Constantijn Huygens-prijs 2019 naar Stefan Hertmans

De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans krijgt de Constantijn Huygens-prijs 2019, de belangrijkste literatuurprijs van de gemeente Den Haag. Hij is in Nederland vooral bekend door zijn roman ‘Oorlog en terpentijn’.

Door

Voorzitter Aad Meinderts van de Jan Campert-Stichting, die de Haagse literatuurprijzen beheert, maakte de winnaar donderdagavond bekend in het NPO-radioprogramma Kunststof. Stefan Hertmans (Gent, 1951) krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre. ‘Het publiek heeft deze schrijver omarmd. In de buitenlandse pers gooit hij hoge ogen en ook in Nederland en Vlaanderen is de waardering voor zijn werk groot.

De toekenning van de Huygens-prijs onderstreept deze brede erkenning en bekroont een veelzijdig en groots oeuvre,’ aldus de jury. Die bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker.

Intense ode aan zijn grootvader

Stefan Hertmans brak in 2013 bij het grote publiek door met de roman ‘Oorlog en terpentijn’. Met dit boek won hij de AKO Literatuurprijs. Het boek is een fijnzinnige en intense ode aan zijn grootvader, die opgroeide in armoede, als frontsoldaat diende in de Eerste Wereldoorlog en zijn grote liefde vroeg verloor. Het verdriet daarover verwerkte hij door te schilderen.

Hertmans behoorde al veel langer tot de gerespecteerde schrijvers van het Nederlandse taalgebied. Sinds zijn debuut in 1981 met het experimentele prozaboek ‘Ruimte’ heeft hij, volgens de jury, een oeuvre opgebouwd dat vrijwel alle genres bestrijkt. Zijn verzamelde poëzie beslaat ongeveer duizend pagina’s. Zijn proza omvat romans, verhalen, een reisboek en essays. Hij schreef ook theaterteksten en publiceerde belangwekkende monografieën over filosofie en beeldende kunst.

Prijsuitreiking in januari op Winternachten

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Eerdere recente laureaten waren Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

De prijsuitreiking vindt plaats op het het Schrijversfeest. Dat is de afsluiting van het literatuurfestival Winternachten/Writers Unlimited (19 januari 2020). Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt. Dat zijn de F. Bordewijkprijs, de Jan Campertprijs en de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs. De winnaars daarvan worden begin november bekendgemaakt.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Kijk hier voor een (proef)abonnement. Heeft u interesse in onze wekelijkse nieuwsbrief? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van