Escherjaar ook terug te zien in architectuur: optische illusies van IJspaleis tot Malietoren

Iconische Haagse gebouwen krijgen de komende weken een ‘escheriaans’ kunstwerk op hun gevel in het kader van het 125ste geboortejaar van kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972).

Door

Het IJspaleis trapte vrijdag af met twee grote kunstwerken. “De Haagse Poort (bij de entree van Den Haag, red.), het provinciehuis en de Malietoren worden ook gehuld in kunstwerken die zijn geïnspireerd op het werk van Escher,” vertelde wethouder Saskia Bruines (D66, cultuur) vlak voor de onthulling.

“Escher spreek tot de verbeelding in binnen- en buitenland.” Om die reden bundelden de gemeente, het Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis hun krachten met een Escherjaar vergelijkbaar met het Mondriaanjaar in 2017. Toen werden etalages en gebouwen ook ‘mondriaans’ uitgedost.

Bruines: “Dit is een heel mooie trekker voor onze stad. Het is ook een stukje stadspromotie.” Daar sloot Paul Broekhoff, zakelijk directeur van het Kunstmuseum, zich bij aan. “Musea kunnen ook worden ingezet om de economie te versterken. Escher is een echte publiekstrekker. Onze tentoonstelling ‘Escher – Andere wereld’ in het Kunstmuseum is nog maar twee weken open en wordt heel druk bezocht. De exacte bezoekcijfers zijn er nog niet, maar we hebben sterk het gevoel dat er meer internationaal publiek op afkomt dan bij eerdere tentoonstellingen.”

Escher in het Kunstmuseum

Tot juni kunnen bewoners van alle stadsdelen gratis naar het Kunstmuseum. “Afgelopen woensdag was Escamp aan de beurt. Er kwamen achthonderd mensen op af die gratis met de bus naar het museum werden gebracht. Geweldig, want er waren heel veel mensen die normaal nooit een museum bezoeken,” vertelde de zakelijk directeur.

Op de langere termijn verhuist museum Escher in Het Paleis naar de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout. “Het is moeilijk te zeggen wanneer dit exact gaat gebeuren,” legt de wethouder uit. “We zijn er achter de schermen al serieus mee aan de slag. Denk aan het opstellen van een programma van eisen.” Broekhoff verwacht dat de voorbereidingen nog ruim twee jaar in beslag gaan nemen.

Blokkenkunst en draaiende kubus

Op het stadhuis sieren twee immense kunstwerken met driedimensionale blokken de gevel. Het kunstenaarsduo Madje Vollaers en Pascal Zwart van studio Vollaerszwart werd aangetrokken voor het ontwerpen van op Escher geïnspireerde werken. “We hebben van een detail van het gebouw een kubus gemaakt die zich eindeloos herhaalt. Een soort mindfuck,” vertelde Zwart.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Cultuurwethouder Saskia Bruines, Paul Broekhoff, zakelijk directeur van het Kunstmuseum, en Rutkay Özpinar en Barbara Minacori die de openingsdans verzorgden. I Foto: Arnaud Roelofsz

Op de Haagse Poort komt binnenkort ook een showstopper. “Er komt een optisch illusie, een draaiende kubus, op het gebouw.“ De komende tijd worden meer kunstwerken onthuld. De kunstenaars lieten zich inspireren door het grafische werk van Escher met optische illusies, reflecties, onmogelijke architectuur, ritmische patronen en herhaling. Zij namen de werken niet letterlijk over, maar komen met abstracte ontwerpen die een interactie aangaan met de architectuur van Den Haag. Zwart: “De architectuur vormt het uitgangspunt. Op de Malietoren gaan we ook een patroon maken van een detail uit het gebouw. Dat komt op de raampartijen.”

Op het provinciehuis komt een mix van elementen van Haagse gebouwen.

Escher in de etalage

Er ligt ook een gratis doe-het-zelfpakket klaar voor ondernemers waarmee zij hun etalage kunnen versieren in het kader van het Escherjaar. De aftrap van de ondernemerspakketten vindt maandag 13 maart plaats in de Bijenkorf. “Ondernemers kunnen hun eigen optische illusie in hun etalages maken met behulp van stickers,” aldus Zwart. De Bijenkorf toont vanaf maandag ook een eigen escheriaanse etalage.

“Er zijn al driehonderd pakketten gereserveerd door ondernemers. Bij het Ondernemersportaal in het stadhuis kunnen de pakketten worden opgehaald,” legt een gemeentewoordvoerder uit. Er volgen nog meer gebouwen die een Escher-achtig kunstwerk op hun gevel krijgen. “We zijn bijvoorbeeld nog in gesprek met de beheerder van een heel groot en centraal gebouw in het centrum,” fluisterde de gemeentelijke zegsvrouw. De kunstwerken blijven dit jaar aan de gevels hangen.

Wilt u meer Haagse verhalen lezen? Koop de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van