Wegwijs in het IJspaleis: DHC kieswijzer voor zwevende Haagse kiezer

Zeven op de tien kiezers weten nog niet wat ze gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Weekkrant DHC heeft een kieswijzer gemaakt voor de zwevende Haagse kiezer.

Door

Over anderhalve maand mogen we weer. Het stemhokje in, rood potlood in de hand en voor onze neus een uit de kluiten gewassen stembiljet met daarop een twintigtal partijen en een veelvoud aan kandidaten. Word daar maar eens wijs uit. Zeven op de tien kiezers weten nog niet wat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart gaan stemmen, bleek maandag uit een enquête van I&O Research.

Om het Haagse electoraat op weg te helpen heeft de redactie van DHC een kieswijzer ontwikkeld. Die is net even anders dan de klassieke stemhulp. De wijzer kijkt niet naar wat partijen in de campagne beloven, maar hoe ze de afgelopen vier jaar hebben gestemd. De vijfentwintig stellingen zijn niet gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s, maar op voorstellen waarover de gemeenteraad daadwerkelijk heeft gestemd. U vergelijkt dus uw politieke voorkeuren met het stemgedrag van partijen.

 

Elke stelling heeft een toelichting en een stemverklaring per partij, zodat u een volledig beeld krijgt

 

Elke stelling is gebaseerd op een raadsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders óf op een motie, amendement of initiatiefvoorstel van raadsleden. Bij elke stelling kunt u een toelichting lezen die de context schetst, en u kunt de uitslag zien. Als kers op de taart staat bij elke stelling een korte stemverklaring van elke partij. Zo krijgt u een volledig beeld van het politieke vraagstuk.

Uiteraard kon DHC alleen partijen meenemen die de afgelopen vier jaar in de gemeenteraad zaten. Die doen niet allemaal mee aan de verkiezingen. Zo gaat Islam Democraten op in nieuwkomer Denk en houden De Partij van de Eenheid en Nida het voor gezien, al staat Nida-fractievoorzitter Adeel Mahmood wel op de lijst van Denk. Ook de politieke odyssee van raadslid Frans Hoijnck van Papendrecht – verkozen namens 50Plus, na veel omzwervingen nu de eenmansfractie Groep Hoijnck – loopt dwars door de kieswijzer. Hij doet evenmin mee aan de verkiezingen, 50Plus overigens wel.

Bestuurscrisis

Goed om te weten: het stadhuis werd halverwege de collegeperiode opgeschud door een bestuurscrisis. Vanwege een strafrechtelijk onderzoek naar twee wethouders viel de coalitie in oktober 2019 uit elkaar. Hart voor Den Haag kwam in de oppositie, het CDA en de PvdA traden eind 2019 toe tot de nieuwe coalitie. Die bestaat verder uit de VVD, D66 en GroenLinks.

De Haagse gemeenteraad telt 45 zetels. Omdat raadsleden alleen kunnen stemmen als ze aanwezig zijn bij de raadsvergadering, worden er vaak minder stemmen uitgebracht. De gemeente kent, net als de landelijke politiek, een dualistisch bestuur: de burgemeester en de wethouders stemmen niet.

De kieswijzer is gemaakt door redacteuren Tijmen van den Born, Mieke van Dixhoorn, Jesse Kuiper en Jeroen van Raalte. De applicatie is gebouwd door Internetbureau Slik. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het fonds Luis in de Pels.

Doe de DHC kieswijzer voor de Haagse gemeenteraadsverkiezingen.

 

Privacy

De kieswijzer van DHC gebruikt Google Analytics om het gebruik van de applicatie mogelijk te maken, deze te beveiligen en statistisch inzicht te krijgen in het bezoek. Wij verwerken niet uw antwoorden op de stellingen van de kieswijzer. Ook het resultaat dat u aan het eind te zien krijgt, wordt uitsluitend geregistreerd en bewaard op uw eigen apparaat. Deze gegevens worden DHC niet ter beschikking gesteld, ook niet geanonimiseerd.

Standaardportret
Bekijk meer van