Marga Minco, bekend van ‘Het bittere kruid’, wint P.C. Hooftprijs

Marga Minco (98), auteur van ‘Het bittere kruid’, krijgt de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza, de belangrijkste staatsprijs voor literatuur.

Door

De P.C. Hooftprijs 2019, de belangrijkste staatsprijs voor literatuur, gaat naar schrijfster Marga Minco. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde maandag (10 december) besloten. Minco (98) werd internationaal bekend met haar debuut ‘Het bittere kruid’ (1957), dat is gewijd aan het lot van haar Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog. Minco, pseudoniem van Sara Menco, verloor haar ouders, broer en zus.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Gustaaf Peek, Mathijs Sanders (voorzitter), Daniëlle Serdijn, Vamba Sherif en Franca Treur. De jury stelt dat Marga Minco door ‘Het bittere kruid’ de Nederlandse stem is geworden in de Europese oorlogsliteratuur. Haar verhalen zijn, zo schrijft de jury, geworteld in haar leven, waarin zich zoveel samentrekt op de jaren 1940-1945 en hun nasleep. De jury schrijft verder: ‘De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar.’

Eerder won Minco de Haagse Vijverbergprijs

Eerder werd al werd Minco’s oeuvre bekroond met de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005) van de gemeente Den Haag (Jan Campert-Stichting).

Marga Minco in 1981.

Voor ‘Het bittere kruid’ kreeg ze de Vijverbergprijs, voorloper van de F. Bordewijkprijs van de Campert-Stichting. Enige andere titels van Minco zijn: ‘De val’ (1983), ‘De glazen brug’ (1986, Boekenweekgeschenk), ‘Nagelaten dagen’ (1997) en ‘Storing’ (2004). Minco’s verhalen zijn verzameld in ‘Achter de muur’ (2009) en in 2015 verscheen ‘Na de sterren’, een keuze van de schrijfster zelf uit haar verhalen aangevuld met de roman ‘Een leeg huis’ (1966). Marga Minco is getrouwd geweest met de dichter Bert Voeten (1918-1992), met wie ze twee dochters kreeg. Eén van hen, Jessica, is publiciste.

Recente winnaars van de P.C. Hooftprijs in het genre verhalend proza waren: Astrid Roemer, A.F.Th. van der Heijden, Charlotte Mutsaers en J.M.A. Biesheuvel. Het bedrag dat aan de prijs verbonden is bedraagt € 60.000. Net zoals bij F.B. Hotz en Arthur Lehning, zal de prijs – gelet op de leeftijd en de gezondheid van de laureaat – bij de schrijver thuis uitgereikt worden in aanwezigheid van een kleine delegatie van bestuur en jury en haar twee dochters. Die uitreiking vindt plaats in januari.

Standaardportret
Bekijk meer van