‘Keukenverhalen’: Culinaire wereldreis in huiskamerrestaurant Noordeinde (video)

Maandelijks toveren fotografen Amber Toorop en Barbara de Morree de Bookstor aan het Noordeinde om tot een huiskamerrestaurant voor ‘Keukenverhalen’. Groente speelt altijd een hoofdrol. Inmiddels zijn al heel wat landen de revue gepasseerd, zoals Japan, Jemen, India, Suriname en Polen.

Door

Een lange tafel tussen de boekenkasten, schalen vol gerechten geïnspireerd op familierecepten van een Hagenaar met buitenlandse wortels en mensen die elkaar willen ontmoeten: dat zijn de ingrediënten van ‘Keukenverhalen’. Een avond die maandelijks door Amber Toorop en Barbara de Morree wordt georganiseerd in de Bookstor aan het Noordeinde.

[Tekst gaat verder onder video]

 

“Misschien ruik je de knoflook nog van gisteren,” zegt De Morree met een lach. Samen met Amber Toorop stond zij een dag eerder met een Hagenaar van Georgische afkomst in de keuken om de fijne kneepjes van deze cuisine te leren. Een kleine drie jaar runnen zij hun bedrijf Keukenverhalen. Iedere maand staat in het teken van een ander land. “Daarvoor gaan we in de leer bij een gastkok die met ons recepten deelt uit zijn of haar thuisland,” vertelt Amber. Aan die recepten geven zij hun eigen vegetarische draai. “Daar leggen we niet de nadruk op,” zegt Barbara.

 

Bij Keukenverhalen draait het echt om het koken en is de camera meer bijzaak.
Barbara de Morree

 

Ze zijn geen van beiden vegetariër, maar eten wel weinig vlees en vis. “In de Bookstor is alles vegetarisch of veganistisch en bovendien vinden we het wel een uitdaging om iedere keer een goede vervanger te zoeken. Groente speelt dus altijd een hoofdrol; dat is ook hoe wij de catering verzorgen voor bijvoorbeeld een feest of bij iemand thuis koken voor ons bedrijf. Het gaat om de balans: in elk gerecht proberen we zoet, zout, zuur en iets knapperigs te combineren. We hebben bijvoorbeeld een keer ceviche gemaakt van paddenstoelen. Gastkok Lucia uit Peru was eerst sceptisch, maar uiteindelijk laaiend enthousiast.”

Boek over Keukenverhalen

Nieuwe mensen én recepten leren kennen, die passies komen samen in Keukenverhalen. Alle recepten, rijkgeïllustreerd met foto’s, moeten uiteindelijk in een boek terechtkomen. De Morree en Toorop zijn daar volop mee bezig, pas als het helemaal naar hun smaak is, zoeken zij een uitgever. Alle twee hebben ze de opleiding documentairefotografie gevolgd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). “Ik vond dat de camera soms in de weg zat bij ontmoetingen. Bij Keukenverhalen draait het echt om het koken en is de camera meer bijzaak,” legt de 30-jarige Barbara uit, die nog altijd fotografeert voor haar werk. Amber doet regelmatig klussen in opdracht voor bijvoorbeeld De Correspondent.

Ze leerden elkaar kennen op de KABK en werkten ook nog samen op de toenmalige locatie van lunchroom Juni in de Molenstraat. “Daar hebben we echt leren koken voor grote groepen en er was veel ruimte om te experimenteren,” vertelt Toorop.

 

Foto's: Amber Toorop en Barbara de Morree

 

De Morree werkte daarna een tijd in de Bookstor. De eigenaar droomde van een diner in de oude boekenwinkel waar verschillende mensen elkaar konden ontmoeten. Dat vonden de vriendinnen wel een mooie uitdaging. “Het begon met koken voor zijn familie, vrienden en vaste klanten. Maar we hebben meteen daarna besloten dat iedereen kan aanschuiven,” zegt De Morree. “Er kunnen maximaal 26 personen mee-eten. Ontmoetingen tussen onbekenden staan centraal tijdens de avond. We genieten er enorm van wanneer mensen zich openstellen voor elkaar.”

De betreffende gastkok schuift altijd aan bij het diner met een gast. Er zijn inmiddels al heel wat landen de revue gepasseerd, zoals Japan, Jemen, India, Suriname en Polen. “Maar er is nog zoveel te ontdekken,” zegt de 30-jarige Amber. “We zouden nog wel graag de Myanmarese en Chileense keuken willen ontdekken. Dus mochten mensen die dit lezen dat aan ons willen leren: neem contact met ons op.” Ook is het niet uitgesloten dat de Indiase keuken nog een keer voorbijkomt. “Die is zo enorm divers: we hebben alleen nog maar de Zuid-Indiase keuken gehad,” vertelt De Morree.

Dit is een verkorte versie van het verhaal dat verscheen in de DHC-culinaire bijlage van 7 november 2019. Wilt u meer lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van