Vier nieuwe horecagelegenheden in Den Haag: van gyros tot steak tartare

Een klassieke koffietent in de Archipelbuurt heeft een upgrade gekregen, maar ook voor een koffie met uitleg over de herkomst kun je nu in Den Haag terecht. En wat te denken van een authentiek Frans maal of een luxebroodje gyros? DHC zet vier nieuwe horecagelegenheden op een rij. 

Door

1 Bistro Amélie

In de nieuwe bistrot Amélie wil Anouschka Jansen terug naar vroeger. Franse sferen en klassieke gerechten.

Ze krijgt veel vragen van mensen die horen dat ze de Franse bistro Amélie gaat beginnen. Waarom ze nu nog gaat ondernemen? En dan ook nog een horecazaak, dat is toch heel hard werken? De geboren en getogen Haagse Anouschka Jansen (54) was de afgelopen jaren PA bij grote bedrijven, maar werd juist dáár geleefd. “De horeca is mijn passie, dan voelt het niet als werk.”

Foto: DHC/Luka Valkenburgh

De Italiaan Pomo D’oro vertrok uit het pand in de Javastraat en dus was het voor Jansen een kans om in te stappen. Maar waarom een Franse bistro? “Ik mis dit in Den Haag,” vertelt ze. “Een plek waar je goed Frans kunt eten en waar het ook nog gezellig is.” Bovendien, zegt ze, lijken alle horecazaken op elkaar. “Het is allemaal industrieel, leren schorten. Wat bites om te delen op de kaart en de bediening heeft van die apparaatjes. Ik wil terug naar die sfeer van vroeger.”

 

We moeten gewoon lekker genieten. Vroeger werd daar niet zo moeilijk over gedaan.
Anouschka Jansen (Bistro Amélie)

 

Een rode muur, sfeervolle verlichting. Notitieblokjes voor bestellingen. Een piano waar regelmatig live gespeeld zal worden, in ieder geval elke vrijdagavond. Kristallen glazen, wit linnen en een goede keuken. “Een plek waar ik zelf zou willen eten. Het sfeertje dat ik wil creëren, lijkt op het Parijs uit de film ‘Amélie’,” aldus Jansen. Ze vroeg de Haagse kunstenaar Crail Moansburg om werken te maken die bij dit thema passen. Er hangt onder andere een afbeelding van Amélie, door hem gemaakt.

Côte de boeuf

Op de kaart staan klassieke Franse gerechten. “Dingen die ik zelf lekker vind,” zegt Jansen. Steak tartare, foie gras, uiensoep en côte de boeuf. “Goede wijnen en heerlijke kazen. Dit is iets waar ik achter sta. Geen druppeltjes saus of eetbare bloemetjes. Hier lekker veel boter, daarom is de Franse keuken ook zo goed.” Ze lacht: “We moeten gewoon lekker genieten. Vroeger werd daar niet zo moeilijk over gedaan.”

Bistrot Amélie, Javastraat 138A. Open: woensdag t/m zondag, 17.00 tot 22.30 uur. Meer informatie: www.ameliebistrot.nl

2 The Gyros Club

Op de hoek van de Grote Markt opent deze week The Gyros Club. Een plek waar je gyros kunt eten, maar ook kunt dineren en cocktails drinken. 

Pascali Topaloudis (45) was toe aan een nieuwe uitdaging. Al dertig jaar werkte hij in het familiebedrijf van zijn ouders, Grieks restaurant Knossos op het Kerkplein. “Ik wilde graag iets anders gaat doen,” vertelt hij. Het werd The Gyros Club op de Grote Markt.

Gyros Club

De Horeca Fabriek

“Gyros betekent in het Grieks ‘draaien’. Veel mensen denken aan vlees, maar dat hoeft niet. Er komt ook een vegetarische gyros.” Bezoekers kunnen hun eigen broodjes uitzoeken en kiezen wat ze erop willen. “Uniek,” aldus Topaloudis. Maar toch ontbrak er iets. “Ik wil gasten ook een avond uit bieden, iets waar ze de hele avond kunnen doorbrengen.” De oplossing: een tweede restaurant op de eerste verdieping.

Kleine gerechten, streetfoodachtig, voor een ‘vriendelijke prijs’. Denk aan oesters, carpaccio-taco’s, ceviche en fetasalade met truffel. En high-end cocktails. “Mijn rechterhand Dimi Mourtzakis is heel goed in cocktails. Hij werd vorige week zesde van de wereld,” aldus een trotse Topaloudis.

 

Ik wil gasten ook een avond uit bieden, iets waar ze de hele avond kunnen doorbrengen.
Pascali Topaloudis (The Gyros Club)

 

Oplettende voorbijgangers  weten dat het hoekpand op de Grote Markt de afgelopen jaren vaak van eigenaar wisselde. “We snapten niet hoe dat kon,” vertelt Topaloudis. “Op zo’n fantastische locatie?” Wat bleek: het zat hem in de verschillende lagen van het pand, aldus de ondernemer. Als je die niet goed benut en je niet op elke verdieping voldoende omzet draait, worden de huur en de personeelskosten te hoog.

Meerwaarde

Voor Topaloudis was het juist dé kans om zijn twee concepten te combineren: The Gyros Club beneden en boven het restaurantgedeelte met cocktailbar. Rein Rambaldo – voormalig eigenaar van Mama Kelly – heeft met De Horeca Fabriek het concept verder uitgedacht en het interieur vormgegeven.

Bang voor de concurrentie van de rest van de Grote Markt is Topaloudis niet. “Die zijn meer drankgericht. De eetgelegenheid die ik bied, dát is de meerwaarde. Het eten voegt echt iets toe.”

The Gyros Club gaat vrijdag 8 november open. Open van zondag t/m woensdag 11.00-01.00 uur, donderdag t/m zaterdag 11.00-03.00 uur. Meer informatie: www.facebook.com/thegyrosclub

 

3 Koffietent John & June’s

Lunchroom John & June’s is in het Zeeheldenkwartier een bekende naam, maar nu kan ook de Archipelbuurt er kennis mee maken. De eigenaren namen koffietent de Prinsevink over.

Alex Troost (33) en zijn compagnon Tessa van der Putten runnen al ruim vijf jaar lunchroom John & June’s op de hoek van de Tasmanstraat en de Prins Hendrikstraat in het Zeeheldenkwartier. Troost: “We zijn altijd aan het dromen geweest. Eerst een jaar, daarna drie jaar. En als we vijf jaar zouden bestaan, zouden we misschien wel willen uitbreiden.”

John & June’s

Foto: DHC/Luka Valkenburgh

En toen kwam de Prinsevink op hun pad. Bijna veertig jaar waren Frank en Maryam de uitbaters van deze koffietent aan de Kerkhoflaan. “Ik kende hun dochter van vroeger,” vertelt Troost. “Ze vertelde met dat haar ouders misschien wel met pensioen wilden. Zo is het balletje gaan rollen.”

Nu is de tweede vestiging een feit: koffietent John & June’s. De donkerblauwe buitenkant werd geel geverfd. De keuken kreeg een fris kleurtje. En de filterkoffiemachine werd vervangen door een machine waarmee ook cappuccino’s en macchiato’s gemaakt kunnen worden.

 

Een vaste klant zei: ‘Ik heb hier nog nooit zoveel vrouwen gezien’.
Alex Troost (John & June’s)

 

Er is goed nagedacht over het behouden van de oude klanten en het bereiken van nieuwe klanten. “Er komen veel bouwvakkers hier. Daarom zijn we rond half acht open en kost de koffie voor negen uur ’s ochtends anderhalve euro, de prijs die de Prinsevink ook hanteerde.” Ook het menu bevat voor ieder wat wils, aldus Troost.

Glutenvrije broodjes

“We willen bestaande klanten niet meteen overrompelen met hummus en glutenvrije broodjes. Daarom zijn we gegaan voor een combinatie: puntjes kaas, uitsmijters en een broodje bal. Maar ook luxe baguettes, die verkopen we in het weekend veel. Een vaste klant zei: ‘Ik heb hier nog nooit zoveel vrouwen gezien’.”

Alex Troost, die samen met Martin de Kok het gezicht is van de zaak aan de Kerkhoflaan, ziet nog meer verschillen. “Het is hier laagdrempeliger. Je kent iedereen bij naam.” En komt er in de toekomst nog een derde vestiging? Lachend: “Nu is het wel even goed. Ik ben heel blij met en trots op wat we nu hebben neergezet.”

Koffietent John & June’s, Kerkhoflaan 9B. Open maandag t/m vrijdag 07.30-18.00 uur, zaterdag 09.00-17.00 uur. Meer informatie: www.john-June’s.nl

 

4 Bar Single Estate CoffeeRoasters

De bar Single Estate CoffeeRoasters is geen gewone koffiezaak. Hier krijg je uitleg over de koffie, kun je verschillende soorten proeven en staat eerlijke koffie centraal.

Misschien klinkt de naam Single Estate CoffeeRoasters je niet onbekend in de oren. Bas Burghoorn (39) en zijn compagnon timmeren al tien jaar aan de weg met hun koffiebranderij en leveren onder andere aan Hop & Stork in de Passage.

Foto: PR

“We doen zaken direct met de boeren en importeren de koffie zelf. Na het branden leveren we dit onder andere aan horecabedrijven,” vertelt hij. “Daar geven we technisch advies, doen kwaliteitschecks en leiden barista’s op. Eigenlijk zijn we een soort koffieconsultants.”

 

We doen zaken direct met de boeren en importeren de koffie zelf.
Bas Burghoorn (Single Estate CoffeeRoasters)

 

Het begon met een reis naar Brazilië, lang geleden. “We wilden de hele keten verbinden met als doel eerlijkere koffie.” Want daar valt nog wel iets te verbeteren. “De koffieprijzen zijn nu bijvoorbeeld ontzettend laag.” Door de directe handel met hen krijgen de boeren meer inkomsten en een eerlijke prijs.

Industrieterrein

Tien jaar lang runden Burghoorn en zijn compagnon het bedrijf vanuit een industrieterrein in Maasdijk, maar dat was nu niet meer voldoende. Ze willen hun filosofie delen. Afgelopen maand openden ze een koffiebar in de Piet Heinstraat. Bij elk kopje koffie krijg je een kaartje met uitleg. Over de boer, de plantage en de verwerking. Je kunt meekijken met barista’s en kiezen uit verschillende soorten koffie. “Het is net als wijn. De manier waarop je produceert, het ras van de bonen, het klimaat, de hoogte. Dat bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van de koffie.”

 

Foto’s: PR

 

In de toekomst komen er proeverijen waar je verschillende soorten koffies naast elkaar kunt proeven. Daarnaast is er een eigen patissier aan het werk die onder meer zelf croissants maakt. “Iedereen is hier welkom. Als mensen denken: bespaar me je verhaal, ik wil gewoon koffie, is dat ook goed,” aldus Burghoorn.

Single Estate CoffeeRoasters, Piet Heinstraat 15. Open: maandag t/m vrijdag 07.00-17.00 uur, zaterdag en zondag 09.00-17.00 uur. Meer informatie: www.singleestatecoffee.nl

Dit artikel uit onze Culinaire Bijlage (7 november 2019) biedt de redactie van DHC u u gratis aan. Wilt u meer lezen of meer weten over Haagse gastronomie? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van