Team Gilde Den Haag wint Historie Quiz

De wisselbeker van de Haagse Historie Quiz ging dinsdagavond naar het team van het Gilde Den Haag. Dat versloeg in de finale de Vrienden van Den Haag.

Door

De quiz van de Stichting Haagse Historie werd gehouden op een nieuwe locatie: de Spinozafoyer in cultuurgebouw Amare. De presentatie was in handen van Ivar Lingen en Sandrine Thelosen. Na een publiekronde en een ronde met speciale teams als die van Haagse journalisten (Ron Fresen en Maaike Kraaijeveld) en politici (Joris Wijsmuller en Peter Bos) bleven de teams over van de Vrienden, gevormd door Jacob Bijl en Rieks Toxopeus en het Gilde, met Hans van der Zwan en Annemiek Wubben.

De vragen namen in moeilijkheid toe. Een aantal opgaven over ADO Den Haag bleek pittig. Ook de strikvraag in welke gemeente de Eerste Haagse Vredesconferentie werd gehouden leverde hoofdbrekens op: in Wassenaar! En wie portretteerde de ‘boekenjood’ Jozef Blok? Jawel, niemand minder dan Vincent van Gogh.

Lid van het Gilde

Uiteindelijk bleek het duo van het Gilde het sterkste. “Zij waren beter,” erkende Toxopeus van de Vrienden, “maar wij vieren toch mee, want wij zijn ook lid van het Gilde!” Voorzitter Jan Linssen van Haagse Historie overhandigde de ‘cup met de grote oren’. Vele malen werd die gewonnen door de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe, maar dat team viel dit jaar in de tweede ronde af.

Een tv-registratie van de quiz is vrijdag en zaterdag te zien op Den Haag FM, om 20.00 uur.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van