De Mos haalt ervaring binnen: ‘We gaan een grote broek aantrekken’

Hart voor Den Haag verrast met oud-minister Rita Verdonk en voormalig PvdA-wethouder Constant Martini op de lijst. Is er nog wel ruimte voor zijn team? “Nieuwe bezems vegen schoon.”

Door

De hoge hoed van Richard de Mos is nog niet leeg. Hij verbaasde vriend en vijand afgelopen week met de aankondiging dat oud-minister Rita Verdonk (66) zich aansluit bij zijn partij Hart voor Den Haag, als nummer twee. Of hoe hij het noemt: zijn ‘running mate’. Een stemmenkanon, verwacht hij, en een bonk ervaring waar potentiële coalitiepartners moeilijk nee tegen kunnen zeggen. Het zorgt in ieder geval voor aandacht.

Menig landelijk medium had wat over Verdonk te zeggen. Herinneringen werden opgehaald aan de strijd die ze in 2006 voerde met Mark Rutte om het leiderschap van de VVD, de clash met Ayaan Hirsi Ali toen ze minister van Justitie was en haar geflopte avontuur met de nieuwe partij Trots op Nederland die op twintig zetels in de peilingen stond, maar uiteindelijk niet genoeg stemmen haalde om in de Tweede Kamer te komen.

Verdonk doet commentatoren denken aan ‘de tijd dat populisme nog om te lachen was’, zoals bijvoorbeeld columnist Sander Schimmelpenninck het verwoordt. Anderen zijn popcorn aan het inslaan voor als het uitdraait op de ‘onvermijdelijke machtsstrijd’. De Mos: “Daar moet ik alleen maar hard om lachen. Ik ben niet bang voor een sterke vrouw.”

Grote broek

De Mos is uit op het bouwen van een grote volkspartij. Na Verdonk presenteerde hij ook oud-wethouder Constant Martini (PvdA, 72). Had hij ooit gedacht in dezelfde partij te zitten als Verdonk? “Nee, natuurlijk niet. Maar het kan wel. Vroeger hadden partijen ook een linker- en een rechtervleugel. Die kwamen dan pratend tot een oplossing. Tegenwoordig splitst iedereen die een idee heeft zich maar af.”

 

Hoe diep kan iemand zakken? Ik heb twee jaar heel loyaal voor hem gewerkt. En nu staat hij keihard te liegen.
Hero Brinkman

 

De strategie lijkt duidelijk. Omdat De Mos nog altijd verdacht wordt van corruptie en de strafzaak nog niet is begonnen, ligt het voor de hand dat hij, net als medeverdachte Rachid Guernaoui, niet acceptabel is als wethouderskandidaat voor mogelijke coalitiepartners. Martini en Verdonk misschien wel. Maar De Mos benadrukt dat helemaal niet is uitgesloten dat hij toch wethouder wordt. “Waarom niet? Het is aan de kiezer. Als we vijftien zetels hebben, zullen we een grotere broek aantrekken dan met tien.”

Hieraan ligt direct het mantra dat De Mos en de zijnen hebben geadopteerd ten grondslag. Met vijftien zetels – zeker als andere partijen blijven steken op acht – is er van alles mogelijk. “Als we zo groot worden, kan ik me niet voorstellen dat men volhoudt en een groot deel van de stad buiten het bestuur wil houden. Daar is in politiek opzicht helemaal geen aanleiding voor.” Wat betreft de corruptiezaak zijn Martini en Verdonk allebei van de school ‘onschuldig tot het tegendeel is bewezen’.

Namen

In het stadhuis deden al langer verschillende namen de ronde van mogelijke wethouderskandidaten voor De Mos. Bijvoorbeeld een andere, meer recente oud-wethouder van de PvdA: Rabin Baldewsingh. Zelf ontkent hij. De Mos: “Wie gevraagd is, daar ga ik geen uitspraken over doen.” Een andere Haagse bestuurder uit de oude doos die werd genoemd, was Frits Huffnagel (VVD). Ook hij ontkent. “Ik heb zeer goed contact met Richard, maar die gesprekken houd ik voor mezelf. Ik heb geen toezegging gedaan om wethouder te worden voor de partij.” De keuzes voor Martini en Verdonk snapt hij wel. “Als je van Den Haag houdt en je hebt eerder op de VVD of de PvdA gestemd, dan heb je nu een alternatief.”

 

Ik ben niet bang voor een sterke vrouw
Richard de Mos

 

Over de zaak die nog altijd boven het hoofd van De Mos hangt, zegt Huffnagel: “We zijn beroofd van twee wethouders. Wat hem en deze stad is overkomen, is werkelijk te zot voor woorden. Overigens vind ik het wel heel verstandig dat hij Rita Verdonk als zijn running mate heeft gekozen, want zolang de rechtszaak tegen hem loopt, kan hij zelf geen wethouder worden.”

Richard de Mos en Hero Brinkman

Oud-PVV’er Hero Brinkman liep al lange tijd mee met de partij en zou ook kans maken op een hoge plek op de lijst. Maar hij is afgevallen. “Hij is gezakt,” liet De Mos zich in de media ontvallen. “Dat was een beetje… Maar hij is niet op de lijst gekomen. Dat gebeurt.” Brinkman zelf is niet blij: “Hoe diep kan iemand zakken? Ik heb twee jaar heel loyaal voor hem gewerkt. En nu staat hij keihard te liegen. Dat ik ben gezakt, oftewel te dom ben, dat is laster.”

Brinkman zegt De Mos te hebben gewaarschuwd voor Verdonk. De twee werkten eerder samen, maar dat was niet de reden waarom hij uit de partij is gezet, zegt de oud-PVV’er. “Er speelt een integriteitskwestie, dat wilde ik bespreekbaar maken.” Brinkman heeft melding gemaakt bij het bureau Integriteit van de gemeente, blijkt uit een e-mail die DHC heeft ingezien. Over de inhoud van de melding wil Brinkman alleen zeggen dat het gaat om een bedrag van zo’n 50.000 euro. De Mos reageert gelaten: “Het is duidelijk dat de beste man gefrustreerd is dat hij niet op de lijst staat. Veel succes met die melding, ik hoor het wel.”

Loyaliteit

De hele kieslijst van Hart voor Den Haag wordt volgende week bekendgemaakt. Vrijdag hebben alle kandidaten, onder wie de huidige fractieleden, een gesprek met De Mos en partijvoorzitter Bram Reitsma (tevens zijn oom) waarin ze hun ‘rugnummer’ te horen krijgen. Realiteit is dat het dringen wordt en de spanning zit er bij de kandidaten goed in. Worden zij beloond voor de getoonde loyaliteit en het harde werken? Er is wat onmin, bijvoorbeeld omdat Verdonk voor de fractie een verrassing was.

 

Als je van Den Haag houdt en je hebt eerder op de VVD of de PvdA gestemd, dan heb je nu een alternatief
Frits Huffnagel

 

Maar ook hier komt het mantra terug: vijftien zetels betekent vijftien plekken. En als er wethouders geleverd worden wellicht zelfs achttien. Mohamed Balah, fractievertegenwoordiger: “Plekje tien bij Hart voor Den Haag is niet hetzelfde als plekje tien bij het CDA.”

De Mos is niet bang

Ook vicefractievoorzitter Arjen Dubbelaar stelt zich bescheiden op, terwijl hij klaar stond als vervangend wethouder tijdens de bestuurscrisis. “Ik ga ervan uit dat ik een mooie plek krijg, want ik denk dat ik van toegevoegde waarde ben. Maar ik ben niet zo ingewikkeld. Laten we het houden op verkiesbaar.” Onrust wordt ontkent en De Mos is ook niet bang voor gerommel: “Er zullen mensen teleurgesteld zijn. Ik ben alle mensen zeer erkentelijk en dankbaar, maar we willen groeien. We zijn geen plaatselijke damclub. Bij de partij versterken, horen soms harde keuzes. Nieuwe bezems vegen schoon. En teleurstelling hoort bij het leven. Het is net de grotemensenwereld.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 13 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van