Nieuw restaurant: Hot King belooft ‘vers en authentiek’

Liefhebbers van pittig eten kunnen sinds dit najaar ook terecht bij Hot King op de Gedempte Burgwal. De keuken uit de Chinese provincie Sichuan staat bekend om zijn vele kruiden en pepers.

Door

“Als je beginner bent, dan zou ik niet de zeebaars in chilisaus nemen,” zegt Jianyong Xie, manager van Chinees restaurant Hot King. “Die pittigheid is best wel… pittig.” De keuken uit de westelijke provincie Sichuan staat centraal bij het restaurant aan de Gedempte Burgwal in Chinatown en die keuken kenmerkt zich door de vele kruiden en pepers.

China

“We kopen ze rechtstreeks en zo vers mogelijk in vanuit China,” vervolgt Xie. “Dat is duurder, maar hier in Nederland bevatten de pepers echt minder smaak. We willen de gerechten op de authentieke manier kunnen bereiden.” Daarmee willen ze zich onderscheiden van de gewone afhaalchinees die je nog overal in Nederland vindt. “De restaurants van de eerste generatie Chinezen in Nederland vervagen langzaam. De kwaliteit bij ons is hoog en dat betekent ook dat de prijs hoger is. Alles wordt elke dag vers ingekocht.”

Xie pakt een menukaart, een tablet verstopt in een rode hoes met oosterse uitstraling. Hij lacht als hij de hoes openslaat en het scherm tevoorschijn komt: “Ja, we gaan met de tijd mee.” De voorgerechten, veel vis en vlees, kosten gemiddeld een tientje per stuk, soepen zijn goedkoper. Hij wijst naar ‘dungesneden spek met knoflooksaus’. “Heel erg lekker.” En ook verrassend. “Alle voorgerechten worden geserveerd op droogijs. Dat geeft een heel bijzonder effect.”

 

‘We hebben het hier helemaal opgeknapt, alles is nieuw’
Jianyong Xie, manager van Chinees restaurant Hot King

Hot King

Hoofdgerechten beginnen vanaf ongeveer 20 euro. Bezoekers kunnen zelf selecteren welk gerecht ze willen en hoe pittig ze dat wensen: licht, normaal of extra pittig. “Extra pittig is echt héél pittig,” zegt Xie, die toegeeft het zelf ook meestal bij de normale hoeveelheid pepers te houden. Maar, niet gevreesd: ook bezoekers die niet houden van heet eten kunnen terecht bij Hot King. ‘Gewokt buikspek’ is dan bijvoorbeeld een goede keus volgens de manager.

Menu in tablet

Zodra gasten een keuze hebben gemaakt met de tablet, geven ze een seintje aan de bediening. “We willen wel contact onderhouden met de gasten,” licht Xie toe. “Dan kijken we even of alles klopt en kunnen we vragen beantwoorden.” Een aanrader voor de ontdekkers van de Chinese keuken blijkt ‘lam in chilisaus’. “Normaal is dan al pittig genoeg.” De chef van Hot King komt oorspronkelijk uit Sichuan.

 

Uitdaging

Het restaurant mikt op zowel Hagenaars als toeristen. Er kwamen al mensen die in China op vakantie waren geweest en speciaal voor deze keuken naar Den Haag gingen. “We zagen dat er hier in de buurt nog geen restaurant was met deze traditionele keuken,” vertelt Xie. “De ondernemers achter het concept hebben ook diverse andere (oosterse) restaurants gehad en dit is een nieuwe uitdaging.”

Full Moon

In het pand aan de Gedempte Burgwal zat voorheen een vestiging van Chinees restaurant Full Moon. “We hebben het hier helemaal opgeknapt, alles is nieuw.” De langwerpige ruimte bevat veel oosterse elementen en de blikvanger is een grote tekening van een Chinees landschap. “Bijna elf meter,” zegt Xie trots. Er zijn grote ronde tafels en kleinere zitjes voor als je met minder personen bent. “We wilden het interieur een moderne en klassieke uitstraling meegeven.”  Tot slot heeft Xie nog een waarschuwing voor bezoekers: “Pittig eten is verslavend. Ik ken mensen die er niet van houden en er na een paar keer proberen toch zin in krijgen.”

 

Hot King, Gedempte Burgwal 24, dagelijks open van 12.00 tot 22.30 uur.

Meer informatie: www.hotking.nl

Wilt u meer lezen of meer weten over Haagse gastronomie? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

 

Standaardportret
Bekijk meer van