Omstreden plan voor redden ‘kleintjes’ cultuursector
De grote cultuurinstellingen iets minder geld, zodat een aantal kleinere kan worden gered. Dat is de kern van een voorstel waaraan de PvdA en de VVD in de Haagse gemeenteraad gezamenlijk werken.
Ook andere partijen lijken hiervoor te voelen, waardoor er mogelijk een meerderheid voor is. Het voorstel voor de subsidieverdeling voor de komende jaren (‘Kunstenplan’) is voor PvdA en VVD niet acceptabel omdat te veel kleinere instellingen het loodje dreigen te leggen.
Het gaat bijvoorbeeld om Lonneke van Leth Dans, De Dutch Don’t Dance Division en Theater Branoul. Maar ook de voorgestelde staking van de steun aan het festival Crossing Border ligt de partijen zwaar op de maag.
“Eigenlijk moet het cultuurbudget gewoon omhoog, maar dat is zeker gezien de staat waarin de gemeentefinanciën nu verkeren niet mogelijk. Daarom stellen wij voor dat de grotere instellingen 2 tot 3 procent inleveren. Niet omdat ze het niet goed doen, wel om een verschraling van het culturele aanbod te voorkomen,” zegt PvdA-raadslid Bülent Aydin.
Scherpe kritiek op plan VVD en PvdA
Het voorstel leidt tot scherpe kritiek van de directeuren van het Kunstmuseum Den Haag, het Paard, het Nationale Theater, het NDT, het Residentie Orkest en nog zes instellingen. In een brief aan de gemeenteraad schrijven zij dat het voorstel ‘rampzalig is voor de continuïteit en de kwaliteit’ van hun aanbod.
Er is in het verleden al vaak gekort en ook bij hen is vaak niet de volledige subsidieaanvraag gehonoreerd. Bovendien ‘tekenen de contouren van de coronaramp zich af’, wat leidt tot het interen op vermogens. Als het culturele bouwwerk ‘op plekken broos of sleets is, vraagt dat om investering in nieuwe stenen. Niet om het zagen aan de grote staanders’, aldus de briefschrijvers.
De gemeenteraad houdt op donderdag 24 september een hoorzitting over het cultuurgeld. Later volgt een commissievergadering; de raad neemt begin oktober een definitief besluit.
De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 17 september 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.