‘Photo Kyiv’: Haagse kunsthandel maakt muren vrij voor indringende oorlogsbeelden

Schilderijen van Nederlandse en Vlaamse meesters hebben plaatsgemaakt voor indringende oorlogsbeelden van Oekraïners. Kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder schoot ‘Photo Kyiv’ te hulp.

Door

Schrijnende beelden van een treintransport richting Polen met doodzieke Oekraïense kinderen en achtergebleven bewoners in de hoofdstad Kiev die noodgedwongen wonen op metrostations of bewust de keuze maakten om hun stad niet te verlaten. De rauwe documentairefoto’s van de fotografen Oksana Parafeniuk en Alexander Chekmenev zijn onderdeel van de foto-expositie ‘Faces of War’ die sinds zondag gratis bij kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder aan de Lange Vijverberg te zien is.

Willem Jan Hoogsteder werd benaderd door de organisatie van de jaarlijkse Oekraïense fototentoonstelling ‘Photo Kyiv’ of hij hen kon helpen aan expositieruimte. Musea zaten al stampvol en dus besloot hij om zelf de muren vrij te maken van zijn kunsthandel. “We hebben de tentoonstelling binnen twee maanden tijd uit de grond gestampt,” zegt Hoogsteder, die eerder meewerkte aan een benefietconcert en veiling voor achterblijvers in Oekraïne waarmee maar liefst 64.000 euro werd opgehaald.

‘Kapotgeschrokken’

Faces of War werd zondag geopend door de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko en burgemeester Jan van Zanen. De beelden raken ook Hoogsteder. “Dit zijn mensen zoals jij en ik. Ik ben me kapotgeschrokken toen Rusland ineens Oekraïne binnenviel. Het geeft mij daarom een goed gevoel om te kunnen helpen.” Tot 29 juni kan iedereen gratis binnenlopen om de foto’s te bekijken die in opdracht van The Washington Post en New York Times werden gemaakt door Parafeniuk en Chekmenev. Die laatste kreeg speciale permissie van de Oekraïense overheid om de opening bij te wonen. Parafeniuk verblijft momenteel in Polen en kan ieder moment bevallen.

 

Ondanks al het leed zie je toch kracht in ieders ogen en vastberadenheid. Dat geldt voor alle achterblijvers.
Willem Jan Hoogsteder

 

“Het is belangrijk om de situatie in Oekraïne onder de aandacht te houden. De aandacht moet niet verslappen,” maant Hoogsteder. “De beelden in kranten en op televisie zijn vaak vluchtig, deze beelden kun je rustig en op je gemak bekijken. Bovendien hebben de fotografen unieke momenten in de geschiedenis vastgelegd op een kunstzinnige manier.” Hij trekt de vergelijking met Rembrandt. “Die vond het uiterlijk van degene die hij schilderde minder belangrijk, maar probeerde juist de innerlijke kenmerken vast te leggen op het doek. Parafeniuk en Chekmenev weten precies die blik te vangen in heel moeilijke omstandigheden.”

‘Photo Kyiv’ is heftig

De verhalen achter de foto’s zijn heftig. Zo draagt een hulpverlener een jongetje met kanker liefdevol het perron af en staat een meisje met een hersentumor voor een muur met als enige bezit een knuffeltje. Een directeur van een informatietechnologiebedrijf werd door Chekmenev geportretteerd. Hij runt inmiddels gen bedrijf meer, maar een gaarkeuken waar dagelijks zevenduizend maaltijden worden bereid voor onder meer militairen. Hij kreeg een Kalasjnikov in zijn handen gedrukt om zichzelf en de meer dan honderd keukenvrijwilligers te beschermen.

Het portret van de Engelse lerares die letterlijk werd buitengesloten, geeft Hoogsteder kippenvel. Haar huurbaas timmerde alle ingangen van haar woning dicht en was onbereikbaar, waardoor zij noodgedwongen is gaan wonen in een metrostation. “Ondanks al het leed zie je toch kracht in ieders ogen en vastberadenheid. Dat geldt voor alle achterblijvers,” aldus de kunsthandelaar.

‘Photo Kyiv’/Oksana Parafeniuk en Alexander Chekmenev, gratis foto-expositie ‘Faces of War’, t/m woensdag 29 juni, Hoogsteder & Hoogsteder, Lange Vijverberg 15. Meer informatie: www.hoogsteder.com

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van