Gouden kookmedaille studente Marit Visser (18) smaakt naar meer

Op de Hoftrammm en in Oogst kennen ze haar kookkunsten al lang, maar nu studente Marit Visser in Estland een grote prijs heeft gewonnen, wacht haar zeker een mooie toekomst. Vindt ook Pierre Wind.

Door

Marit Visser, een 18-jarige leerling-kok uit Voorburg, won vorige week in Estland de Culinary Art Competition, een prestigieuze internationale kookwedstrijd voor studenten. Bij de tienkamp waren de juryleden onder de indruk van de smaak, het schoonmaken en de communicatie tussen Marit en haar teamgenoten.

Ze had vooraf eigenlijk liever meegedaan aan het onderdeel ‘Culinary Arts’, maar haar docent van ROC Mondriaan overtuigde Marit om deel te nemen aan de tienkamp. “Ik had vooraf niet gedacht dat ik dat zou kunnen,” geeft ze toe. “Maar mijn docent heeft me geweldig voorbereid en het koken tijdens de wedstrijd ging ook echt goed. Om vrijdagavond op het afsluitende gala de gouden medaille te krijgen, gaf een onbeschrijflijk mooi gevoel.”

Team van Marit Visser

Tijdens de 34ste editie van de Culinary Art Competition streden leerlingen uit dertien landen om verschillende horecaprijzen, variërend van koken en cocktails maken tot hospitalitymanagement. Bij de tienkamp werd Marit geplaatst in een team met een Litouwse en een Zweedse leerling-kok.

“Je kent elkaar natuurlijk niet, dus ik had niet verwacht dat het teamwerk zo goed zou gaan. Maar gelukkig waren mijn teamgenoten ook heel enthousiast over eten. Vanaf minuut één zat iedereen vol met ideeën. Ik maakte me vooraf wel zorgen. Stel dat je in een team komt met iemand die er alleen is om een reisje te maken in plaats van om goed te koken. Ik heb echt geluk gehad met twee zulke goede teamgenoten.”

 

Ik kwam oorspronkelijk voor een baantje in de afwas.
Marit Visser

 

Het eerste gerecht dat het team moest maken, was een amuse gebaseerd op een traditioneel Baltisch gerecht, een soort aardappelsalade met rode biet, dat het hoofd van de jury op de eerste dag had voorgedaan en had laten proeven door de leerlingen. Daarna volgde een amuse die Marit en haar team zelf hadden bedacht: haring met dille en uitjes en een gebruinde botersaus met Estse rumlikeur. Als hoofdgerecht bereidden de drie een geflambeerde ossenhaas met pastinaakpuree, geroerbakte venkel en een saus van donker Ests bier. In de categorie smaak scoorde het team 97 van de 100 punten.

Hoftrammm

Marit begon op haar veertiende al met koken bij de Hoftrammm, het Haagse rijdende tramrestaurant. “Ik kwam oorspronkelijk voor een baantje in de afwas,” lacht ze. “Maar toen ik vertelde dat ik graag wilde koken, mocht ik een proefdagje meedraaien van chef Pierre Wind en eigenaar Bobby van Galen. Vervolgens ben ik de keuken niet meer uit gegaan. Ik begon met kleine klusjes zoals groentes snijden en krokantjes bakken, maar na een tijdje kwamen de grotere dingen en maakte ik ook langere dagen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Marit Visser (rechts) tijdens de Culinary Art Competition in Estland. | Foto: privéarchief

Marit Visser (rechts) tijdens de Culinary Art Competition in Estland. | Foto: Privéarchief

Inmiddels draait Marit in haar eentje de ‘tramdienst’, waar ze op een avond in de tram kookt voor dertig gasten.

Werken met de excentrieke Wind bevalt Marit goed. “Hoe zijn hersenen werken, daar ben ik niet ver vanaf. Ik ben ook heel druk in mijn hoofd. We begrijpen elkaar goed.” Pierre Wind, die vrijdagavond tussen de gangen door in het restaurant op zijn telefoon keek naar de prijsuitreiking, is trots op Marit: “Deze wedstrijd is een soort Olympische Spelen voor mbo-studenten horeca. Marit kookt al jaren voor ons en is echt een soort kookkind van me. Als ze de goede stappen neemt en leeft voor het vak, kan ze een hele grote worden.”

Terwijl Marit nog volop nageniet van haar gouden plak, begint het gewone leven met school en stage (bij restaurant Oogst) weer. Vragen over haar toekomst, die ze deze dagen veelvuldig krijgt, vindt ze maar lastig te beantwoorden. “Als iets me leuk lijkt, doe ik het gewoon. Maar het staat vast dat ik wil blijven koken en meedoen aan wedstrijden. Als je eenmaal een wedstrijd gewonnen hebt, wil je niet anders meer.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van