Nieuwe eetformule Hilton: Peru meets Japan

Bij BlueBlood, het nieuwe horecaconcept van Hilton The Hague, maakt de Hagenaar kennis met de Nikkei-keuken: Peruaans met Japanse invloeden. En dat is minder vergezocht dan je zou denken.

Door

Alleen de contouren van de cocktailbar zijn zichtbaar in het verder lege atrium van Hilton The Hague. “Yes, it’s pretty big,” zegt Lewis McKenzie, vanaf de eerste verdieping naar beneden kijkend. De Schot is general manager van het nieuwe horecaconcept BlueBlood. Zijn barteam is al compleet, maar naar het overige personeel is hij nog druk zoekende. Hij zal er vaart achter moeten zetten, want dit voorjaar ontvangt BlueBlood, letterlijk blauw bloed, de eerste gasten. De naam verwijst niet alleen naar het koningshuis, vertelt hij, maar ook naar de ‘signature dish’ van het nieuwe restaurant: kreeft. “Als het bloed van de kreeft in aanraking komt met zuurstof, krijgt het een blauwe kleur.”

Om de zoveel tijd probeert Hilton The Hague een nieuw eetconcept uit. Zo’n vijftien jaar geleden introduceerde chef Edwin van den Heijkant (ex-Savelberg, nu chef bij Hilton Schiphol) een fine-diningformule in het compleet gerenoveerde restaurant Pearl. Geraffineerde gerechten, maar in de ogen van zijn opvolger Frank Uphoff associeerden mensen het Hilton daarom ook wel met duur. Uphoff, die vervolgens de opdracht kreeg het restaurant bruisender te maken, bedacht het Meat & Discover-concept: veel vlees, veel beleving. De avond eindigde steevast met de chef patisserie die zijn ijstrolley voor je tafel parkeerde. De toppings voor het huisgemaakte vanilleroomijs mocht je zelf kiezen.

Annabel

Begin 2020 kwam het hotel aan de Zeestraat in handen van een nieuwe eigenaar: Avignon Capital, een Europese onderneming voor investerings- en vermogensbeheer die het jaar ervoor ook Staybridge Suites aan de Lange Vijverberg aankocht. “Ze wilden iets spannends en nieuws,” vertelt McKenzie.

[Tekst gaat verder onder foto’s.]

Foto’s: PR

Dit keer werd contact gezocht met het Haagse horecaconceptbureau Studio Rehab, tevens bedenker van de populaire eetgelegenheid Annabel in de Valeriusstraat. Geïnspireerd door internationale steden als Dubai, Barcelona en Londen kwam Studio Rehab met een voor Den Haag nog vrijwel onbekend concept op de proppen: de Nikkei-keuken, een culinaire romance tussen Japan en Peru, eind 19de eeuw ontstaan doordat duizenden Japanners naar Peru emigreerden, op zoek naar werk.

McKenzie: “Peruanen werkten met wat voor handen was: Peruaanse aardappelen, maïs, limoenen en hete pepers. Van de Japanse nieuwkomers leerden zij hoe ze hun vis op smaak konden brengen. BlueBlood borduurt daarop voort.” De ruimte van 500 vierkante meter wordt momenteel omgetoverd tot een ‘luxueuze bootclub’ met veel koper, groen en spiegels.

Hilton Dubai

Eenmaal beneden wijst de general manager van links naar rechts. “Daar krijgen we een raw-seafoodbar, daar de sushicorner en daar is ons vleeskabinet.” Qua gerechten moet je denken aan een kreefttempura met een frisse, pittige venkelsalade of een op houtskool geroosterde ananas met vanillesabayon, donkere rumgel, VOC-kruiden en huisgemaakt pina-colada-ijs.”

 

We focussen vooral op Hagenaars uit de buurt en op bedrijven en ambassades.
Lewis McKenzie

 

Om het toekomstige team, met nog altijd een glansrol voor Uphoff, op weg te helpen wordt een Peruaanse specialist van Hilton Dubai ingevlogen. Voor de bar is McKenzie de aangewezen persoon: hij is prijswinnend cocktailspecialist. “Ik heb zes ‘signature cocktails’ bedacht voor BlueBlood, waaronder één met aardbeien en wodka, genaamd Barbie.” Barbie? Een hint naar de Haagse tv-persoonlijkheid? McKenzie kijkt ons glazig aan. “Nooit van gehoord. Nee, het is een verwijzing naar de rabarber die er ook in zit. Zoet en verfrissend.” Heel anders is de Lil Kimchi Bloody Mary, tomatenwater met yuzu, gember, zoete kimchi, Japanse gin en sake. Wat een combinatie. De specialist knikt. “Smaakt echt goed bij elkaar.”

Duidelijke keuze

Ook nieuw: het restaurant met 140 zitplekken krijgt eindelijk zijn eigen entree op de hoek van de Zeestraat en de Mauritskade. Daarmee maakt de eigenaar een duidelijke keuze. “Hotelgasten zijn niet onze doelgroep,” licht McKenzie toe. “Natuurlijk, het is onderdeel van een hotel, onze gasten zijn er van harte welkom, maar we focussen vooral op Hagenaars uit de buurt en op bedrijven en ambassades.”

BlueBlood, Hilton The Hague, Zeestraat 35. Opening: voorjaar 2022. Meer informatie: www.blueblood.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 27 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van