Dorstig Den Haag laaft zich aan heropende terrassen

De een miste de gezelligheid, de ander ook nog eens zijn inkomen. Den Haag slaakte maandag 1 juni een collectieve zucht van verlichting toen de terrassen weer open mochten. “Dit wordt het eerste echte biertje in maanden.”

Grote Markt, 12.00 uur

“We hebben dorst.” Voor de deur van The Gyros Club op de hoek van de Grote Markt en de Schoolstraat staan de eerste klanten al te wachten. De uitbater kijkt op zijn horloge. “Nog negen minuten, jongens. Ja sorry, protocol.”

Het is maandag even voor twaalven. Het langverwachte moment nadert. Serveersters ontsmetten nog even de tafeltjes op de terrassen, die steriel blinken in de pinksterzon. De Grote Markt is omgebouwd tot coronaproof terras, met dranghekken en een ‘deurbeleid’ (een gastheer of -vrouw ontvangt de klanten alvorens ze op het terras kunnen gaan zitten). Desondanks biedt het plein een gezellige aanblik.

De terrassen op de Grote Markt.

Foto: DHC/Brian Mul

“Dit wordt het eerste échte biertje in maanden,” zegt Johannes Hartzheim. Met zijn gezin staat hij in de rij voor het terras van de Boterwaag. Ze hebben gereserveerd, net als de anderen die hier wachten. “Het is ergens wel kolderiek. Even neerploffen op het terras is er niet meer bij. Een vreemde situatie.” Elk nadeel heeft z’n voordeel. Klanten hebben volop ruimte op het terras. “We zullen zo meteen niet zo hutjemutje zitten als anders,” aldus Hartzheim.

Op het middaguur klinkt het verlossende signaal. De klokken van de Haagse Toren beieren, de horeca mag weer open. Intussen zwellen de rijen aan; één voor één krijgen de vroege borrelaars hun tafeltje aangewezen. Als ze tenminste hebben gereserveerd.

 

Strandpaviljoen Millers, 12.30 uur

Het heeft bijna iets deftigs, het coronaproof terras van Millers op het Zuiderstrand. Dikke, rode koorden zorgen ervoor dat de klanten maar op één plek naar binnen kunnen. En daar staat een personeelslid klaar om ze naar een plekje te begeleiden. “Welkom. Wilt u hoog of laag zitten?”, klinkt het.

Bedrijfsleider Brigitte Kessler neemt deze maandag zelf de honneurs waar. “Heerlijk om weer open te zijn,” zegt ze. “We gingen op 15 maart open, maar toen konden we meteen weer dicht. En daarna volgde nog veel goed weer. Dramatisch dat we niet met Hemelvaart open konden. Daar ben ik nog wel boos over.” Een gezin met twee kinderen arriveert. “Ja, komt u maar,” roept Kessler uitnodigend. “Plaats genoeg.”

Café Millers. (Foto: DHC)

De horecavrouw wil verder niet te lang stilstaan bij de ergernissen van de afgelopen weken. “We gaan eindelijk weer wat verdienen, dat is ook belangrijk voor ons personeel. Nee, de misgelopen inkomsten gaan we niet meer goedmaken. We proberen het wel, want alles is nu vijf euro duurder. Grapje!”

Bij de toegang naar het strand houdt verkeersregelaar Henk toezicht. Rood hesje, rode broek. “Ze hebben het keurig voor elkaar, daar beneden,” zegt hij, wijzend naar Millers. De sfeer is gemoedelijk, de mensen houden zich aan de voorschriften. Maar een senior op een elektrische fiets die snel nadert over het brede fietspad vindt dat Henk in de weg staat. “Lekker, je staat midden op het pad,” roept de man geïrriteerd. Henk haalt zijn schouders op. “Ik sta hier goed. U moet afremmen. Prettige dag nog.”

 

The Entertainer, Jasmijnstraat, 15.00 uur

“Ik werd vanochtend al om half vier wakker,” vertelt Sander Bakker van dartsbar The Entertainer in de Jasmijnstraat (Heesterbuurt). “Daarna telde ik elke minuut af. Man, wat heb ik hiernaar uitgekeken.” De eigenaar van het café waar Raymond van Barneveld begin jaren negentig leerde darten, kijkt rond. Aan de bar verzamelen even na drieën de eerste stamgasten, door de speakers zingen Acda en de Munnik dat ze zich zichzelf niet of nooit zijn geweest.

“Deze gezelligheid heb ik zo ontzettend gemist,” aldus Bakker met een flesje bier in zijn handen. “Tijdens de lockdown heb ik ook geen alcohol gedronken, slechts koffie en water. Die afspraak heb ik met mijzelf gemaakt. Kijk, je drinkt in het café voor de sfeer, niet alleen op de bank. Maar nu mag ik weer,” heft Bakker zijn flesje als hij joviaal wordt begroet met een elleboog. “Geen handen, wij houden ons aan de regels.”

Dartsbar The Entertainer. (Foto: DHC)

Ook vaste klanten zijn blij weer een voet te kunnen zetten in The Entertainer. “De ballonnen heb ik niet opgehangen,” lacht Bakker. Dan schiet hij een ruimte achter de bar in. Hij komt terug met een Delfts blauw tegeltje waarop prijkt ‘Al is Korauna nog zau snel. The Entâhtainâh auvâhleif ut wel’. “Van een klant gehad. Leuk hè?” Dan serieus: “Kijk, het was een heftige periode. Ik werk naar mijn pensioen toe. Voor iedere maand die ik dicht was, moet ik er vier openblijven ter compensatie. Ik heb dus tussen eind maart en nu mijn eigen pensioen opgegeten. Maar ja, het is niet anders. Gelukkig zijn we weer open.”

The Entertainer fungeert vooralsnog als buurtcafé in plaats van dartsbar; de speelbanen liggen er nog verlaten bij. “Wij mogen nu geen wedstrijden organiseren. Ik hoop dat in juli de sportscholen en -kantines opengaan, dan kunnen wij ook weer toernooitjes houden. Ja, dan draaien we weer helemaal op volle toeren.”

De redactie van DHC biedt u deze volledige reportage uit de krant van 4 juni gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van