Goden van de piano op weg naar Amare

Amare zet Den Haag cultureel weer op de kaart. Impresario Friso Verschoor brengt er een serie internationale toppianisten.

Door

“Den Haag is een volstrekt logische plek voor een serie meesterpianisten,” zegt Friso Verschoor, managing director van het nieuwe impresariaat World Master Pianists. Waarom? Omdat Nederland er met Amare, en in het bijzonder de concertzaal van het complex, een podium van grote allure bij heeft gekregen.”

Verschoor (49) programmeerde als uitvoerend producent van Marco Riaskoff twintig jaar lang de bekende serie ‘Meesterpianisten’ in het Concertgebouw in Amsterdam. Maar die overleefde de coronacrisis niet. “ik heb gepoogd de serie te redden door een overnamevoorstel, maar daar kwamen we niet uit, bovendien wilde het Concertgebouw zelf een pianoserie beginnen. Ik had het destijds graag anders gezien, maar begrijp de afweging. Ik heb nu vrijheid van handelen en kan positief vooruitkijken.”

Bondgenoot

Zodoende begon Verschoor begin dit jaar voor zichzelf. “We brengen nu concerten in Amare, Concertgebouw Flagey in Brussel, International Arts Center de Singel in Antwerpen en de Philharmonie in Luik.” Hij werkt zo veel mogelijk samen met een vaste technicus en stemmer, Michel Brandjes, tevens goede vriend. “Michel prepareert de vleugels en weet precies wat de voorkeuren zijn van de pianisten. Hij zorgt ervoor dat het instrument geen tegenstander is van de pianist, maar een bondgenoot. De essentie van wat ik probeer te brengen is ‘de magie van de meesterpianist’, en magie kan alleen ontstaan als alle factoren perfect op elkaar zijn afgestemd en de musicus totaal vrij kan zijn.”

De ‘stal’ van Verschoor ziet er veelbelovend uit. Hij vertegenwoordigt onder anderen de Portugese ‘pianodichteres’ Maria João Pires, de Russische grootmeester Grigory Sokolov, het voormalige wonderkind Evgeny Kissin en de virtuoos Arcadi Volodos, beiden ook uit Rusland. “In de Haagse serie treden Volodos, Pires en Kissin op. We beginnen op zondag 13 november met Arcadi Volodos, hij speelt stukken van Federico Mompou en Alexander Skrjabin. Het is een benefietconcert voor de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker en het onderzoek dat prof. Casper van Eijck en zijn team doen naar een nieuwe behandelmethode. Een zeer goed doel.”

Amare is veelzijdig complex

Verschoor weet dat Amare een veelzijdig complex is met een brede programmering, die loopt van Händel tot Hazes (de musical). “Maar het is ook een podium voor grote namen uit de klassieke muziek. De goden van de piano weten Den Haag nu weer te vinden. Maar zie ook het concert van het Bach Collegium Japan op 12 november, een topgezelschap dat in Amare staat. Er is dus meer dan het Concertgebouw. Den Haag en Amsterdam kunnen als toonaangevende centra van klassieke muziek naast elkaar bestaan.”

Verschoor raakt niet uitgepraat over ‘zijn’ pianisten. “Ze zijn in staat een ervaring te creëren die je optilt.” Neem Maria João Pires, hem zeer dierbaar. “Ze treedt hier aan op 5 april. Natuurlijk speelt zij technisch vrijwel perfect, maar wat haar echt bijzonder maakt, zijn de poëzie en de spiritualiteit die zij weet over te brengen. Ook op haar leerlingen, zoals voorheen Arthur en Lucas Jussen. En dan Kissin, op 28 juni. Die brengt een ode aan Rachmaninov, het boegbeeld van de Russische romantiek. Hij speelt met zinderende passie, alsof zijn leven ervan afhangt. Ik zeg tegen Den Haag: kom dit meemaken.”

Meer informatie: www.amare.nl

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 03 november gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van