Zestien monumentale scholen beschermd (foto’s)

Een oude HBS, twee voormalige ‘bewaarscholen’, een oude MULO op Scheveningen. Ze genieten vanaf vandaag samen met dertien andere scholen monumentenbescherming.

Door

Het college van B en W heeft besloten een ruime selectie van (voormalige) schoolgebouwen in allerlei soorten en maten op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Uitgangspunt was dat verschillende schooltypes en verschillende bouwstijlen aan bod zouden komen. “We hebben al eerder scholen op de monumentenlijst gezet,” legt wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) uit. “Maar we zijn er op basis van een nieuwe inventarisatie nóg een keer met de stofkam doorheen gegaan. Dat heeft zestien schoolgebouwen  opgeleverd waarvan we vinden dat die absoluut moeten blijven bestaan.”

Van Asten presenteerde het besluit woensdag in de oude Marnixschool aan de Ferdinand Bolstraat in de Schilderswijk, één van de nu beschermde gebouwen. Het monumentale pand uit 1909 fungeert nu als een multifunctioneel buurtcentrum. Er zijn onder meer gevestigd de kunstschool Art-S-Cool, het jongerenwerk van NextProjecten en de boksschool Fightclub070 (in de oude gymzaal). De reacties daar zijn zonder uitzondering positief. “Dit is ons gebouw en nu weten we zeker dat het blijft bestaan,” zegt Mohamed El Khadir van NextProjecten. Samen met jongeren gaat hij binnenkort de ruime maar stenige speelplaats groen inrichten. Laura van Eeden van Art-S-Cool wijst op het belang voor de wijk. “Er is hier door de stadsvernieuwing al veel verdwenen. Het is goed dat gebouwen als het onze blijven bestaan.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

De voormalige jongensschool St. Bavo (nu: Haagse Schoolvereniging) in het Bezuidenhout. | Foto: Dick Valentijn

De nieuwe ‘ronde’ van aanwijzing tot monument vloeit voort uit een eerdere inventarisatie van onderwijsarchitectuur in de stad. In 2018 leidde dat tot de omvangrijke publicatie ‘10 met een griffel’ van de kunsthistorici Botine Koopmans en Dick Valentijn. Dat bescherming nodig is, blijkt uit het feit dat soms scholen worden gesloopt die in het boek het predicaat ‘waardevol’ kregen. Dat geldt bijvoorbeeld voor basisschool De Oase aan de Donker Curtiusstraat. Anders ging het bij de ‘tweelingschool’ De Vliermeent en De Vlierboomschool aan de Vlierboomstraat/Pomonaplein. Hier is gekozen voor gedeeltelijke nieuwbouw en handhaving van de monumentale delen van de gebouwen.

Haganum

Een aantal bekende Haagse scholen geniet al langer monumentenbescherming. Het Gymnasium Haganum aan de Laan van Meerdervoort en het Dalton Lyceum aan de Aronskelkweg bijvoorbeeld zijn beide rijksmonument. Het voormalige Aloysiuscollege (nu Europese School) en het Maerlant-Lyceum, beide in het Benoordenhout, zijn gemeentelijk monument.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Trappenhuis van de Nutsschool aan de Laan van Poot. | Foto: Dick Valentijn

Een aantal waardevolle scholen wordt vooralsnog niet beschermd omdat er sloop- of verbouwingsplannen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor Christelijk College De Populier in de Bomenbuurt en de Vrije School aan de Waalsdorperweg. Nieuwbouw en renovatie kunnen hier alleen in overleg met monumentenzorg.

Aangewezen scholen

Tot de zestien nu aangewezen scholen behoren onder meer:

  • Abbenbroekweg, Vrije School, 1974, voorbeeld van antroposofische architectuur.
  • Dr. Kuyperstraat 2-4a, voormalige rk-huishoudschool met klooster, uit 1935, traditionele baksteenarchitectuur.
  • Koningin Sophiestraat, Haagse Schoolvereniging (voormalige jongensschool St. Bavo), 1928, overleefde het bombardement op het Bezuidenhout.
  • Laan van Poot, twee lagere scholen die gespiegeld tegenover elkaar liggen, 1932.
  • Neptunusstraat 90, voormalige MULO, nu: Muzee; groot schoolcomplex met directeurswoning, 1877.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 1 september gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van