Mural in Transvaal onthuld: ‘Het is een onmogelijk schilderij’

Het Joubertplantsoen in Transvaal heeft er sinds een week een muurschildering (mural) bij. “Het is dynamisch, het leeft en het beschrijft de buurt.”

Door

Spannend is het zeker, maar kunstenaar Nadia van Luijk vindt het vooral heel leuk. Na drie lange, warme, zware weken is haar 115 vierkante meter grote ‘mural’ op de hoek van de Smitstraat en het Joubertplanstoen in Transvaal af. “Gisteren om half zes heb ik hem gesigneerd,” vertelt Van Luijk opgelucht bij de officiële onthulling op vrijdagmiddag. “Daarvoor ben ik de hele muur nog langsgegaan: om een druppeltje bij te werken hier en daar, de nerven op de vlinder nog wat aan te zetten.”

Een onthulling is eigenlijk een wat merkwaardig woord voor de presentatie van de muurschildering van Van Luijk. De mural is niet afgedekt en de buurt heeft het kunstwerk in wording al weken kunnen bewonderen. Toch zijn er zo’n 150 geïnteresseerden op het evenement afgekomen. Om te kijken naar het werk, maar vooral ook om te luisteren naar Van Luijk en Mauritshuis-directeur Martine Gosselink, initiator van het project ter ere van het 200-jarig bestaan van het Haagse museum. De mural is de derde in de serie ‘Mauritshuis Murals/Muâhtjes’, na twee eerdere schilderingen in de Lonnekerstraat (Morgenstond) en in Bouwlust en Vrederust.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Nadia van Luijk voor haar mural in Transvaal. | Foto: Frank van der Burg

Van Luijk heeft haar kunstwerk gebaseerd op het stilleven ‘Vaas met bloemen’ van de zeventiende-eeuwse schilder Jan Davidsz de Heem. Die vaas is in de mural een doorzichtige spuitbus, met binnenin wortels. Uit de spuitbus komen verschillende planten. “Het mooie aan het originele werk vind ik dat er veel diepte in zit,” vertelt Van Luijk. “Dat heb ik ook in deze mural verwerkt. En die wortels en planten uit het werk van Jan Davidsz staan voor mij symbool voor de bron waar allerlei culturen vandaan komen. En dat past heel goed bij de buurt.”

Jury

Dat vindt ook David Roos, curator van het Amsterdamse Straat Museum en jurylid in het project van het Mauritshuis. “Het is een heel divers werk,” vertelt hij kijkend naar de schildering van Van Luijk. “Het is dynamisch, het leeft en het beschrijft Transvaal. Met al het eten uit verschillende culturen komt er veel samen. Het is ook leuk dat de buurt uiteindelijk dit werk heeft gekozen, want zij moeten ernaar kijken en er maximaal van genieten.”

Samen met zijn twee medejuryleden van het Mauritshuis en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten stelde Roos een top drie samen. Het laatste woord was uiteindelijk aan de buurtbewoners, zij kozen de mural van Van Luijk. “Mensen herkennen het,” zegt ze. “Bijvoorbeeld de munt die ik heb afgebeeld, of de Madame Jeanette. Het is zo een heel toegankelijke manier om met elkaar in gesprek te gaan.”

Nieuwe mural

En ook het originele werk van Jan Davidsz heeft betrekking op een wijk als Transvaal, vertelt Van Luijk. “Het toffe aan zijn schilderij is dat het een onmogelijk schilderij is. De bloemen die erop afgebeeld staan, kunnen namelijk niet tegelijk bloeien, en ze komen uit verschillende delen van de wereld. En dat past natuurlijk ook hartstikke goed bij de buurt.”

De laatste twee schilderingen uit de serie ‘Mauritshuis Murals/Muâhtjes’ volgen in september en oktober.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van