Museum Beeld en Geluid geopend: Media, spotprenten en Haagse humor

Hoe werken de media? Wat moet je geloven en wat niet? Antwoorden op dat soort vragen biedt het nieuwe museum Beeld en Geluid Den Haag.

Door

Het oude Museum voor Communicatie is nu definitief verleden tijd. Geen presentatie van oude telefoontoestellen meer, laat staan die kist met brieven van een oude Haagse postmeester. De jeugd vanaf twaalf jaar komt in het gebouw aan de Zeestraat (dat nu Beeld en Geluid Den Haag heet) alles te weten over journalistiek en media, verspreid over vier vloeren. Hé, een microfoon. Als je erachter gaat staan, klinkt opeens een spervuur van vragen. “Kunt u reageren op….?”, “Waarom doet de regering niets?”.

Er flitsen camera’s. “Als je hier gaat staan, krijg je een idee van wat het is om door de pers te worden belaagd,” legt Suzan Nuijen uit, die de expositie samenstelde. Ernaast kun je je BMI meten, je ‘Bewust van Media Index’, door op een scherm zaken aan te klikken. Nuijen: “Ik zie het al, je bent een zwaargewicht. Haha.” Even verderop demonstreert ze een ‘analoog spel’: een foto van premier Mark Rutte kiezen voor voor op de krant.

Doedingen

En zo laat Nuijen talloze analoge ‘doedingen’ zien. Kinderen zitten al genoeg op schermpjes te turen, is de gedachte. Briefje versturen met een verouderd intern communicatiemiddel als de buizenpost? Hier kan het. De cilinder komt op een andere verdieping uit de buis vallen. Je eigen mening op een muur krijten? Kan ook.

“Hier zijn we aangeland bij het activisme en bij de burgerjournalistiek. Mede door de opkomst van social media worden die steeds belangrijker,” legt Nuijen uit. Vrijwel alles is tweetalig, dus ook de internationale scholen kunnen in de Zeestraat terecht.

 

De horeca is ondergeschikt aan de museumfunctie. Sinds Beeld en Geluid hier de baas is, is er niet één huwelijk of schoolfeest gehouden.
Tom De Smet (directeur van Beeld en Geluid Den Haag)

 

Op een hoger gelegen verdieping horen we plotseling ‘Wat voor weer zou het zijn in Den Haag?’ in een nieuwe maar niet té nieuwe versie van Hadewych Minis. Hier is de vloer gereserveerd voor de Haagse humor. Jacobse en Van Es scheuren over het Binnenhof, Sjaak Bral doet een plat-Haagse duit in het zakje. Het thema verschuift hier van journalistiek naar amusement en dus naar de Hilversumse collectie, maar dat is een bewuste keuze. Nuijen: “We wilden een duidelijke binding met de stad laten zien.”

Ten slotte is er nóg een afdeling, waar de wand met de oude telefoonboekencollectie is gehandhaafd. Hier is ruimte voor wisselende tentoonstellingen. De eerste is gewijd aan politiek tekenaar Tom Janssen, die onder meer publiceert in Trouw.

Postmuseum

Het is niet zo dat de oude collectie van, zeg maar, het Postmuseum verdwenen is. “Nee,” zegt Tom De Smet, directeur van Beeld en Geluid Den Haag. “We hebben een groot depot waar we rondleidingen willen gaan houden. Sommige dingen verhuizen wel naar het grote Beeld en Geluid in Hilversum, dat vanaf oktober volledig opnieuw wordt ingericht en in 2022 weer opengaat. Anderzijds is er veel audiovisueel materiaal uit Hilversum dat we nu hier laten zien.”

Eerder al verhuisde de kostbare collectie postzegels (‘postwaarden’) naar het Nationaal Archief. Die operatie werd nog uitgevoerd door de laatste directeur van ‘COMM’ vóór de fusie met Hilversum, ondernemer Tobias Walraven. Na onthullingen over geldsmijterij en conflicten met omwonenden wegens de exploitatie van het complex als partycentrum, stapte Walraven in januari 2019 verbolgen op. Omwonenden zijn er nog steeds niet gerust op dat het niet toch weer de kant van een partycentrum op gaat.

“Hoogst ongepast, vind ik dat,” zegt De Smet geïrriteerd. “De horeca is ondergeschikt aan de museumfunctie. Sinds Beeld en Geluid hier de baas is, is er niet één huwelijk of schoolfeest gehouden. Maar wij verhuren wel voor congressen of andere bijeenkomsten. Dat moeten we wel, want we zijn een niet-gesubsidieerd museum.”

Maar wel een echt museum. De Smet: “We zijn een mediamuseum, met vaste openingstijden. Anders weet het publiek je niet te vinden. Ons doel is het bijdragen aan een open, vrije en mediawijze samenleving. Dat is belangrijk, want we leven tegenwoordig in de media.”

Beeld en Geluid Den Haag, Zeestraat 82, dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur. Meer informatie: www.denhaag.beeldengeluid.nl

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit de krant van donderdag 24 september 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van