Viering ‘dag van de doden’ in Den Haag: lekkere tequila’s en lugubere skeletten

De Mexicanen vieren begin november massaal de ‘dag van de doden’. Met schedels en skeletten ogen de festiviteiten luguber, maar toch draait alles om ‘goede en mooie dingen in het leven’. En daar wil Den Haag wel aan meedoen.

Door

Na de vieringen van het Ierse St. Patrick’s Day in maart en het Duitse Oktoberfest in september, is de Grote Markt volgende week opnieuw in de ban van een buitenlands volksfeest. Op zaterdag 2 november is het in café De Zwarte Ruiter de beurt aan de Mexicaanse ‘Dia de Muertos’, oftewel ‘de dag van de doden’.

Bang voor de overledenen zijn ze in het Latijns-Amerikaanse land niet, sterker nog: de Mexicanen houden ze te vriend. Ze nodigen de zielen op de ‘Dia de Muertos’ uit om voor even naar huis te komen en zo fijne herinneringen aan vroeger op te halen. Het gebruik vindt zijn oorsprong in de tradities van de indianenvolkeren. Onder meer voor de Azteken was het gebruikelijk om de doden te vereren door schedels te bewaren en deze tijdens rituelen tentoon te stellen om dood en wedergeboorte te symboliseren.

Foto: @fergomez

In deze tijd betuigen de Mexicanen respect aan de overledenen met kleurrijke ‘calaveras’ (schedels) en lachende ‘calacas’ (skeletten). Ze halen de spectaculairste kostuums uit de kast, schminken hun gezicht als doodshoofd en verkleed als skelet of zombie dansen, eten en drinken ze er op los. “Zo vieren ze in Mexico op bizar spectaculaire wijze de goede en mooie dingen des levens. Wij missen zo’n feest in Den Haag,” vertelt Alice van Schoonhoven, pr-dame van de Grote Markt.

 

De Zwarte Ruiter schenkt op de ‘Dia de Muertos’ vooral tequila’s. Zoals het hoort.
Alice van Schoonhoven (Grote Markt Den Haag)

 

“Daar gaan wij nu verandering in brengen. Wij kleden De Zwarte Ruiter aan met veel slingers en een heftig doodskoppendecor. En we plaatsen een altaar in het café. De schminkdoos zetten wij ook wagenwijd open. Ik hoop dus ook dat de bezoekers niet in hun dagelijkse kloffie verschijnen. Zo willen ze toch niet door de doden gezien worden,” lacht Van Schoonhoven. “Verder zijn er optredens van livebands.”

Maïstaco’s op Dia de Muertos

Nog een typisch kenmerk van de ‘Dia de Muertos’: de Mexicanen bezoeken de graven van dierbaren om er eten en drinken te offeren. Na afloop nuttigen ze dit zelf omdat ze geloven dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Eten speelt dus een belangrijke rol op de ‘dag van de doden’, en ook dat is iets wat de Grote Markt graag overneemt.

“Wij serveren veel Mexicaanse gerechten in De Zwarte Ruiter,” aldus Van Schoonhoven. “De gewone kaart is zaterdagavond niet beschikbaar. Er is alleen Mexicaans eten, de maïstaco’s en de burrito’s. Die zijn er met rijst, guacamole, crème fraîche, koriander, kip, varkensvlees en natuurlijk de vegetarische variant. Verder schenken wij op de ‘Dia de Muertos’ vooral tequila’s. Zoals het hoort. Zoals Guinness-bier bij St. Patrick’s Day hoort en Paulaner-bier bij het Oktoberfest, is dit lekkere Mexicaanse drankje onlosmakelijk verbonden met de ‘dag van de doden’.”

‘Dia de Muertos’, zaterdag 2 november, vanaf 18.00 uur. Café De Zwarte Ruiter, Grote Markt. Gratis toegang.

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verschijnt in de krant van donderdag 31 oktober 2019. Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van