The Zombies, ‘British Invasion’ in Amare

‘She’s Not There’ kennen velen als hit van Santana, maar het is oorspronkelijk een nummer van The Zombies. Op 3 oktober staat de legendarische band in Amare. 

Door

The Beatles gingen begin 1964 voorop: zij veroverden de Verenigde Staten. Daarna besloten andere Engelse popgroepen te proberen hetzelfde te doen. Dat lukte vaak en al snel werd in de muziekwereld gesproken van de ‘British Invasion’. Er zaten topbands bij als The Rolling Stones, The Kinks en The Animals. Maar ook nu bijna vergeten groepen die in eigen land minder succes hadden dan in de VS, zoals The Dave Clark Five en Herman’s Hermits. Tot die laatste groep behoorden ook The Zombies. Met hun eerste single ‘She’s Not There’ haalden ze in Engeland een bescheiden twaalfde plaats in de hitparade, maar in de VS scoorden ze er een indrukwekkende nummer 1-hit mee.

The Zombies werden in 1962 opgericht in St. Albans, ten noorden van Londen. Belangrijkste personen van de vijf leden tellende groep waren toetsenist en componist Rod Argent en zanger Colin Blunstone. Argents jazzy orgelklanken en Blunstones onnavolgbare hese stem gaven de muziek van The Zombies een eigen kleur. Maar de hits bleven niet komen. In 1967, drie jaar na ‘She’s Not There’ en tien in bijna alle landen geflopte singles verder, stond de band er slecht voor.

Nieuwe plaat van The Zombies

Tot hun geluk kregen ze die zomer de kans in de Abbey Road Studios in Londen een album op te nemen, kort nadat The Beatles hun opnamen voor de legendarische lp ‘Sgt. Pepper’ hadden voltooid. Argent kon zelfs de mellotron gebruiken die The Beatles hadden laten staan.

De nieuwe plaat van The Zombies, getiteld ‘Odessey and Oracle’, zou daardoor bijna even psychedelisch klinken als ‘Sgt. Pepper’. Tegenwoordig staat ‘Odessey’ bijna altijd vermeld in lijstjes met de beste albums uit de popgeschiedenis. Maar bij de verschijning van de plaat begin 1968 was er geen enkele aandacht voor. The Zombies besloten daarop er de brui aan te geven, teleurgesteld over het gebrek aan succes.

Vliegermolen

En toen gebeurde een wonder. Een single van de lp, ‘Time of the Season’, werd een van de favorieten van dj’s van Amerikaanse radiostations en in maart 1969 leidde dat tot een tweede nummer 1-hit in de VS. Argent wilde de groep niet heroprichten, want hij had inmiddels een nieuwe eigen band, die zijn naam droeg en in de jaren zeventig succesvol was met een tamelijk harde rocksound. Blunstone was aanvankelijk op kantoor gaan werken, maar begon begin jaren zeventig opnieuw als solozanger.

Zo stonden de twee met een begeleidingsband afzonderlijk op het podium van het legendarische Popgala in de Vliegermolen in Voorburg in 1973. Blunstone werkte ook vaak samen met andere artiesten. In 1982 zong hij voor ‘The Alan Parsons Project’ het nummer ‘Old and Wise’, dat een evergreen is geworden. In 2004 werden The Zombies heropgericht. Argent en Blunstone maken nog altijd deel uit van de groep, aangevuld met drie jongere musici. Een buitenkans dus om een van de laatste bestaande bands van de British Invasion in Amare te zien.

The Zombies, maandag 3 oktober, 20.00 uur, Amare. Meer informatie: www.amare.nl

Onze redactie biedt u dit artikel van Ronald Prud’homme van Reine uit de krant van 29 september gratis aan. Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van