Partij van de Eenheid adviseert Haags Belang aan achterban

De Partij van de Eenheid (PvdE) van Arnoud van Doorn en Abdoe Khoulani heft zich op en doet in maart niet mee met de gemeenteraadsverkiezingen ‘om niet bij te dragen aan onnodige verdeeldheid’. De voormannen steunen de nieuw opgerichte partij Haags Belang van Abdoel Haryouli, die zich afscheidde van Denk.

Door

De Partij van de Eenheid (PvdE) besloot eerder niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen, omdat Denk zich in Den Haag had gemeld. Maar vanwege de onrust bij de landelijke partij, werd de optie toch weer op tafel gelegd. Nu is het besluit echt genomen.

Via Facebook laat het bestuur van de partij weten: ‘Om niet bij te dragen aan onnodige verdeeldheid zal de PvdE niet meedoen met de komende gemeenteraadsverkiezingen en zal de partij worden opgeheven’. Cruciale toevoeging is het stemadvies aan de achterban: Haags Belang, de nieuwe partij van Abdoel Haryouli die lijsttrekker zou worden bij Denk maar met ruzie vertrok.

Alternatief voor PvdE

Arnoud van Doorn, de huidige fractievoorzitter, liet eerder aan deze krant weten dat veel kiezers bij Denk waren afgehaakt door ‘de instabiliteit en het gedoe’. Ook is er volgens hem onvrede over de kandidatenlijst van de landelijke partij, omdat er veel mensen van buiten op staan. “Wijkbewoners voelen zich gepasseerd,” aldus Van Doorn. De achterban vroeg volgens hem om de ‘ervaring en stabiliteit’ van de PvdE.

 

We hebben er vertrouwen in dat Haags Belang de kwaliteit, integriteit en het draagvlak heeft om de Haagse bevolking goed te vertegenwoordigen.
Bestuur PvdE

 

Het was al bekend dat Van Doorn zelf niet terug zou keren in de Haagse gemeentepolitiek. Hij woont al deels in Marokko en zal ‘op termijn’ met het hele gezin vertrekken. Ook de oprichter van de partij, Abdoe Khoulani, keert niet terug. Maar de twee bestuursleden zagen het als hun verantwoordelijkheid een ‘lokaal alternatief’ te bieden voor de achterban. Ze zouden komen met ‘nieuwe gezichten’.

Nu spreken Van Doorn en Khoulani hun vertrouwen uit in Haags Belang als dat ‘uitstekend lokaal alternatief voor Denk’. Ze schrijven dat er goede gesprekken zijn gevoerd met de oprichters Haryouli en Ahmed el Hadioui. ‘We hebben er vertrouwen in dat Haags Belang de kwaliteit, integriteit en het draagvlak heeft om de Haagse bevolking goed te vertegenwoordigen. Beide oprichters hebben een goede staat van dienst.’

Fraude

De Partij van de Eenheid zit sinds 2006 in de Haagse gemeenteraad, al was dat eerst onder de naam Lijst A. Khoulani. Khoulani had zich afgesplitst van de Islam Democraten (ID). In 2010 deed hij mee aan de verkiezingen onder de naam Partij van de Eenheid en lukte het één zetel te halen. Dat lukte ook de Islam Democraten. Daarmee werd Den Haag de eerste Nederlandse gemeente met twee islamitische raadsfracties. Van Doorn sloot zich bij de partij aan in 2013. Hij was eerder raadslid voor de PVV.

In de Haagse gemeenteraad is de partij goed geweest voor heel wat controversen. Zo werd Van Doorn in 2014 veroordeeld voor het lekken van geheime stukken, het verkopen van drugs aan minderjarigen en het bezit van een verboden alarmpistool. Khoulani kreeg in 2019 een celstraf opgelegd vanwege fraude die hij had gepleegd tijdens zijn raadsperiode in 2014 en 15. Hij kwam eerder in opspraak toen hij begrip toonde voor terreurorganisatie ISIS in 2014. Hij schreef op zijn Facebookpagina: ‘Leve ISIS en in shaa Allah op naar Baghdad om dat schorem aldaar aan te pakken.’

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van