Met ‘De vaandeldrager’ erbij: dertien Rembrandts  

Het is Rembrandt-time in het Mauritshuis, nu daar vanaf 1 november ‘De vaandeldrager’ te zien is.

Door

Het Mauritshuis heeft in november dertien werken van Rembrandt van Rijn binnen zijn muren, twee meer dan gebruikelijk. Natuurlijk is het Koninklijk Kabinet van Schilderijen altijd al een Rembrandt-mekka, met topstukken als ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ en ‘Portret van een oude man’. Maar door twee bijzondere bruiklenen zijn er tijdelijk nóg meer topstukken van de Leids-Amsterdamse grootmeester te zien.

Eind september arriveerde het magistrale ‘Zelfportret’ uit 1658 van de Frick Collection in New York, dat deel uitmaakt van de tentoonstelling ‘Manhattan Masters’ (tot en met 15 januari). Het is ‘het grootste en meest imponerende meesterwerk dat hij ooit maakte,’ volgens conservator Quinten Buvelot. Het doek is te zien in de tentoonstellingszaal in het nieuwe deel van het museum.

Vaste Rembrandts

De ‘vaste’ Rembrandts hangen in het oude gebouw op hun gebruikelijke plekken. Maar ze krijgen op 1 november gezelschap van ‘De vaandeldrager’, die wordt getoond in de Gouden Zaal van het museum. Het schilderij uit 1636 maakt een tournee door Nederland om te vieren dat het door staat met bijdragen van vele fondsen begin dit jaar kon worden verworven ten behoeve van het Rijksmuseum. Het doek werd voor 175 miljoen euro aangekocht van de Franse bankiersfamilie De Rothschild. Veel geld, maar toch een verantwoorde uitgave volgens Rijksmuseum-directeur Taco Dibbets eerder:  “De kwaliteit en het feit dat dit schilderij Rembrandts artistieke doorbraak markeert, maakt dat het om een ongeëvenaard werk van de meester gaat: Rembrandt werd Rembrandt!” Met het portret maakte de net in Amsterdam gearriveerde schilder naam. Niet veel later kreeg hij de opdracht voor ‘De Nachtwacht’. De vaandeldrager is volgens kenners het belangrijkste werk van Rembrandt dat zich vóór de aankoop nog in particuliere handen bevond.

Gratis toegang

‘De vaandeldrager’ is aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. Bij de aankoop is bepaald dat het schilderij in alle provincies zal worden getoond. Zo was het al te zien in Groningen, Friesland, Drenthe en Utrecht. Op dit moment hangt ‘De vaandeldrager’ nog in ’s-Hertogenbosch. In Den Haag is hij te zien tot en met 30 november. Pas in de loop van het volgende jaar keert het meesterwerk terug naar zijn nieuwe thuisbasis in de hoofdstad. Elk museum waar ‘De vaandeldrager’ te zien is, biedt één dag vrije toegang aan zijn bezoekers. In het Mauritshuis is dat zondag 6 november. Het hele museum is dan kosteloos te bezoeken.

  • ‘De vaandeldrager’, 1 t/m 30 november; ‘Manhattan Masters’, t/m 15 januari, Mauritshuis
Standaardportret
Bekijk meer van