Paul Broekhoff nieuwe zakelijk directeur Kunstmuseum

Paul Broekhoff, directeur van de Bibliotheek Den Haag, stapt over naar het Kunstmuseum. Hij wordt er zakelijk directeur.

Door

Paul Broekhoff volgt per 1 juli Hans Buurman op, die met pensioen gaat. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt. De Raad van Toezicht van het Kunstmuseum omschrijft Broekhoff als ‘een daadkrachtige, ondernemende en maatschappelijk betrokken persoonlijkheid […] met een verbindende en empathische bestuursstijl’.

Benno Tempel, algemeen directeur van het museum, zegt blij te zijn met de komst van Broekhoff. “Samen met de collega’s van het Kunstmuseum kijk ik uit naar zijn komst. Ik ben ervan overtuigd dat hij het museum ook in deze onzekere tijden naar een stabiele toekomst weet te leiden.” Tempel noemt Buurman ‘mede-architect’ van de vooraanstaande positie die het museum nu inneemt.

Lange loopbaan in cultuur

Paul Broekhoff (Amstelveen, 1963) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij maakte als wetenschappelijk medewerker deel uit van het Rembrandt Research Project, werkte in meerdere functies bij de Raad van Cultuur en het Ministerie van OC&W. Broekhoff was vanaf 2007 in verschillende rollen actief bij de gemeente Den Haag. Hij was als directeur cultuur en later directeur cultuur en sport. Sinds 2017 is hij directeur van de Bibliotheek Den Haag en het Haags Gemeentearchief.

De raad van toezicht meldt hierover dat Broekhoff ‘de maatschappelijke meerwaarde van educatie, debat, ontmoeting en kunst en cultuur inziet en deze aantoonbaar heeft omarmd’. Gehoopt wordt dat Broekhoff de band tussen de Hagenaars en het museum verder kan versterken.

‘Een unieke kans voor mij’

Broekhoff reageert opgetogen op zijn benoeming. “Als kunsthistoricus heb ik mijn hele leven al in een museum willen werken. Dat zich deze kans nu voordoet in een van de mooiste musea van Nederland, is voor mij persoonlijk een unieke mogelijkheid. Het is mijn sterke overtuiging dat kunst en cultuur een verbindende bijdrage moeten leveren aan de maatschappij. Dat juist die opgave onderdeel is van mijn opdracht bij het museum, maakt deze stap voor mij tot een prachtige uitdaging.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van