OG3NE op Rijswijks feest: Strandwalfestival in oude glorie hersteld

Eindelijk weer als vanouds: het Strandwalfestival in september. De organisatie probeert ook de jeugd te betrekken bij dit enige festival van Rijswijk.

Door

Het was de afgelopen jaren behelpen voor het Strandwalfestival in Rijswijk, dat al sinds 2009 bestaat. In 2020 ging het vanwege de coronapandemie niet door, een jaar later was het programma om dezelfde reden beperkt. Vorig jaar konden alleen mensen die gereserveerd hadden het festival bezoeken. De dertiende editie is weer normaal en is van 9 tot en met 11 september gratis te bezoeken. “We hopen op 30.000 tot 35.000 bezoekers, verdeeld over drie dagen,” zegt festivalsecretaris Paul Schott. “Dat aantal is vergelijkbaar met 2019. Of dat realistisch is? Ja, want ik heb wel het idee dat mensen weer toe zijn aan een feestje. Zeker als ik de positieve reacties op social media zie.”

Het Strandwalfestival was destijds een idee van Ineke van der Wel. De toenmalige burgemeester zocht een manier om Rijswijkers die door grote verkeersaders als de Prinses Beatrixlaan en de Sir Winston Churchilllaan een beetje geïsoleerd van elkaar leven, met elkaar te verbinden. De moeder van DJ Isis (voorheen bekend als 100% Isis) kwam uit op een driedaags festival met kunst, cultuur, muziek en sport. Met als doel mensen bij elkaar brengen. De naam verwijst naar de strandwal waarop Rijswijk ligt. Die verhoging is het best te zien aan de Van Vredenburchweg. “Verbinden is nog steeds het grote thema,” zegt Schott. “Dat is niet veranderd. En ik denk dat we daarin nog steeds slagen. Het is het enige grote festival van Rijswijk en heel veel mensen komen erop af. Dat komt mede door het gevarieerde programma.”

Weinig veranderingen

Wat voor het Strandwalfestival heel kenmerkend is, is dat het nauwelijks verandert. Al jaren bestaat het uit dezelfde onderdelen. Aanpassingen zijn minimaal op het festivalterrein, dat zich in en om het Rijswijkse Bos bevindt. Traditiegetrouw ligt het zwaartepunt op de zaterdag. Overdag is er de Strandwalmarkt, waarop de Rijswijkse verenigingen zich presenteren. Aan het begin van de avond is er voor de jongsten de lampionnenoptocht, die van de Rijswijkse Schouwburg naar monument De Naald (die er ter ere van de Vrede van Rijswijk van 1697 staat) gaat. De zondag is de familiedag met activiteiten bij Don Bosco, optredens van de muziekschool en een roofvogelshow. Bij Paviljoen Te Werve wordt een jazzpodium opgebouwd, terwijl ’s ochtends verschillende sportlessen op het programma staan.

[Tekst gaat verder onderweg]

Het gevarieerde programma trekt een divers publiek. (PR)

Maar het moment waarnaar de meeste Rijswijkers uitkijken, is het feest op zaterdag. In het verleden traden artiesten als Waylon en Trijntje Oosterhuis op. Nu is het de beurt aan OG3NE (de drie succesvole zussen), Kenny B (bekend van de hit ‘Parijs’) en Shirma Rouse. “Maar er zijn ook livesets van DJ Bronx en Diaz & Bruno,” zegt eventmanager Mike van der Kraan. “En van de Captain Midnight Band tot dé gangmaker uit 2021, Quido van der Graaf. Een garantie op een groot feest dus!”

Publiek Strandwalfestival

Het Strandwalfestival, dat ook door veel Hagenaars wordt bezocht, kent een gevarieerd publiek. Maar één groep was in het verleden niet of nauwelijks aan het evenement verbonden: de jongeren. Net voor de coronacrisis was er op vrijdagavond een jongerenprogramma met onder meer een optreden van Famke Louise. Dit jaar wordt het (alcoholvrije) evenement, onder de naam 100% Fresh, weer opgepakt. Hoofdact is Kevin, in 2021 de meest gestreamde Nederlandse artiest op Spotify. Daarnaast zijn er tal van dj’s die optreden. Hiermee lijkt het doel om alle Rijswijkers te verbinden nu beter dan ooit haalbaar.

Strandwalfestival, vrijdag 9 t/m zondag 11 september, in en om het Rijswijkse Bos. Toegang gratis. Meer informatie: www.strandwalfestival.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 1 september 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van