Reisboekhandel Stanley & Livingstone stopt, collectie naar Douwes

Harry en Nasja Berg verkopen na bijna 27 jaar hun reisboekhandel Stanley & Livingstone in de Schoolstraat. Boekhandel Douwes neemt de collectie over. “We hebben de beslissing genomen en nu moet het maar gebeuren ook.”

Door

Het is zondagmiddag. Klanten lopen de winkel in de Schoolstraat in en uit. Tegen de wanden staan houten boekenkasten. Zelf getimmerd toen reisboekhandel Stanley & Livingstone bijna 27 jaar geleden startte, vertelt Harry Berg (62). Maar nu is het klaar. Op zondag 26 januari stopt het ondernemersechtpaar Berg ermee. Het pand wordt verkocht en de collectie gaat naar boekhandel Douwes op de Herengracht. “Ik hoop dat we een paar van die kasten thuis kunnen neerzetten,” zegt Nasja (51).

Hoewel ze de winkel met veel plezier draaiende houden en stoppen niet nodig is – de zaken gaan goed – neemt het stel toch afscheid. “Het lastige aan het hebben van een eigen zaak is dat je het niet half kunt doen. Een winkel hoort altijd open te zijn. We konden maximaal twee, misschien drie weken op vakantie,” zegt Harry. “Ik zie vaak dat mensen te laat stoppen. Dat mensen nog een reis willen maken, maar dat het er niet meer van komt. Dat zal ons niet gebeuren, dachten we.”

Toen tante Trees, de tante van Nasja en bewoner van de bovenverdieping, overleed, deed zich ineens de mogelijkheid voor om het pand te verkopen. “De bovenverdieping zit aan de winkel vast, dus we kunnen het alleen als geheel verkopen,” aldus Harry, die daarna zelf bij boekhandel Douwes binnenstapte met het voorstel de collectie over te dragen.

Stanley & Livingstone ‘klinkt goed en betrouwbaar’

Harry weet nog goed hoe het idee voor een eigen zaak werd geboren. “Ik was muzikant, Nasja studeerde nog. We gingen op fietsvakantie naar Tsjechië en we hadden daar goede kaarten voor nodig, maar daarvoor moest ik naar een winkel in Amsterdam. In die vakantie besloten we zelf zo’n winkel in Den Haag te starten.”

 

Het lastige aan het hebben van een eigen zaak is dat je het niet half kunt doen.
Harry Berg (eigenaar boekhandel Stanley & Livingstone)

 

Op een papieren broodzak tekenden ze de inrichting, ze bedachten de naam Stanley & Livingstone (‘klinkt goed en betrouwbaar’) en ontwierpen de kasten. Het winkelpand is al lang in de familie, vertelt Harry. “De opa van Nasja had hier een slagerij. Stonden ze hier, in het kantoortje achter de winkelruimte, de worsten te maken. Op de bovenverdieping woonde het gezin met zes kinderen.”

Er kwam daarna nog even een kledingwinkeltje, maar dat liep niet goed. “Wij hebben het pand toen overgenomen,” vertelt Harry, die goed op zijn vrouw is ingespeeld. “Nasja is van de reisgidsen, het plannen van reizen en de reisverhalen. Ik ben altijd van de kaarten geweest. En ik heb een klein afdelinkje opgezet met tweedehandsboeken die niet meer nieuw te krijgen zijn.”

Hij lacht. “Ze remt me daar ook een beetje in. ‘Niet te veel van die oude rommel,’ zegt ze dan. We zijn een goed duo.”

Treinkaarten

De collectie veranderde door de jaren heen. De verkochte boeken zijn een reflectie van de maatschappij, denken ze. “Aanvankelijk verkochten we veel wandel- en fietsboeken. Daarna veel over verre bestemmingen, nu neemt dat weer af.”

 

Het pand moet nog verkocht, we willen het afronden en goed overdragen. En daarna gaan we zelf op reis.
Harry Berg (eigenaar boekhandel Stanley & Livingstone)

 

Treinkaarten van Europa vinden op dit moment juist gretig aftrek. “Het afgelopen jaar heb ik er wel twintig verkocht. De tien jaar daarvoor misschien twee per jaar, en alleen aan echte treinfreaks.” Die vraag kun je niet sturen, je kunt er alleen goed op inspelen. En dat is het leuke aan zo’n specialistische boekhandel, vindt Harry. “De mensen willen echt iets kopen als ze hierheen komen.”

Douwes

Niet alleen uit Den Haag, maar uit heel Nederland. Handig dus dat Douwes de collectie overneemt. “Ik heb vaker dan me lief is gehoord dat mensen de nieuwe locatie wel heel handig vinden, vlak bij het station.” Toch gaan mede-ondernemers en klanten het romantische zaakje in de Schoolstraat missen. Het is een gek gevoel, ook voor het echtpaar Berg zelf. Doet het pijn? “Ja. Maar ik kijk er ook wel naar uit,” zegt Harry.

“We hebben de beslissing genomen, nu moet het maar gebeuren ook. En dat het gevoelens oproept, hoort er nu eenmaal bij.” De eerste maanden is er nog niets gepland, zegt Harry. “Het pand moet nog verkocht, we willen het afronden en goed overdragen. En daarna gaan we zelf op reis.”

Stanley & Livingstone, Schoolstraat 21. Meer informatie: www.stanley-livingstone.eu

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 16 januari 2020 gratis aan. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van