Yvonne Keuls wint nieuwe ‘Peter van Straatenprijs’

Schrijfster Yvonne Keuls heeft de eerste Peter van Straaten Psychologieprijs van de Universiteit Leiden gewonnen. Ze krijgt de prijs voor haar in 1982 verschenen roman ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’.

Door

Behalve Yvonne Keuls krijgen ook Esther Gerritsen en Marieke Lucas Rijneveld de prijs. Die is een initiatief is van de afdeling Klinische Psychologie in het kader van 444 jaar Universiteit Leiden. Hij is bestemd, zoals het reglement aangeeft ‘voor Nederlandstalige schrijvers die via hun roman een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen’.

De schrijvers ontvangen ieder 1.500 euro en een originele tekening van Peter van Straaten. Gerritsen werd bekroond wegens haar roman ‘Superduif’ (2010) en van Lucas Rijneveld ‘De avond is ongemak’ (2018).

Keuls verrast over prijs na veertig jaar

Yvonne Keuls reageert blij en verrast. “Het bijzondere is natuurlijk dat het in mijn geval om een boek gaat van bijna veertig jaar oud. Door studenten en daarna door een jury is het uitgekozen. De prijs zelf is ook bijzonder. Een originele tekening van Peter van Straaten en dan ook nog een geldbedrag.”

Het boek van Keuls gaat over een aan heroïne verslaafde prostituee. Zij is bang is opgenomen te worden in een inrichting.

De onderscheiding wordt op donderdag 16 januari uitgereikt op een minisymposium. Daar komen psychologiestudenten aan het woord die een essay schreven over een roman die aansluit op de wetenschappelijke cursusliteratuur en deze verrijkt. In totaal werden over ruim veertig boeken essays geschreven. De schrijvers zullen reageren op de presentaties van de studenten. Het mini-symposium is gratis toegankelijk. Aanmelding is niet verplicht, maar wordt op prijs gesteld (via email naar a.l.oskam@fsw.leidenuniv.nl).

Peter van Straaten en de Uni Leiden

De prijs is vernoemd naar tekenaar en schrijver Peter van Straaten (1935-2016). In 2011 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Ere-promotor was Willem van der Does, die nu ook de initiatiefnemer van de prijs is. Hij zei bij de toekenning over Van Straaten: “Zijn werk herinnert de moderne, technologisch verwende, wetenschapper eraan dat observatie van gedrag met het blote – maar getrainde – oog de onmisbare basis is voor de psychologie.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van