Literatuurmuseum vertrekt uit Den Haag

Den Haag verliest het Literatuurmuseum en het Kinderboekenmuseum. De musea verhuizen binnen enkele jaren naar Utrecht.

Door

Museumdirecteur Aad Meinderts heeft vrijdag een intentieovereenkomst getekend met het Utrechtse gemeentebestuur. “Wij dienen vóór 2028 het KB-complex te hebben verlaten. Een verhuizing naar het voormalige Staal-gebouw aan het Tournooiveld is dermate onzeker geworden, dat we niet konden afwachten. Het gaat om de continuïteit van het museum,” aldus Meinderts.

Het museum krijgt in Utrecht de beschikking over het zeer centraal gelegen voormalige Magazijn De Zon aan de Oude Gracht, niet ver van de Dom. In dat uit de negentiende eeuw stammende pand was ooit V&D gevestigd en later de Openbare Bibliotheek. Het is nu eigendom van de gemeente Utrecht, die er graag een culturele bestemming aan wil geven.

Het pand beschikt over een indrukwekkende centrale hal met lichtkoepel. Meinderts: “Het is een prachtig gebouw dat met relatief kleine ingrepen geschikt voor ons is te maken.”

Vertrek Literatuurmuseum

Het vertrek van het Literatuurmuseum, dat sinds zijn oprichting (als Letterkundig Museum) in 1953 in Den Haag gevestigd is geweest, is een klap voor de stad. Het museum is een instituut, niet alleen als publieksinstelling maar ook als bewaarplaats van documenten, manuscripten en foto’s. “Als Hagenees gaat me dit natuurlijk aan het hart,” zegt Meinderts. “Tegelijk is het zo dat Utrecht een centraal gelegen stad is met vele belangrijke musea. Daar past het Literatuurmuseum bij.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Het interieuw van het voormalige Magazijn De Zon aan de Oude Gracht in Utrecht. (PR)

Het museum overwoog al zeker tien jaar om te verhuizen, maar dan van de huidige plek aan de weggestopte Prins Willem-Alexanderhof in het kille KB-complex naar een plek in de binnenstad. De afgelopen jaren kwam het Tournooiveld in beeld, omdat belegger Achmea plannen had om het voormalige Staal-complex volledig te verbouwen. Het complete binnengebied achter het Tournooiveld en de Lange Houtstraat zou op de schop gaan. Behalve ruimte voor het museum zouden er ook woningen komen. Voor het museum was al een eerste ontwerp gemaakt.

Maar recent kwam er een kink in de kabel. Achmea krijgt in deze voor de bouwsector moeilijke periode de financiering niet rond en wil het Staal-complex verkopen. Daardoor ontstond een dermate  onzekere en uitzichtloze situatie, dat het Literatuurmuseum zich gedwongen zag om zich heen te gaan kijken. Te meer daar 2028 niet heel ver meer is; het KB-gebouw zal dan vermoedelijk worden gesloopt.

Wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) reageert teleurgesteld op de verhuizing van het museum. “Ontzettend jammer voor Den Haag dat het Kinderboekenmuseum/Literatuurmuseum gaat verhuizen. De gemeente heeft alles op alles gezet om een nieuwe passende plek te creëren in het Museumkwartier. Zo is het bestemmingsplan aangepast van het voormalig complex van Staalbankiers, zodat een museum zich daar kan vestigen. Helaas is de uiteindelijke keuze toch gevallen op Utrecht. We wensen hen uiteraard veel succes in hun nieuwe vestiging.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van