Kritiek op vernoeming bruggen naar Fortuyn en Earring

Het plan van de gemeente om bruggen te vernoemen naar Pim Fortuyn en de Golden Earring roept kritiek op van onder meer de partij Hart voor Den Haag.

Door

Het college van B en W maakte vorige week bekend dat de verkeersbruggen over het Laakkanaal bij het Veluweplein en tegenover de Zuiderparklaan worden vernoemd naar respectievelijk de vermoorde LPF-politicus Pim Fortuyn en de dit jaar gestopte band Golden Earring. Richard de Mos, lijsttrekker van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, is boos over beide voorstellen. Hij spreekt over ‘twee armetierige bruggetjes’. De Mos vindt dat Fortuyn een volwaardige straat moet krijgen en de Earring een ‘monument’.

Wat Fortuyn betreft krijgt De Mos steun van PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. Op Twitter liet hij weten een Fortuynbrug ‘hartstikke mooi’ te vinden, maar niet op deze plek ‘tussen het Zuiderpark en Transvaal’. Dat gebied is volgens Kruis ‘verworden tot een stukje Nederland waar Pim Fortuyn tranen van in zijn ogen zou krijgen’. Kruis doelt hiermee op Fortuyns kritiek op de multiculturele samenleving. De afdeling Den Haag van de partij Bij1 wil ook geen Pim Fortuynbrug, maar om de tegengestelde reden: ‘De naam van deze haatzaaier heeft niets te zoeken bij het mooie Zuiderpark’ (Twitterbericht van het account @DenBij1).

B en W worstelt met vernoeming

Verantwoordelijk wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, buitenruimte) erkent dat B en W enigszins in hun maag zaten met de hen eerder door de raad opgedragen straatnaam voor Fortuyn. “Het College is zich bewust van de controverse en de uiteenlopende meningen: niet iedereen wil in een Pim Fortuynstraat wonen. Ook hebben we geen straten over waar de naam zou passen, want in wijken werken we met thema’s zoals dichters, vruchten en bomen. Daarom hebben we alles overwegende geen straat naar hem vernoemd, maar een brug.”

Bredemeijer laat ook nog weten dat Simon Fortuyn, de broer van Pim, achter de vernoeming staat. Dat blijkt uit het volgende bericht van hem aan de gemeente: ‘Ik wil namens de familie Fortuyn het college van B&W en de Cie straatnaamgeving hartelijk danken voor het initiatief. Het is ons een grote eer dit voorstel te mogen ontvangen en betekent eveneens erkenning van mijn broer Pim. De locatie spreekt ons zeer aan zeker gezien het feit dat in het ‘verlengde’ van de brug de Mr.P. Droogleever Fortuyn [weg] is gelegen’. Pieter Drooglever Fortuyn was van 1913 tot 1923 wethouder van onder meer openbare werken in Den Haag voor de liberale Vrijheidsbond.

Spinozabrug  en Leugenbrug

Tegelijk met de Pim Fortuynbrug en de Golden Earring Brug stelt het college voor een hele reeks bruggen een officiële naam te geven. Soms gaat het om namen die in de praktijk al worden gebruikt.

De voorstellen:

  • Scheveningsebrug, de brug tussen het Noordeinde en de Zeestraat; hier begint de oude weg naar Scheveningen.
  • Spinozabrug, de brug in het verlengde van de Paviljoensgracht; de naam ‘Paviljoensbrug’ wordt ingetrokken; de Joodse wijsgeer Spinoza woonde ooit aan de Paviljoensgracht.
  • Witbrug, de brug bij de rk-kerk in Loosduinen (Oude Haagweg/Loosduinse Hoofdstraat); naam is van oudsher in gebruik.
  • Leugenbrug en Mabrug, bruggen in Madestein; traditionele namen.
  • Nieuwe Duinwegbrug, brug over het Kanaal bij de Nieuwe Duinweg;
  • Chassébrug en Weimarbrug, bruggen over het Verversingskanaal ter hoogte van de Chasséstraat en de Weimarstraat;
  • Geestbrug, brug tussen Rijswijk en Voorburg die sinds de grenswijziging van 2001 op Haags grondgebied ligt.

Richard de Mos legt zich vooralsnog niet neer bij de Pim Fortuynbrug en de Golden Earringbrug. Hij bereidt raadsvragen voor en wil de kwestie, normaal gesproken een hamerstuk, nader in de gemeenteraad bespreken.

Standaardportret
Bekijk meer van