Balletprotest bij Russische ambassade

Dansers van The United Ukrainian Ballet dansten zondagmiddag bij de ambassade van Rusland aan de Andries Bickerweg. “Het is onze manier om de mensen te vertellen over deze vreselijke oorlog.”

Door

Zondagmiddag, 13.00 uur. Tegenover de Russische ambassade verzamelen zich achttien jonge Oekraïense dansers van The United Ukrainian Ballet. Dit gezelschap staat onder aanvoering van voormalig sterdanser Igone de Jongh van Het Nationale Ballet en Rinus Sprong, oud-artistiek leider van De Dutch Don’t Dance Division. Terwijl de jongeren zich omkleden in de kleuren van de Oekraïense vlag komt de politie informeren of deze demonstratie aangemeld is.

Dat is hij niet en het is eigenlijk ook geen demonstratie, maar een work-out in de openlucht, zegt Sprong. Hoewel hij praat als Brugman, worden steeds hogere functionarissen in het politieapparaat gebeld. Sprong leidt intussen een paar balletoefeningen met de aanwezige dranghekken als barre. Uiteindelijk dringt de zaak door tot burgemeester Jan van Zanen, die als eindverantwoordelijke voor de openbare orde en veiligheid toestemming geeft. Dan kan er eindelijk echt worden gedanst.

Statements

“Je merkt dat het bewustzijn van de oorlog een beetje wegzakt,” zegt Rinus Sprong. “We moeten daar uiting aan geven en ook aan de achterban van de dansers in Oekraïne laten zien: jongens, we zijn leuk bezig hier op het toneel, maar we zijn óók bezig met jullie thuis, we maken nog steeds statements.”

“Kunst is een van de manieren waarop we kunnen vechten,” bevestigt danser Vlad Detiuchenko. “Het is onze manier om de mensen te vertellen over deze vreselijke oorlog en misschien zal iemand in het publiek erover nadenken, gaan protesteren of doneren voor hulp.”

“Er gaan nog steeds elke dag mensen dood. Wij zijn Oekraïners en we zijn één land,” zegt danseres Iryna Skrynnyk. “Oekraïners zijn geen Russen. Mensen moeten weten dat we sterk zijn en dat we zullen leven, ook na de oorlog.”

Work-out Ukrainian Ballet

De dansers voelen zich welkom in Nederland. “Iedereen is heel open,” vindt danseres Veronika Rakitina. “Ze voelen met ons mee en proberen ons te helpen. Zelfs hier bij de ambassade stopte de politie ons uiteindelijk niet.”

“Ik ben heel diplomatiek geweest,” zegt Sprong daarover, “maar ik denk wel: we mogen hier toch een work-out doen? Er staat eigenlijk een boete op, omdat het als een demonstratie wordt gezien. Maar zie ik mensen joggen door de stad, dan mag het wel.

Uiteindelijk hebben ze de burgemeester gebeld. Ik zei nog: ‘Ach, op zondag?’ Maar de burgemeester draagt dit gezelschap een warm hart toe.”

Of de Russische ambassadeur er wakker van ligt, weet hij niet. “Er reed een auto van de ambassade langs, dus ze waren er wel. Russen houden heel erg van ballet, maar ze kunnen het niet voor zichzelf claimen.”

 Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van