Overrompelend optreden van The Zombies in Amare

De Sixties herleefden maandagavond in Amare, waar The Zombies vol overgave bekende en minder bekende hits zongen.

Door

De gemiddelde bezoeker van het optreden van The Zombies maandag in Amare was alweer wat ouder. Niet verwonderlijk, want het gaat om een groep musici die in de jaren zestig furore maakte. Wie dat nog bewust heeft meegemaakt is nu de zeventig gepasseerd. De twee overgebleven kernleden van de groep van vijf man, componist en toetsenist Rod Argent en zanger Colin Blunstone zijn zelf inmiddels 77. Maar wie had gedacht dat de setlist van de ‘Life is a Merry-Go-Round’-tour van The Zombies niet meer dan een gezapige uitvoering van hun oude hits zou bevatten, werd prettig verrast. Vol overgave begonnen Blunstone en Argent met hun jongere bandgenoten meteen na aanvang aan een anderhalf uur durend overrompelend optreden zonder pauze, waarin hun bekendste en beste nummers in een uitgekiende volgorde voorbij kwamen.

Aan het begin van het programma bedankte Colin Blunstone iedereen voor zijn komst in deze ‘speciale tijden’, daarmee verholen verwijzend naar de diverse crises in de wereld. Het eerste deel bestond uit enkele kleinere hits, sterke B-kantjes van singles en ook een drietal nummers van hun net voltooide nieuwe cd, die de vaart er goed inhielden. Daarna volgde Blunstones grote succes met The Alan Parsons Project uit 1982, ‘Old and Wise’. Ook al klinkt Blunstones stem uiteraard niet meer precies zoals op de plaat, hij is nog steeds in staat dit nummer op indrukwekkende wijze te zingen.

Origineel verhaal  

Het hart van het programma bestond uit vijf nummers van hun pas in de afgelopen decennia hoog geprezen album ‘Odessey and Oracle’, in 1967 opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen, kort nadat The Beatles daar hun legendarisch LP ‘Sgt. Pepper’ hadden voltooid. Bijzonder fraai was het eerste nummer van ‘Odessey’, ‘Care of Cell 44’. Het is een origineel verhaal over iemand die in een brief aan zijn of haar partner in de gevangenis schrijft over hoe ze uitkijken naar de vrijlating en de dagen tot dat moment aftellen.

De prachtige meerstemmige koortjes in deze song doen sterk denken aan The Beach Boys. Niet vreemd, want ook Paul McCartney heeft altijd benadrukt dat The Beatles toen zij ‘Sgt. Pepper’ opnamen het album ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys uit 1966 als grote inspiratieborn zagen. Het blok van vijf van ‘Odessey’ sloten The Zombies af met hun grote succes, ‘Time of the Season’, nummer 1 in de Amerikaanse hitparade in 1969, toen de groep al uit elkaar was.

Solidariteit met vrouwen

Rod Argent vormde in dat jaar de naar hem genoemd formatie Argent, die in 1972 een grote hit had met ‘Hold Your Head Up’.  Dat nummer werd nu gebruikt om naar het hoogtepunt van het programma toe te werken. Rod Argent zweepte iedereen op de tekst ‘Hold your head up, woman’ hard mee te zingen, om solidariteit te tonen met alle achtergestelde vrouwen in de wereld, waarbij velen aan Iran zullen hebben gedacht.

Het publiek kwam massaal overeind en danste mee. Vrouwen schreeuwden de tekst met gebalde vuist. Argent raakte nog meer in zijn element en speelde minutenlang virtuoos uiteenlopende soli op het orgel, zelfs klassiek werk van Bach.

Afsluiter van The Zombies

Nadat Blunstone weer uit de coulissen was opgedoken sloot de groep af met een ronduit stormachtige versie van ‘She’s Not There’, hun grote Amerikaanse nummer 1-hit uit 1964. De gitarist en bassist kregen tussendoor de kans hun vakmanschap te tonen met toepasselijke korte fragmenten uit beroemde pophits. Argent onderbrak zijn gebruikelijke orgelsolo met een fragment uit het bekende ‘Gimme Some Lovin’’ van The Spencer Davis Group. Na te zijn toegejuicht door het publiek verlieten de jongere groepsleden het podium. De al meer dan zestig jaar bevriende Argent en Blunstone bleven over. Zij sloten af met het prachtige ingetogen ‘The Way I Feel Inside’, een ten onrechte vergeten B-kantje van een geflopte single uit 1966. Blunstone, slechts begeleid door de piano van Argent, toonde daarmee ten slotte aan dat zijn stem zelfs met minimale begeleiding nog altijd voortreffelijk klinkt.

(Ronald Prud’homme van Reine)

  • The Zombies in Amare, gehoord maandag 3 oktober

Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van