Na Delft en Rotterdam is het Indiase restaurant Atithi nu ook in Den Haag

Na Delft en Rotterdam is het Indiase restaurant Atithi nu ook in Den Haag. Goed eten volgens de gezondheidsleer van ayurveda is de bedoeling. En daarvoor komen de koks over vanuit India.

Door

Atithi aan de Herengracht binnenstappen, is een feest voor je zintuigen. Het interieur is eclectisch en kleurrijk, uit de speakers klinkt kalmerende muziek en vanuit de keuken achter in het pand komen de warme aroma’s je al tegemoet. General manager Hari Bhatt, onberispelijk gekleed in een driedelig blauw pak, heeft een brede glimlach. “We willen de perfecte ambiance creëren. Daarin voelen gasten zich prettig, maar het stimuleert ook een beter eetproces.”

Belangrijk, want bij Atithi draait het om meer dan alleen een goede maaltijd. “Wij zijn een authentiek Indiaas restaurant,” legt Bhatt uit. “Dat betekent dat we koken volgens traditionele recepten, maar ook dat we de ayurvedische filosofie volgen.” In die leer zijn er drie lichaamstypen of ‘dosha’s’: kapha, pitta en vata. In elk mens zijn deze typen aanwezig, de verhoudingen bepalen de juiste balans in je voeding voor gezondheid en welzijn, zowel fysiek, mentaal als spiritueel.

Consultaties

Voor wie geïnteresseerd is, voert Bhatt consultaties uit. Daarbij vraagt hij onder meer naar je geschiedenis en huidige leefomstandigheden om je dosha te kunnen bepalen. “Maar als je daar niets mee hebt, is dat natuurlijk prima,” zegt Bhatt. “Dan kun je gewoon binnenlopen en genieten van onze geweldige cuisine.”

 

Ik word droevig als ik hybride Indiaas eten zie, met veel conserveringsmiddelen en enorm veel suiker.
Hari Bhatt

 

Bhatt kwam in 2018 naar Nederland, na jarenlang te hebben gewerkt voor grote wellnesscenters in India. Als kind van een ayurvedische dokter groeide hij op in de buurt van Rishikesh, de yogahoofdstad van de wereld. Al zijn koks laat hij overvliegen uit India. “Dit eten moet in je bloed zitten, dat kun je niet leren,” meent Bhatt. “Alleen als je volledig gefocust bent op de Indiase keuken en ermee bent opgegroeid, kun je het authentieke eten maken dat wij serveren.”

Indiase gerechten bij Atithi

Bhatt laat graag proeven hoe die Indiase gerechten smaken; de chef-kok zet de ene na de andere lekkernij op tafel. Vooraf een beker mango lassi, een gezoete, dunne yoghurt met saffraan die giftige stoffen uit het lichaam zou verwijderen. Daarna volgen royale borden met tandoori chicken tikka (malse, pittige kip), paneer (Indiase kaas) en tokri chaat, licht gefrituurd deeg, gevuld met aardappel en geserveerd met yoghurt, tamarinde en druiven.

“Wij zijn, voor zover ik weet, het enige restaurant dat het op deze manier doet,” zegt Bhatt tussen twee happen door. “In de echte Indiase keuken zijn alle ingrediënten vers en van hoge kwaliteit. Ik word dan ook droevig als ik hybride Indiaas eten zie, met veel conserveringsmiddelen, enorm veel suiker, goedkope specerijen en zelfs fruit en groenten uit blik. Goede kwaliteit kost misschien wat meer, maar draagt wel bij aan het welzijn van onze gasten. En dat is het allerbelangrijkste.”

Hoewel Bhatt baalt van de nieuwste coronarestricties, toont hij begrip en kijkt hij al vooruit. “Zodra corona voorbij is, gaan we weer nadenken over uitbreiding. Eerst willen we zaken openen in andere delen van Nederland, daarna komen we met Atithi naar iedere grote Europese stad.”

Atithi, Herengracht 7. Meer informatie: www.atithi.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 25 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van