Denk trapt verkiezingscampagne af: ‘Zet je netwerk in voor stemmen’

De campagneaftrap van Denk in zalencentrum Opera trekt veel belangstellenden. “De vorige keer stemden we allemaal PvdA, maar dat heeft ons niet geholpen.”

Door

Zodra de schalen met rauwkost binnen worden gereden, breekt het rumoer los in zalencentrum Opera, een glimmend witte trouwlocatie. “Jongens, jongens alsjeblieft. Ik ben bijna klaar met mijn verhaal,” probeert Denk Den Haag-lijsttrekker Nur Icar (36) de kleine tweehonderd toeschouwers tevergeefs te sussen. “Ik heb zelf ook honger, maar we moeten nog heel even wachten.” Wanneer Icar een paar minuten later zijn speech definitief afsluit, klinkt een hard en opgelucht applaus. Overal komen platen met warme aardappels en sappig gebraden vlees vandaan; Denk is de weg naar de gemeenteraadsverkiezingen ingeslagen.

Die weg is tot dusver hobbelig geweest. Nu zitten er drie Islamitische partijen in de Haagse gemeenteraad: NIDA, de Islam Democraten en de Partij van de Eenheid. Die doen geen van allen meer mee aan de komende verkiezingen. In plaats daarvan bestaan nu Denk Den Haag en Haags Belang van Abdoel Haryouli. Haryouli was de beoogde lijsttrekker van Denk, maar hij richtte na een intern conflict zijn eigen partij op.

Denk

Denk maakt kans op een flink aantal zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 kreeg de partij 7,3 procent van de uitgebrachte stemmen in Den Haag. Als dat dit jaar ook bij de gemeenteraadsverkiezingen gebeurt, is dat goed voor minstens drie raadszetels. Maar Denk wil meer.

 

Kuzu staat in Rotterdam op me te wachten, dus ik moet opschieten.
Farid Azarkan

 

Het hoogtepunt van de middag is dat Farid Azarkan, leider van Denk in de Tweede Kamer, het blauw verlichte podium opstapt. “Zet allemaal zo goed mogelijk jullie netwerk in, dan kunnen we echt een mooi aantal zetels halen,” moedigt hij het publiek aan. Niet veel later moet Azarkan er weer vandoor, op naar een volgende campagneaftrap in Rotterdam. “Kuzu staat daar op me te wachten, dus ik moet opschieten. Altijd ongeduldig die jongen,” zegt Azarkan met een knipoog.

Begraafplaats

De zaal heeft geen haast. Op het moment dat het middagmaal wordt opgediend, zit de 56-jarige Mohammed Salifu rustig voor zich uit te kijken. Hij stemt bij de komende verkiezingen op Denk omdat volgens hem de belangen van moslims nu niet goed behartigd worden. “Het belangrijkste punt uit het verkiezingsprogramma is wat mij betreft dat er een nieuwe Islamitische begraafplaats moet komen. Daar worden de graven nooit geruimd, en dat is voor moslims heel belangrijk,” zegt hij.

Naast Salifu zit de 53-jarige Umar Muhammad. Ze maken samen deel uit van een geloofsgemeenschap van Afrikaanse moslims. “De vorige keer stemden we allemaal PvdA. Maar dat heeft ons niet verder geholpen, dus nu proberen we wat anders. Vanuit onze omgeving,” wijst hij naar Salifu, “stemmen er zo vierhonderd mensen op Denk.” Vlak voor hij zijn bord volschept voegt Salifu nog wat toe: “Het moet allemaal een beetje socialer worden. Net zoals hier is het belangrijk mensen samen te brengen. Eet smakelijk!”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaat redacteur Tijmen van den Born mee op campagne. Op de website doet hij de komende weken verslag van zijn belevenissen.

Meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van