Nelleke Noordervliet wint Constantijn Huygensprijs 2018

Nelleke Noordervliet, bekend van haar historische romans, krijgt de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre.

Door

Schrijfster Nelleke Noordervliet is de volgende winnaar van de belangrijkste literaire onderscheiding van de gemeente Den Haag, de Constantijn Huygensprijs. Dat heeft de Jan Campert-Stichting, die de literaire prijzen toekent, donderdagavond bekendgemaakt in het radioprogramma Kunststof. Noordervliet krijgt de prijs voor haar hele oeuvre.

Over de ‘actualiteit van het verleden’

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) wordt sinds haar debuut ‘Tine of De dalen waar het leven woont’ in 1987 erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse auteurs. Ze schreef verhalen, essays, boeken over geschiedenis en een aantal succesvolle romans. Haar werk is meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden. Ze gebruikt volgens Campert-Stichting ‘haar aanzienlijke stilistische en vertelkwaliteiten om in literatuur iets wezenlijks te zeggen over de wereld’.   

Van de jury maakten deel uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker.  Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Eerdere recente laureaten waren: Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

Feestelijke uitreiking op Winternachten

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens op het ‘Schrijversfeest’, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag op zondagmiddag 20 januari 2019 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt; de winnaars daarvan worden later bekendgemaakt. Noordervliet komt al eerder in Den Haag in actie. Op 13 oktober presenteert zij de Haagse Historie Quiz in de Centrale Bibliotheek.  

Standaardportret
Bekijk meer van