Afschuw over Pegida-actie bij As Soennah-moskee

De anti-islambeweging Pegida heeft zondagmorgen een obsceen spandoek en een pop van Mohammed bij de As Soennah-moskee aan de Fruitweg geplaatst. De actie is van vele zijden scherp veroordeeld. Voor de moskee is de maat nu vol.

Door

Op het spandoek stond ‘Profeet Mohammed kinderneuker’. Aan de Arabisch ogende pop was ter hoogte van het onderlichaam een pop van een baby bevestigd. Pegida-voorzitter Edwin Wagensveld claimde de actie zondag op Twitter met een aantal foto’s en de tekst: ‘Mohammed en Aisha op bezoek in de #Schilderswijk’. De actie is een protest tegen het demonstratieverbod bij de moskee waar de beweging eerder mee te maken kreeg. Verder wordt er ook een verband gelegd met de schorsing van een docent in Hoofddorp die Mohammed een pedofiel zou hebben genoemd.

Abdelhamid Taheri, voorzitter van het moskeebestuur, ziet de Pegida-actie als ‘een aanval op de hele moslimgemeenschap’. Hij zou vandaag, maandag 4 maart, aangifte gaan doen. “De maat is nu vol,” zegt hij. “Ik heb een waslijst van incidenten. De overheid moet er nu iets tegen ondernemen. Stel je voor dat deze Pegida-figuren waren betrapt door jongeren uit de wijk. Ik had het dan niet in de hand kunnen houden.”

Taheri heeft al vaker aangifte gedaan van acties tegen zijn moskee en dat heeft volgens hem nooit wat opgeleverd. “Maar nu lijkt me het niet zo ingewikkeld. Pegida heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. Spandoek en pop hebben we veiliggesteld en er zijn camerabeelden.”

Afschuw over Pegida-actie bij moskee

In een persverklaring schrijft burgemeester Pauline Krikke ‘met afschuw’ te hebben kennisgenomen van het incident. ‘In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen maar wel binnen de kaders van de wet, en met respect voor elkaars denkbeelden.’ De politie stelt een onderzoek in.

 

De maat is nu vol. Ik heb een waslijst van incidenten. De overheid moet er nu iets tegen ondernemen.
Abdelhamid Taheri (voorzitter van het moskeebestuur)

 

Gemeenteraadslid Daniëlle Koster (CDA) spreekt op Twitter over een ‘walgelijke actie’. ‘Dit valt wat mij betreft niet onder de vrijheid van meningsuiting’. Een uitspraak zondag op hetzelfde medium van raadslid Arnoud van Doorn (ex-PVV, nu Partij van de Eenheid) deed stof opwaaien.

Van Doorn: ‘Als de overheid nu niet keihard ingrijpt tegen #moslimhaat dan nemen een miljoen moslims in Nederland zelf maatregelen’. Van Doorn liet later weten dat dit bericht niet moet worden gelezen als een oproep tot geweld.

As Soennah-moskee niet onomstreden

Het is niet de eerste keer dat de As Soennah-moskee doelwit is van een protest. In november vorig jaar hing de extreem-rechtse groepering Identitair Verzet ook een spandoek op bij de moskee. En Pegida wilde er een barbecue met varkensvlees voor de deur houden. Burgemeester Krikke bepaalde toen dat ze mochten barbecuen bij de Koekamp, waar de organisatie uiteindelijk van afzag.

De salafistische As Soennah-moskee is overigens niet onomstreden. Er zijn in verleden radicale predikers voorgegaan. Begin vorig jaar berichtten NRC Handelsblad en Nieuwsuur dat de moskee geld ontvangt van een Koeweitse liefdadigheidsinstelling die in verband wordt gebracht met terrorisme. Volgens Taheri is het niet verboden geld uit het buitenland te ontvangen. “Ik voeg daaraan toe dat wij volledig onafhankelijk blijven en niemand ons tot iets kan verplichten.”

Standaardportret
Bekijk meer van