Open Monumentendag in Den Haag: volg diplomaten, presidenten en Patty Brard

Open Monumentendag kun je via een website ook vanuit huis beleven, maar leuker is natuurlijk om de 82 Haagse locaties zelf te bezoeken.

Door

De stad Den Haag bezit rond de 2600 beschermde monumenten en 82 daarvan zijn op 10 en 11 september tijdens Open Monumentendag te bezoeken. Ook historische panden die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, zetten dat weekend gastvrij hun deuren open. Er zijn locaties bij waar bijna iedere Haagse burger weleens geweest is, maar er zijn ook pareltjes te vinden die het (her)ontdekken waard zijn. Eén daarvan is bijvoorbeeld het Toverlantaarnmuseum aan de Scheveningseweg met een unieke collectie toverlantaarns en beschilderde glasplaten, een luilekkerland voor liefhebbers.

Om bij Sociëteit De Witte op het Plein naar binnen te mogen, is normaal een ballotage nodig, maar nu is de barokke conversatiezaal in Lodewijk XIV-stijl – ontworpen door architect C. Oudshoorn – voor iedereen toegankelijk. In de Kazernestraat even verderop bevindt zich sociëteit De Vereeniging met de schitterende King’s Ballroom. Vergeet ook niet het Distilleerderij-Jenevermuseum van Van Kleef aan de Lange Beestenmarkt, de museumboot Hendrina Johanna, het Kabinet van de Koning en Paleis Kneuterdijk. Het is wel handig om van tevoren een schema te maken op de site www.openmonumentendag.nl, want niet alles is op beide dagen toegankelijk.

Nieuwkomer

Er is dit jaar een bijzondere nieuwkomer: het historische pand Huize Mellard aan de Javastraat (nummer 2a) is toegevoegd aan de te bezoeken locaties. De stadsvilla met het blauwgrijze leien dak werd in 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect Dolf Broese van Groenou en is nu een rijksmonument. Op de puntgevel zijn door beeldhouwer Emil Bourgonjon gebeeldhouwde griffioenen en een garoeda (wezen uit de Indonesische mythologie) geplaatst.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Dit jaar heeft Open Monumentendag een bijzondere nieuwkomer: Huize Mellard aan de Javastraat (nummer 2a). De stadsvilla met het blauwgrijze leien dak werd in 1908 gebouwd naar een ontwerp van architect Dolf Broese van Groenou en is nu een rijksmonument. (PR)

De villa kent een rijke geschiedenis, er kwamen vele illustere gasten over de vloer. Onder de bewoners waren Andries de Graeff, minister van Buitenlandse Zaken, en diverse ambassadeurs van de Verenigde Naties. Verschillende Amerikaanse presidenten bezochten in die periode het huis. Begin jaren negentig werd het bewoond door de toenmalige zangeres Patty Brard en in 2019 werd het huis gekocht door diplomaat Nicolaas de Regt en ondernemer Casper van Hooren. Zij brachten het zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug.

Om het pand voor de Open Monumentendag extra uitstraling te geven, is Nicole Uniquole aangetrokken om de eetkamer te stylen. Uniquole is gespecialiseerd in het ontwikkelen van tentoonstellingen op historische locaties, ze is in Den Haag onder meer bekend van Masterly The Hague, de Haagse biënnale waar klassieke kunst en modern design samengebracht worden.

Hermès

In de eetkamer, die nog origineel houtsnijwerk laat zien, staat een eettafel met twaalf zitplaatsen. De eigenaars hebben Uniquole gevraagd om deze in stijl te dekken.

Tentoonstellingsmaker Nicole Uniquole koos voor de eettafel met twaalf zitplaatsen Haagse serviezen van Ninaber van Eyben. (PR)

Zij licht toe: “De eetkamer is een heel interessante plek, daar liggen de voetstappen van vele beroemdheden. Misschien maak ik wel een tafelschikking met fotolijstjes van alle bekende mensen die daar ooit gezeten hebben. Het leek mij geweldig om samen te werken met een Hagenaar die echt verstand heeft van mooie serviezen, dus heb ik Ninaber van Eyben gebeld, die ooit de bekende serviezenwinkel in de Hoogstraat had. Iedereen die een mooi servies wilde hebben, ging daarheen. Ze hebben nu geen winkel meer, maar doen alles online. We hebben samen een uniek twaalfdelig servies van Hermès uitgekozen.”

Tafelkleed van Brussels kant

Uniquole vindt het geweldig om op deze manier alles bij elkaar te brengen. “Je wilt altijd graag dat de mensen iets meekrijgen van de schoonheid van de verschillenden ambachten die je in zo’n pand kunt terugvinden. Dat kan een mooi bewerkte trapleuning zijn of bijvoorbeeld een tafelkleed van Brussels kant. Dat zouden meer deelnemers moeten doen. Het zou toch geweldig zijn als op alle locaties van de Open Monumentendag niet alleen de deuren openstaan, maar er ook te zien is wat er ín het huis heeft plaatsgevonden?”

“Als je dat met toegepast werk in beeld brengt, dan gaat het veel meer leven. Het blijft de mensen bij en geeft achtergrond aan de geschiedenis van het pand. Dat kun je nu ervaren in de villa aan de Javastraat. Het prachtige Haagse huis, de serviezen van Ninaber van Eyben, de topstukken uit de Hermès-collectie, ik hou ervan! En er komt ook nog een bijzonder bestek met monogrammen. Dat wil je zelf toch ook op je tafel?”

Open Monumentendag vanuit de luie stoel

Voor wie het allemaal vanuit de luie stoel wil bekijken, zijn op de website van Monumentenzorg 360 graden-foto’s geplaatst van zestig panden, ook van ruimtes waar de bezoeker normaal niet mag komen. Bij de Open Monumentendagstand op de Plaats zijn met een virtualrealitybril tientallen monumenten te bekijken, daar is ook de brochure te verkrijgen. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de geelblauwe monumentenvlag.

Er zijn verschillende activiteiten, zoals rondritten met historische trams, varen door Den Haag en het beklimmen van de Haagse Toren (Grote Kerk). Deze speciale activiteiten staan aangegeven in een apart schema in de brochure en op de website.

‘Open Monumentendag’, zaterdag 10 en zondag 11 september, diverse locaties. Huize Mellard is alleen op zaterdag open en reserveren is verplicht. Meer informatie www.openmonumentendag.nl.

Onze redactie biedt u dit artikel uit onze culturele seizoensgids gratis aan. Wilt u weten wat er verder te zien is in de theaterzalen, in de musea en op het witte doek? Koop dan vanaf donderdag 1 september onze krant, deze keer verrijkt met een 52 pagina’s tellende culturele special.

 

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van