Raad akkoord: betaalbare woningen per 1 maart beschermd tegen opkopen

Vanaf 1 maart mogen kopers van een ‘betaalbare’ woning die niet verhuren. Deze opkoopbescherming moet de schaarse woningvoorraad behoeden voor beleggers. Dat besluit viel donderdag in de gemeenteraadsvergadering, die werd ontsierd door een scheldpartij.

Door en

De raad ging akkoord met het voorstel van wethouder Martijn Balster (PvdA). Alleen de PVV stemde tegen de ingrijpende maatregel. In de hele stad mogen kopers van woningen met een WOZ-waarde tot 355.000 euro die vier jaar lang niet verhuren, behalve aan familie. Hiermee wil de gemeente ‘buy-to-let’ een halt toe roepen. De afgelopen jaren kochten beleggers op grote schaal koopwoningen op om die te verhuren. Inmiddels gaat één op de vijf verkochte woningen naar zo’n investeerder. Vrijwel alle partijen zijn voor de opkoopbescherming.

“De snelle jongens kopen alles op,” zei GroenLinks-raadslid Isabel Bos. “Afgetroefde starters worden gedwongen om van diezelfde snelle jongens tegen veel te hoge prijzen te huren.”

Opkoopbescherming

Ter rechterzijde vond een aantal fracties dat Balsters voorstel wel erg ver gaat. Zo is de VVD bezorgd dat de opkoopbescherming een rem zet op het aanbod van middeldure huurwoningen. Het CDA twijfelt aan de juridische houdbaarheid van het plan om de bescherming in de héle stad in te voeren. “Het is een experiment met juridische risico’s,” zei raadslid Cees Pluimgraaff. Hij diende een amendement in om de opkoopbescherming alleen in te voeren in wijken waar buy-to-let boven de 14 procent ligt, maar die haalde het niet.

 

Wij dekken al meer buy-to-let af dan Amsterdam
Martijn Balster, wethouder

Andere partijen betoogden juist dat de maatregel niet ver genoeg gaat. De ChristenUnie/SGP kwam met een amendement om in navolging van andere steden de prijsgrens te verhogen, zodat meer woningen tegen beleggers worden beschermd.

De wethouder ontraadde dit amendement ‘met klem’. Het zou, naast vertraging, juridische onzekerheid opleveren, aldus de wethouder. “Bovendien dekken wij al meer buy-to-let af dan Amsterdam.”

Grens opkoopbescherming

De grens van de opkoopbescherming is gekoppeld aan de Nationale Hypotheekgarantie, dit jaar dus 355.000 euro. Dit klinkt misschien weinig, maar omdat de WOZ-waarde ver achterloopt op de huizenprijzen vallen veel starterswoningen binnen de bescherming.

Wie vanaf 1 maart zo’n betaalbare woning koopt, heeft een vergunning nodig om deze te verhuren. Die wordt bij uitzondering verstrekt, bijvoorbeeld voor de verhuur aan directe familieleden of gedurende een kort verblijf in het buitenland.

 

En dan als de wiedeweerga die 1200 woningen bouwen
William de Blok, raadslid Hart voor Den Haag

 

Opnieuw de Bellevue-torens 

De raad nam donderdag nog meer besluiten. Zo moet het nieuwbouwproject Bellevue aan de Bezuidenhoutseweg worden vlot getrokken, maar dan wel in de verlaagde versie: 160 in plaats van 185 meter. Die opdracht had de gemeenteraad donderdagavond voor (de afwezige) wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling). “De impasse moet worden doorbroken,” zei Isabel Bos van GroenLinks. Wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen), die Mulder verving, liet weten dat de kans hierop klein is als de raad vasthoudt aan een verlaging van de toren. Ontwikkelaars Patrizia en Staedion hebben aangegeven dat het plan dan niet haalbaar is. Maar een ruime meerderheid (31 tegen 10 stemmen) steunde GroenLinks.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos deed een ander voorstel: het eerdere besluit tot verlaging van de bouwhoogte intrekken en het oorspronkelijke plan opnieuw in stemming brengen. “En dan als de wiedeweerga die 1200 woningen die hard nodig zijn bouwen,” zei William de Blok. Dit voorstel zag het college van B en W wél zitten, maar het haalde geen meerderheid. B en W moeten dus met lege handen terug naar de onderhandelingstafel.

Verder wil de gemeenteraad dat de tijdelijk opgeheven dertien tramhaltes en één bushalte van de HTM zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen. Donderdagavond schaarde bijna de volledige raad zich achter een motie die wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) oproept daartoe in overleg te treden met de HTM en de Metropoolregio. Van Asten zegde toe dat te zullen doen.

 

Wat is dit voor onzin?
Sebastian Kruis (PVV) over appje Frans Hoijnck van Papendrecht

 

Ruzie in raad na scheldwoorden

Het onafhankelijke raadslid Frans Hoijnck van Papendrecht veroorzaakte aan het begin van digitale avondvergadering van de raad een chaos door een collega-raadslid uit te schelden. Via het chatprogramma maakte hij PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis uit voor ‘SNEUE FLIKKER’.

Het gewraakte appje. | Foto: via Den Haag FM

Dat gebeurde na enig geharrewar over het gewijzigde aanvangstijdstip van de vergadering. Hoijnck, net uit de fractie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos gestapt, beweerde dat hij daarvan niet op de hoogte was gesteld. Was het eveneens bij Hart voor Den Haag vertrokken raadslid Janice Roopram niet hetzelfde overkomen, vroeg hij zich af. Kruis antwoordde daarop dat hem dat ‘niet relevant’ leek. En toen sloegen bij Hoijnck de stoppen door. ‘Wat is dit voor onzin?’, antwoordde Kruis.

De woordenwisseling leidde tot een woedende reactie van HSP-fractievoorzitter Fatima Faïd, die zei ‘echt heel boos’ te zijn. Zij begon vervolgens ook burgemeester Jan van Zanen de mantel uit te vegen, omdat die haar zou negeren. Maar dat kwam door de indirecte manier van communiceren via het scherm. “Maar ik zie u niet! Doet u nou ook rustig,” riep Van Zanen uit. Daarop sprak hij Hoijnck aan op diens uitglijer. Die kwam aarzelend met iets dat in de verte op een excuus leek (“Ik bedoelde het niet vervelend”). Sebastian Kruis leek er niet mee te zitten. “Ik heb een dikke huid,” zei hij en hij merkte verder op dat de moeizaam formulerende Hoijnck ‘niet stabiel’ overkwam. Daarna konden de digitale stemmingen beginnen.

Frans Hoijnck van Papendrecht. | Foto: Gemeente DH

Achtergrond van de miniaffaire is dat Hoijnck van Papendrecht gefrustreerd bij Hart voor Den Haag is vertrokken omdat hij op een onverkiesbare plaats is gezet. Hij trekt zich bovendien zeer het lot aan van de geheel van de lijst verwijderde Janice Roopram; hij meende dat Kruis over haar een grapje maakte. Wat de raad en Van Zanen ook parten speelde, is het digitale stemmen. De beraadslagingen gebeuren overdag in de raadszaal met per partij één woordvoerder. Het stemmen daarentegen moet met alle raadsleden en kan daarom alleen digitaal. Dat leidt geregeld tot misverstanden.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van