Oekraïens balletgezelschap in oprichting in Den Haag  

Vijftig Oekraïense dansers en danseressen worden opgevangen in het oude gebouw van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Door

Mogelijk wordt zelfs een nieuw dansgezelschap opgericht: The Independent Ukrainian Ballet Company. Dat heeft de gemeente Den Haag onlangs bekendgemaakt. Het oude KC-gebouw aan de Juliana van Stolberglaan staat leeg, sinds het conservatorium zich eind vorig jaar in Amare heeft gevestigd. Het initiatief gaat uit van balletdanseres Igone de Jongh, tot 2019 prima ballerina van het Nationale Ballet, en Senf Theaterpartners. Zij werken aan de oprichting van het ‘Dutch Centre for Ukrainian Dancers’ in het oude Koninklijk Conservatorium (KC). Gevluchte dansers kunnen hier verblijven, trainen en optreden.

De Jongh treedt nu op als zelfstandig danser met het programma ‘I’. Daarin treden ook de Oekraïense dansers Stanislav Olshanskyi en Alexis Tutunnique op. Die waren al in Nederland toen op 24 februari de Russische aanval op hun hun land begon. In de talkshow van Humberto Tan vertelde De Jongh zondag dat er wordt gewerkt aan de overkomst van vijftig dansers en danseressen van het Nationale Ballet van Kiev. “Hun leven daar is weg,” zei zij. Volgens De Jongh biedt het oude KC, dat op de nominatie staat om te worden gesloopt, alle mogelijkheden. Er zijn zes balletstudio’s, twee zalen met een podium en talloze andere ruimtes. Igone de Jongh zal zelf optreden als artistiek leider van het Oekraïense gezelschap in ballingschap.

Opvang vluchtelingen

Den Haag heeft vorige week zo’n 250 Oekraïense vluchtelingen verspreid ondergebracht op locaties die voor langere tijd beschikbaar zijn. Dat zijn onder meer het voormalige Koninklijk Conservatorium, waar ook ‘gewone’ vluchtelingen naartoe gaan, en het Empirehotel in de Keizerstraat. Nog niet alle beoogde locaties zijn op dit moment al bewoonbaar. Daarom verblijft de komende weken nog altijd een aantal vluchtelingen in hotels. De nieuwe opvanglocaties worden vooral ingericht in leegstaande gebouwen. De vluchtelingen moeten daar meestal voorzieningen delen. De Oekraïners worden niet opgevangen in reguliere woningen. ‘Het is niet mogelijk om alle vluchtelingen een eigen woonruimte aan te bieden. Daarvoor is de woningnood in de stad te groot,’ aldus een mededeling van de gemeente.

Vele hotels hebben tijdelijk kamers beschikbaar gesteld. ‘De gemeente is de hoteleigenaren zeer dankbaar voor hun inspanning én flexibiliteit om de vluchtelingen uit Oekraïne een warm welkom te geven en soms wekenlang op te vangen. Dankzij hun inzet konden mensen, na een vaak chaotische vlucht, even tot rust komen in een eigen kamer,’ aldus het stadhuis. Mede daardoor hoefde een in in gereedheid gebrachte sporthal met veldbedden nog niet te worden gebruikt. De opvang in hotels loopt nu wel af door het begin van het toeristenseizoen.

Benefiet I am Ukraine

Vrijdag is opnieuw een benefiet voor Oekraïne. Onder het motto ‘I am Ukraine’ zijn er optredens en een veiling in het Koorenhuis aan de Prinsegracht. “Kom allemaal om te genieten van Oekraïense lekkernijen, kunst en muziek,” zegt organisator Diana Makienko. Actrice Victoria Koblenko licht deze avond het goede doel toe: Breath Care for Kids. Er zijn optredens van zangeres Veronica Morska en van het koor Chervoni Korali. Daarna wordt er werk geveild van de kunstenaars Hanna Kaprosh en Yana Inannikova. Tot slot opnieuw optredens, nu van zangeres Anna Hodorovskaya, winnaar van  The Voice Ukraine, en van jazzpianist Oleksiy Bogolyubov.

  • I am Ukraine, vrijdag 22 april, 18.30 uur, Koorenhuis (Prinsegracht 27).
Standaardportret
Bekijk meer van