Koninklijke Schouwburg hult zich in hippe kleuren

De oude foyers van de Koninklijke Schouwburg krijgen deze zomer een make-over. De kleuren die kunstenaar Sol LeWitt ooit toepaste in de hal, worden ‘doorgetrokken’ in het hele voorhuis van het theater.

Door

“We willen letterlijk en figuurlijk toegankelijker zijn,” zegt Cees Debets, directeur van Het Nationale Theater (HNT). “Dat vereist dat je nadenkt over dit theater, waar sinds de grote renovatie van 1992 niets is veranderd. We willen dat het publiek hier langer verblijft dan alleen maar de tijd die een voorstelling duurt. Iedereen moet zich hier thuis voelen.”

Het Amsterdamse bureau E.S.T.I.D.A, gespecialiseerd in interieurconcepten voor bedrijven, heeft de ontwerpen gemaakt. De tekeningen laten zien dat de oude foyers opnieuw worden ingericht en een eigentijdse sfeer krijgen. Dit gebeurt onder meer door het gebruik van kleuren uit de grote muurschildering van Sol LeWitt.

Schouwburg toegankelijker

Het gaat niet alleen om een restyling. De directie wil het twee eeuwen oude gebouw toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Daartoe worden bars en de servicebalies gedeeltelijk verlaagd. Ook wordt de bewegwijzering in het door zijn vele niveaus ingewikkelde pand aangepast. Eén van de foyers wordt stilteruimte.

De make-over kost ongeveer vijf ton. Dit wordt grotendeels betaald met geld van de gemeente en fondsen. Maar er wordt ook een beroep gedaan op het publiek. Dit vertelt zakelijk directeur van HNT Lidy klein Gunnewiek. “We hopen dat dat zo’n dertigduizend euro oplevert. Het is ook bedoeld om het publiek er nog meer bij te betrekken.” Sponsoren kan onder meer door een baan van het kunstwerk van LeWitt te adopteren (1000 euro) of een ‘chocoladestreep’ te kopen (25 euro). Informatie hierover is te vinden op www.hnt.nl.

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van