Stadsbestuur valt uit elkaar na crisis corruptiezaak wethouders

De coalitie in Den Haag is gevallen. Coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks hebben het vertrouwen opgezegd in Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt haar wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui, van ambtelijke corruptie.

Door en

Het besluit viel woensdagmiddag na een mislukt overleg tussen de vier coalitiepartijen. ‘Het stadsbestuur heeft op het gebied van integriteit een voorbeeldrol. En die kunnen we in de huidige samenstelling van de coalitie niet waarmaken naar de stad,’ aldus VVD, D66 en GroenLinks. Het besluit volgt op de schokkende invallen dinsdag van de rijksrecherche, die bekendmaakte dat de wethouders De Mos (economie) en Guernaoui (financiën) worden verdacht van ambtelijke corruptie.

Stadhuis in crisis

Sindsdien verkeert het stadhuis in crisis. Dinsdagmiddag waren de twee wethouders al op aandringen van de rest van het college van B en W tijdelijk teruggetreden uit hun functie. ‘Met pijn in het hart’ deden zij afstand van hun portefeuilles.

In de persverklaring van Groep de Mos die daarop volgde, spreekt de partij van ‘karaktermoord’ en ‘verdachtmakingen’. Die toon viel volledig verkeerd bij de coalitiegenoten. Woensdag lukte het niet meer tot elkaar te komen. De partij van De Mos is ‘zwaar teleurgesteld’ in het besluit van de overige coalitiepartijen – de partij wilde door. ‘Dit voelt als een politieke afrekening,’ zegt fractievoorzitter Arjen Dubbelaar in een persverklaring. ‘Want ik kan niet anders concluderen dan dat een aantal partijen alvast op de stoel van de rechter is gaan zitten.’

De VVD, D66 en GroenLinks hebben ‘per direct’ de samenwerking beëindigd. De gebeurtenissen vormden woensdagavond de inzet van een verhit debat in de gemeenteraad.

Inval

Als een donderslag bij heldere hemel deed de rijksrecherche dinsdagochtend een inval op het stadhuis. De werkkamers van De Mos en partijgenoot Guernaoui zijn toen doorzocht, evenals de werkplekken van enkele ambtenaren. Rechercheurs hebben ook hun woonadressen doorzocht, waarbij spullen in beslag zijn genomen. De wethouders worden verdacht van ambtelijke corruptie en schending van ambtsgeheim. Ze zouden tegen betaling vergunningen hebben geregeld, vermoedt het OM.

 

Het lijkt erop dat de ondermijning de hoogste regionen van het openbaar bestuur heeft bereikt.
CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster

 

Tegelijkertijd viel de rijksrecherche binnen bij drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping. Bij één van hen is een pistool met munitie aangetroffen. Eén verdachte ondernemer stond op de kandidatenlijst van Groep de Mos. Waarschijnlijk gaat het om de eigenaar van zalencentrum Opera aan de Fruitweg, een partijsponsor. Ook een raadslid van Groep de Mos wordt door het OM verdacht van ambtelijke corruptie. De bovengenoemde ambtenaren gaan vrijuit, zegt een OM-woordvoerder. “Hun werkplaatsen zijn doorzocht omdat wij ervan uitgingen dat daar mogelijk bewijsmateriaal lag voor strafbare feiten.”

Het onderzoek van de rijksrecherche stamt uit 2018. “Er waren aanwijzingen dat vergunningen tegen betaling konden worden geregeld,” aldus de OM-woordvoerder. Van verschillende kanten wordt gesuggereerd dat het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) al in 2017 bezig was met een onderzoek naar in ieder geval een van de verdachte ondernemers. De rest van het college stelde in een verklaring dat de verdenkingen van het OM ‘dermate ernstig’ zijn dat de wethouders geen andere keuze restte dan tijdelijk een stap terug te doen.

Karaktermoord

Groep de Mos zegt in een reactie op de crisis zich ‘totaal niet te herkennen’ in de verdenkingen van het OM. ‘Het heeft er alle schijn van dat er karaktermoord gepleegd wordt op onze wethouders,’ stelde de fractie dinsdagavond. In diezelfde verklaring zeiden De Mos en Guernaoui ‘altijd naar eer en geweten’ te hebben gehandeld. De wethouders stellen verder ‘diep geraakt en volledig uit het veld geslagen te zijn’.

De crisis is als een bom ingeslagen op het stadhuis. “Dit is een zwarte dag voor Den Haag,” zei fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP). “De geloofwaardigheid en de integriteit van het gemeentebestuur staan ter discussie.” De rijksrecherche valt niet zomaar binnen bij bestuurders, stelt CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster vast. “Het OM denkt dus een sterke zaak te hebben. Het lijkt erop dat de ondermijning de hoogste regionen van het openbaar bestuur heeft bereikt. Dit is ontzettend schadelijk voor onze stad.”

Wilt u meer lezen over de bestuurscrisis in Den Haag? Koop dan morgen (3 oktober) de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van corruptie

Wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. De rijksrecherche heeft dinsdag 1 oktober hun werkkamers en woningen doorzocht.

Lees meer
Standaardportret
Bekijk meer van