Amare op koers met 256.000 bezoekers

Cultuurgebouw Amare trok in het seizoen 2022-2023 256.000 bezoekers. Daarmee komt het streefgetal in zicht.

Door

De directie zegt ‘zeer tevreden’ te zijn met dit resultaat. Eerder is becijferd dat het cultuurhuis aan het Spuiplein jaarlijks zeker 300.000 bezoekers moet kunnen trekken. Dat aantal komt nu in zicht. Het aantal bezoekers lag van september 2022 tot en met juni 2023 (het seizoen 22/23) 65 procent hoger dan in het seizoen 21/22. Dat werd ingrijpend verstoord door de corona-lockdowns.

Er waren het afgelopen seizoen bijna duizend voorstellingen, concerten en andere activiteiten. Die trokken 225.000 betalende bezoekers. De overige 28.000 bezoekers kwamen af op gratis activiteiten, zoals die van Open Amare.

Zakelijk directeur Leontien Wiering kijkt behalve naar de cijfers ook naar het bredere functioneren van het cultuurgebouw. “Naast de stijgende bezoekcijfers zie je dat Amare van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat een levend gebouw is, vol studenten, deelnemers aan activiteiten, gewone voorbijgangers en zakelijke events. Zo is Amare steeds meer een huis voor heel Den Haag.”

Tekort op exploitatie

Dit wil niet zeggen dat alles nu koek en ei is. Amare kampt met een gedeeltelijk voorzien tekort op de exploitatie. Dat pas de gemeente bij. Tijdens de raadsenquête die is ingesteld naar de bouw van het complex bleek dat de gemeente de financiën stelselmatig te rooskleurig inschatte en bovendien het Koninklijk Conservatorium, dat een te lage huurprijs betaalt, in feite subsidieert. De enquêtecommissie moet nog rapporteren. Tevens wacht de raad nog op een herberekening van het exploitatietekort. Volgens de laatste cijfers komt dat uit op 5,7 miljoen euro per jaar. De gemeente moet dat geld bijpassen. De verwachting is dat het exploitatietekort de komende jaren langzaam omlaag gaat.

Van Pina Bausch tot Suzan en Freek

Als hoogtepunten van het afgelopen seizoen noemt Amare de dansvoorstelling ‘The Rite of Spring’ van Pina Bausch door het Senegalese École des Sables, dat vijf avonden op rij volle zalen trok. Andere toppers waren het Nieuwjaarsconcert en ‘Bruckner & Beethoven’ van het Residentie Orkest, de ‘Hohe Messe’ door het Bach Collegium Japan, de popidolen Suzan en Freek, ‘Celebrating an evening with Jiří Kylián’ van het Nederlands Dans Theater en de muziektheaterproductie ‘Maduro’.

Voor het komende seizoen staan onder meer op het programma popconcerten van Racoon en The Analogues, de musical ‘Grease’, de opera ‘Il Trovatore’ en de cabaretiers Van der Laan & Woe van ‘Even tot hier’.

 

Standaardportret
Bekijk meer van