Hart voor Den Haag verliest twee zetels na bekendmaking kieslijst

De onvrede in de partij Hart voor Den Haag Groep de Mos neemt toe. Raadsleden Janice Roopram en Frans Hoijnck van Papendrecht stappen uit de fractie.

Door

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is niet meer de grootste fractie van de gemeenteraad. Twee van de huidige negen raadsleden zijn verbolgen over de maandag gepresenteerde lijst voor de aanstaande verkiezingen. Hoijnck van Papendrecht kreeg een onverkiesbare plek 23 toebedeeld. Roopram, vier jaar geleden nog de nummer drie, staat helemaal niet op de lijst. Zij gaan ieder de komende twee maanden als zelfstandig raadslid door. Daarmee is de partij van Richard de Mos nu even groot als de VVD (zeven zetels).

In een persverklaring schrijft Roopram: ‘Het afgelopen jaar heb ik mezelf binnen de partij kritisch geuit over de koers van de partij en de wijze waarop de campagne en de partij wordt gefinancierd. Dit wordt mij niet in dank afgenomen.’ Ze spreekt partijvoorman De Mos direct aan: ‘Richard, hoe kun je loyaliteit van de kiezer verwachten, als je zelf niet loyaal bent aan de mensen die jou in moeilijke tijden hebben gesteund.’ Roopram stelt dat zij kritischer is geworden over de gang van zaken binnen de partij sinds de start van het corruptieonderzoek naar Richard de Mos en mede oud-wethouder Rachid Guernaoui (nu plek 5). ‘Zeker ook omdat onze kiezers en inwoners van de stad dit verdienen.’

‘Dit is schandalig’

Frans Hoijnck van Papendrecht, die vorig jaar overstapte naar Hart voor Den Haag (eerder hoorde hij bij 50Plus), is eveneens teleurgesteld in De Mos. “Ik had verwacht dat ik wel bij de eerste vijftien zou zitten. Niet dus. Er zit een hoop opportunisme in de manier waarop de lijst is samengesteld. Het lijkt mij dat er ook sponsoren zijn beloond. Maar wat ze Janice Roopram hebben geflikt, is echt schandalig. Een prima functionerend raadslid, een van de gezichten van de partij, wordt aan de kant gezet.”

 

Richard, hoe kun je loyaliteit van de kiezer verwachten, als je zelf niet loyaal bent aan de mensen die jou in moeilijke tijden hebben gesteund.
Janice Roopram

Het eerste deel van de kandidatenlijst werd maandagochtend bekend gemaakt. In bijgaande verklaring zegt De Mos: ‘In de zoektocht naar het winnende team moet je soms moeilijke beslissingen nemen, zeker als het verwachtingspatroon van kandidaten niet strookt met hetgeen je als partij kunt bieden.’ Roopram reageert scherp: ‘Ik heb gesolliciteerd voor de functie van raadslid en niet voor de functie van wethouder. Het is juist een symptoom van de ‘oude politiek’ om nu al banen te verdelen voordat de kiezer heeft gesproken. Een politieke partij vernieuw je niet door te verouderen.’ Hiermee doelt Roopram duidelijk op de twee nieuwe gezichten op de kandidatenlijst die vorige week met veel bombarie werden gepresenteerd: oud-minister Rita Verdonk (66) en oud-wethouder Constant Martini (72).

Opvallende nieuwkomers

Verdonk (plek 2) is opvallend genoeg ook de énige vrouw in de top tien. Na haar is Nino Davituliani de eerste op plek 12. Zij stond vier jaar geleden nog op plek 4. Opvallende nieuwkomers na Verdonk en Martini zijn verder campagneleider Coen Bom op plek 7, oud-PVV Kamerlid Johan Driessen op plek tien en op plek negen Carlos Martinez van Andel. De laatste is nu voorzitter van het Wijkberaad Mariahoeve.

Als de partij dit keer weer acht zetels zou halen bij de verkiezingen van 16 maart zouden van de huidige fractie allen Ralf Sluijs (plek 3), Arjen Dubbelaar (plek 4) en Jelle Meinesz (plek 8) terugkomen in de raad.

 

 

Voorlopige kandidatenlijst Hart voor Den Haag/Groep de Mos

1

Richard de Mos

2

Rita Verdonk

3

Ralf Sluijs

4

Arjen Dubbelaar

5

Rachid Guernaoui

6

Constant Martini

7

Coen Bom

8

Jelle Meinesz

9

Carlos Martinez van Andel

10

Johan Driessen

11

William de Blok

12

Nino Davituliani

13

Benjamin Wondergem

14

Mohamed Balah

15

René Oudshoorn

16

Wendy Blans

17

Marcel Bertsch

18

Damiën Zeller

19

Wout van Tongeren

20

Monique van Stuijvenberg

21

Victor Okkersen

22

Joop van Rees

23

Aniel Paragh

24

Christian Overklift
Standaardportret
Bekijk meer van