Webwinkel Il Mandorlo: de Siciliaanse droom van Jan Willem Engelen

Na een burn-out gooide Jan Willem Engelen het roer compleet om. Sinds kort runt de voormalige zorgmedewerker een eigen webwinkel met Siciliaanse producten onder de naam Il Mandorlo.

Door

Wie de energieke en vlot pratende Jan Willem Engelen een tijdje meemaakt, zou niet zeggen dat deze 54-jarige Hagenaar tot voor kort een burn-out had. Dertig jaar lang was hij verpleger, het eerste decennium in het Westeinde Ziekenhuis (nu HMC Westeinde) – ‘één grote fabriek’ – de laatste jaren bij een verpleegtehuis in Houtwijk als afdelingshoofd. “Mijn vader zei altijd: ‘Als je eenmaal iets bent, blijf je dat je hele leven.’ Zo is het me ingeprent. Eens een verpleger, altijd een verpleger. Maar toen ik die leidinggevende functie kreeg, ervaarde ik veel stress. Mijn lichaam was uitgeput van al die avonddiensten. Ik kon niet meer.”

Dat hij definitief moest breken met de zorg was hem toen wel duidelijk. “Je zit thuis en denkt: wat nu? Mijn vrouw en ik zijn gek op Sicilië. Dat Italiaanse eiland heeft zo’n rijke historie. Wie er niet allemaal zijn neergestreken! Grieken, Romeinen, Moren, Noormannen, maar ook Fransen en Britten. Je ziet die invloeden nog steeds terug, in de architectuur, in het eten. Was ik nog maar jong, dacht ik. Dan zou ik een winkel met Siciliaanse producten openen. Maar zeker in coronatijd vond ik dat te spannend.”

Zijn zwager stelde een alternatief voor: een webwinkel. “Mijn UWV-begeleider vond het een goed idee en zei: praat eens met Solvid Ondernemen, dat is een bureau dat ondernemers begeleidt met een uitkering.” Er waren maar een paar gesprekken nodig, zo snel had Engelen zijn plan klaar. Sinds half februari is zijn site ‘Il Mandorlo’ live en is hij voortdurend contact aan het leggen. Met Siciliaanse producenten, met Haagse organisatoren van markten, met de pers.

Citroenboterkoekjes

Voor een kiekje in de krant laadt hij zijn spullen uit in de Paleistuin. “Ken je dit?”, vraagt hij als hij een stuk chocolade afbreekt. “Komt uit Modica, de chocoladestad van Sicilië en gemaakt volgens een recept van de Azteken (beschaving die bestond tussen circa 1300 en 1521, red.). Op een halvemaanvormige steen, die tot 40 graden wordt verwarmd, vermengen ze cacao en suiker. Daardoor blijven de suikerkristallen intact. Minder romig dan we gewend zijn, eerder een beetje brokkelig. ‘You love it or you hate it’.”

 

You love it or you hate it
Jan Willem Engelen

 

Zijn pistachepesto en -crème haalt hij weer uit Bronte, de hoofdstad van de pistachenoot. En natuurlijk verkoopt hij veel producten met citrusvruchten, zoals de biologische jam met bloedsinaasappel, frisdrank van mandarijn en citroenboterkoekjes. Zelf vernoemde hij zijn winkel naar een ander bekend Siciliaans ingrediënt: de amandel.

Engelen, die geduldig wacht tot de fotograaf haar positie inneemt, legt de Yblon, een klein biermerk van twee jonge Italianen uit Ragusu, recht. “Nergens anders in Nederland te verkrijgen.”

100 producten bij Il Mandorlo

Op dit moment verkoopt Engelen zo’n honderd producten. “Dat aantal groeit elke dag. Want ik ga steeds meer samenwerkingen aan, zoals met de eigenaresse van cannoliwinkel Jammici aan het Noordeinde, aan wie ik onder meer citroencrème en frisdrank lever. Ik ben ook in gesprek met een Nederlandse videomaker die in Sciacca, een bekende keramiekstad, haar eigen olijfolie in mooie flesjes laat produceren.” Waar laat hij al die spullen eigenlijk? Grinnikend: “Tot nu toe heb ik een kamer waarin ik alles kwijt kan, al droom ik stiekem van een fysieke winkel. Ja, dus toch. Ik geef mezelf twee jaar, dan moet ik van de webwinkel kunnen leven. En daarna zie ik verder. Ik heb er in geval de energie voor, die burn-out ligt ver achter me.”

Meer informatie: www.ilmandorlo.shop

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Bekijk meer van