Japans eten van Hachi moet Statenkwartier geluk brengen (foto’s)

Drie Japanse dames zijn op de Frederik Hendriklaan een Japanse delicatessenzaak begonnen: Hachi. Natuurlijk is er sushi te verkrijgen, maar de traditionele Japanse keuken is veel meer.

Door

De Japanse keuken staat natuurlijk bekend om zijn sushi. Maar de sushi zoals wij die in Nederland kennen, is volgens de drie eigenaressen van het onlangs geopende Hachi Japanese Delicatessen toch echt heel ‘anders’ dan ze in Japan gewend zijn. Niet minder lekker, maar niet zoals de traditie het officieel voorschrijft. In hun zaak aan de Frederik Hendriklaan (Statenkwartier) moet Akiko Hanawa lachen: “De hoeveelheid sojasaus! De rijst is te nat en te zoet, en we eten sushi in Japan eigenlijk niet met avocado en ‘fake’ krab.”

Een restaurant beginnen was een droom, vertelt Noriko Kobayashi. “Mijn grootouders hadden in Tokyo al een restaurantje. Geen chic restaurant, eerder een casual eettentje. Ik wil mensen hier ook kennis laten maken met het échte Japanse eten.”

 

Foto's: PR

 

Om die reden willen ze straks bovendien kookworkshops gaan geven. Kobayashi ontmoette medeondernemers Hanawa en Shoko Kawazu in Nederland. Kobayashi heeft twee zoons en wil ze graag hier opvoeden. “Het onderwijs staat hier goed bekend.” Voor Hanawa geldt hetzelfde. Dat ze elkaar in Nederland tegen het lijf liepen, was toen niet meer zo toevallig: de Japanse gemeenschap is hier niet zo groot.

De hond Hachi

De naam van het restaurant werd Hachi. Dat betekent ‘acht’ en staat symbool voor geluk. Kobayashi tekent op een velletje papier het karakter van een acht. Twee naar buiten wijzende strepen onder een platliggend streepje. “Geluk groeit maar door,” legt Kobayashi uit. Een goede naam voor een nieuwe onderneming dus. Bovendien, vult Hanawa aan, klinkt het goed en ligt het lekker in het gehoor. Ze ontdekten snel dat veel mensen in Nederland ‘Hachi’ wel kennen van een Hollywood-film (‘Hachi: A Dog’s Tale) waarin de hond Hachi (ras: akita) zijn baasje, gespeeld door Richard Gere, overal volgt, gebaseerd op een waargebeurd Japans verhaal.

Kobayashi heeft ondertussen een schaal met sojabonen op tafel gezet om te laten proeven, gekookt met zout en shichi mi, een Japans mengsel van zeven soorten (chili)kruiden. Elke ochtend bereiden de drie dames het menu van de dag. Favoriet op de kaart is de nasu dengaku, een gefrituurde aubergine gevuld met groenten en een miso-saus. Ook een aanrader: de doria. “We noemen het ook wel rijstlasagne,” lacht Kawazu, die inmiddels ook binnen is komen lopen.

 

Ik wil mensen hier ook kennis laten maken met het échte Japanse eten.
Noriko Kobayashi

 

Voor de gerechten en recepten krijgen ze hulp. Hanawa: “We kennen een Japanse topchef die werkt in Spanje. Hij helpt ons. Hij weet van wat voor smaken en gerechten Europese mensen houden.”

Gastvrijheid

Even later komen de dames weer met een Japanse term die van toepassing is op Hachi: ‘omotenashi’, wat staat voor zoiets als gastvrijheid. “Dat is ook de slogan van de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. We willen dat onze gasten zich thuis voelen.” Missen ze zelf hun thuisland eigenlijk niet? Nee, zeggen ze beslist. “Alles gaat hier natuurlijker. In Tokyo word je continu opgejaagd om dingen te moeten. Werken, mee met de laatste mode omdat er anders mensen achter je rug om over je praten. Hier kun je elke dag dezelfde spijkerbroek aantrekken,” lacht Hanawa.

Ze zijn nu een paar jaar hier. Voor Kawazu is dat anders, ze is nog maar kort in Nederland en moet nog wennen aan het land en de taal. “Ik wilde graag iets nieuws, maar ik ben druk met Hachi en ben dus nog niet veel in de gelegenheid geweest om Den Haag te leren kennen. Dat moet nog komen.”

Hachi, Frederik Hendriklaan 122, open maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 19.00 uur. Meer informatie: www.hachijapanbv.com

 

Standaardportret
Bekijk meer van