Grote Markt weer in Beierse sferen: ‘Oktoberfest is carnaval boven de rivieren’

Schnitzels, braadworsten, volle verkleedkisten en Paulaner-bier: Beieren is weer in de ban van het Oktoberfest. Den Haag doet fanatiek mee.

Door

De Grote Markt verandert weer voor even in een mini-Theresienwiese. Dit terrein in het hart van München is de komende periode het kloppende hart van het volkse drank- en muziekspektakel Oktoberfest. En vrijdag en zaterdag ook Duitse sferen in en rond café De Boterwaag: braadworsten, schnitzels, dirndls (feestjurken), lederhosen, après-skimuziek en bier, heel veel bier, staan centraal op het Haagse plein.

En dat is precies wat de traditie voorschrijft: het Oktoberfest, een twee weken durend evenement in de Duitse deelrepubliek Beieren (met de stad München als middelpunt), staat naast gezelligheid voor grote pullen drank, vet vlees en pompende schlagermuziek.

Kroonprins Ludwig

Het idee hiervoor ontstond ruim twee eeuwen geleden, in oktober 1810, toen de Beierse kroonprins Ludwig in het huwelijk trad met zijn Theresia. Het feest ter ere van de trouwerij was zó leuk dat iedereen in Beieren het er snel over eens was dat de viering iedere oktobermaand moest terugkeren.

Een paar jaar later nam de gemeente München de organisatie in handen om het voortbestaan te kunnen garanderen. Inmiddels heeft dit volksfeest ook zijn weg gevonden naar andere Europese steden, zoals Den Haag. Dit jaar is het Oktoberfest voor de elfde keer op de Grote Markt.

 

Het Oktoberfestbier is iets sterker dan het gewone bier van Paulaner, maar het drinkt lekker makkelijk weg.
Alice van Schoonhoven (PR Grote Markt)

 

Maarten Hinloopen, eigenaar van het overgrote deel van de horeca daar, stelt dat het Oktoberfest steeds populairder wordt. “Ik denk dat het ons meest commerciële feest is. Het is een soort carnaval boven de rivieren. En wat leuk is: als de verkleedkist opengaat, heeft dat altijd extra aantrekkingskracht op het vrouwelijke deel van het publiek.”

‘Festzelt’ tijdens Oktoberfest

Pr-dame van de Grote Markt Alice van Schoonhoven vertelt over het komende programma: “We hebben artiesten uit binnen- en buitenland, uitbundige versiering, Duitse gerechten, publiek dat komt in dirndl en lederhose en origineel Oktoberfestbier. Verder hebben we een ‘festzelt’, de speciale feesttent. Hierin staan lange biertafels waar iedereen kan aanschuiven.”

Van de artiesten die acte de présence geven, wil Van Schoonhoven er twee uitlichten. “Om te beginnen is dat de Duitse dj Falco Fabelhaft, een bekende plaatjesdraaier die op après-skifeestjes in heel Europa staat. Ik vind het mooi dat hij nu ook naar Den Haag komt. Verder is accordeonist Ruud Appelhof een aanbeveling waard. Hij is een bekende naam in de volksmuziekscene. Hij werd niet zo lang geleden elfde op het wereldkampioenschap harmonica spelen in Oostenrijk.”

Paulaner-bier

Leuke feitjes, maar het belangrijkste onderdeel van het feest is toch echt het bier. “Speciaal Oktoberfestbier van Paulaner, een van de zes grote brouwerijen uit München,” meldt Alice van Schoonhoven.

“Dit bier wordt speciaal voor het evenement gebrouwen volgens het ‘Reinheitsgebot’, een Beierse wet die voorschrijft dat het bier alleen gemout graan, water en hop mag bevatten. Het gebruik van kruiden en vruchten is verboden. Het bier is een beetje bitter van smaak, met zes procent alcohol is het ook iets sterker dan het gewone bier van Paulaner, maar het drinkt lekker makkelijk weg.”

 

Als de verkleedkist opengaat, heeft dat altijd extra aantrekkingskracht op het vrouwelijke deel van het publiek.
Maarten Hinloopen (eigenaar horeca Grote Markt)

 

Ondanks de liters alcohol die de gasten traditiegetrouw achteroverslaan tijdens het Oktoberfest, is Van Schoonhoven ervan overtuigd dat de sfeer gezellig blijft en niet omslaat in ‘hooliganisme’.

“Dat is juist de kracht van het evenement: er heerst een familiegevoel. Dat klinkt misschien gezapig, maar het is juist leuk. Het Oktoberfest in Den Haag is voor een breed publiek. De afgelopen jaren heb ik iedereen aan de biertafels gezien, van zakenmannen strak in het pak tot studenten in lederhosen.”

Oktoberfest Den Haag, vrijdag 27 en zaterdag 28 september, vanaf 17.00 uur, Grote Markt. Wilt u een plek aan een biertafel reserveren? Dat kan op www.boterwaag.nl. Meer informatie: www.oktoberfest-denhaag.nl

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verschijnt in de krant van donderdag 26 september 2019. Wilt u meer lezen of meer weten over DHC? Kijk hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van