Universiteit Leiden breidt uit op Spui

De Haagse Campus van de Universiteit Leiden neemt in 2025 hoogstwaarschijnlijk het voormalige V & D-pand in de Haagse binnenstad in gebruik.

Door

Universiteit, gemeente en CBRE Investment Management, de eigenaar van het complex, hebben daartoe maandag een intentieovereenkomst getekend. Martijn Ridderbos, vice-voorzitter van het college van bestuur van de universiteit noemt het plan ‘van groot belang voor de ontwikkeling van onze Campus Den Haag’. De Haagse vestiging groeit sterk. Er zijn nu ongeveer zevenduizend studenten en 550 docenten. Wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) noemt de ontwikkeling ‘fantastisch’. “Het is een majeure stap in de verdere ontwikkeling van Den Haag als universiteitsstad. Maar het is ook belangrijk voor de  kenniseconomie en de werkgelegenheid.” Mulder stelt de gemeenteraad voor het project met een subsidie van maximaal tien miljoen euro te ondersteunen. Dat geld was eerder al gereserveerd voor de verdere uitbouw van de Haagse Campus.

Het oude V&D-pand, waarin tot 2019 het warenhuis Hudson’s Bay was gevestigd, moet wel eerst ingrijpend worden verbouwd en mogelijk verhoogd. De entree voor de Haagse Campus komt aan het Spui, waar V&D ooit zijn hoofdingang had. De gevel van dit in 1928 opgetrokken gebouw is een rijksmonument. De ingang is jaren geleden dichtgezet. Erachter bevindt zich de vestiging van Perry Sport, die dus weg zal moeten van deze plek. Uit een animatie die is gemaakt blijkt dat hier een groot trappenhuis komt te liggen, dat toegang biedt tot de hogere etages, waar onder meer collegezalen zijn gedacht. Het pand maakt een haakse hoek richting Grote Marktstraat. Aan die zijde blijven de kelder, begane grond en eerste verdieping in gebruik als winkelruimte. Hier verhuist binnenkort de Mediamarkt naartoe. Aan het Spui komt ook de toegang te liggen tot een grote fietsenkelder.

Campus Boulevard

De ontwikkeling lijkt in strijd met eerdere plannen van de Universiteit Leiden. Twee jaar geleden is met de gemeente afgesproken dat de Haagse Campus zou uitbreiden op de ‘Campus Boulevard’. Die maakt deel uit van het project Central Innovation District en bevindt zich (op de tekentafels) aan de Schedeldoekshaven. Dat plan lijkt nu niet langer actueel. Uit onderzoek is gebleken dat deze strook langs het Prins Bernhardviaduct te weinig ruimte biedt voor wat de universiteit wil. Bovendien gaat nieuwbouw hier te lang duren. “Ons huurcontract in Stichthage (boven CS) loopt in 2025 af en tegelijk blijft de Haagse Campus groeien. Er is dus op relatief korte termijn ruimte nodig,” aldus een woordvoerder van de universiteit. De keuze voor het Spui lijkt definitief, want de partijen gaan uit van een huurtermijn van minimaal twintig jaar. Dat wil dus zeggen dat de locatie Spui/Grote Marktstraat zeker tot 2045 bij de Haagse Campus in gebruik blijft. Maar mogelijk is er dan alweer behoefte aan extra ruimte, want de universiteit wil in Den Haag verder groeien, mogelijk tot tienduizend studenten. Steeds vaker worden opleidingen uit Leiden overgeheveld naar Den Haag. Nu heeft de Haagse Campus al gebouwen in gebruik aan de Schouwburgstraat, het Anna van Buerenplein, het Koningin Julianaplein (Stichthage) en de Turfmarkt/Wijnhaven.

[Dit stuk is op 30 maart aangevuld met nieuwe informatie, onder meer over de financiële betrokkenheid van de gemeente.]

      

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van