Nur Icar lijsttrekker Denk, zeven kandidaten weg

Het landelijke bestuur van Denk heeft Nur Icar benoemd tot lijsttrekker in Den Haag. Het lokale bestuur, dat in de clinch ligt met partijleider Farid Azarkan, voelt zich gepasseerd.

Door en

“Er gaapt een grote kloof tussen burgers en gemeente,” zegt Icar (35), die nu fractievertegenwoordiger is voor Islam Democraten. “We missen de menselijke maat in het beleid. Zodra kwetsbare mensen hun gelijk proberen te halen, stuiten ze op een muur. Ik streef naar een gelijk speelveld voor álle burgers, niet alleen diegenen met een goed netwerk.” Icar stond bij de Tweede Kamerverkiezingen al op de lijst van Denk. Islam Democraten, sinds 2006 in de raad, zal volgend jaar opgaan in de Haagse Denk-afdeling.

Zijn benoeming valt niet in goede aarde bij het lokale bestuur. Voorzitter Abdoel Haryouli spreekt in een persverklaring van een ‘ondemocratisch’ besluit, omdat de leden niet zijn geraadpleegd. Haryouli was de beoogde lijsttrekker, maar hij werd onlangs aan de kant geschoven door het landelijke bestuur vanwege ‘aanstootgevende, kwetsende en discriminerende’ uitspraken. Op zijn beurt beschuldigt Haryouli de partijtop van chantage en afluisterpraktijken. Hij werd vorige week geroyeerd. In zijn kielzog stappen ook medebestuurslid Ahmed El Hadioui en vijf kandidaten op, meldt de persverklaring. Anderen zouden hetzelfde overwegen.

Landelijk bestuur Denk

Van het landelijke bestuur kreeg Haryouli nog wel de tweede plek op de lijst aangeboden, licht hij toe. Voorwaarde was dat hij een schuldverklaring zou tekenen voor de uitspraken die hij zou hebben gedaan. “Dat vertrouwde ik niet,” zegt hij. Het landelijke bestuur verwijt Haryouli dat hij in een ‘fantasiewereld’ leeft van complotten tegen hem. De lokale bestuurder eist een onafhankelijk onderzoek naar het vermeende afluisteren. Hij is zich aan het bezinnen op zijn vervolgstappen in de politiek.

De kersverse lijsttrekker Icar wil zich niet uitlaten over de interne bonje. “Dat is een bestuursaangelegenheid. Ik ben politicus, anders was ik wel bestuurder geworden. Ik wil alle focus en energie steken in de toekomst van onze stad. De rest is bijzaak.” Met Denk, dat bij de Tweede Kamerverkiezingen de vierde partij van de stad werd, mikt hij in maart op vijf zetels. Bij succes verwacht hij dat zijn partij aanschuift bij de coalitieonderhandelingen. “Het college moet een afspiegeling zijn van de stad.”

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 18 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

 

Standaardportret
Bekijk meer van