Kamerlid Gideon van Meijeren lijsttrekker FvD in Den Haag: ‘Alles op alles tegen coronamaatregelen’

Het veelbesproken Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren voert de lijst van Forum voor Democratie (FvD) aan bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen. Raadslid Janice Roopram doet op eigen titel mee.

Door

Van Meijeren (33) werd vorig jaar verkozen als parlementariër. Massimo Etalle, student en bestuurslid bij de jongerentak van FvD, staat op plek twee. Fractiegenoot Pepijn van Houwelingen staat als lijstduwer op plek 16. Zoveel blijkt uit de ingeleverde kandidatenlijsten, die ter inzage liggen op het stadsdeelkantoor Scheveningen.

Als Kamerlid heeft Van Meijeren zich ontpopt als fel tegenstander van het coronabeleid. Met omstreden uitspraken heeft hij zich de verontwaardiging van andere parlementariërs op de hals gehaald. Door medestanders wordt hij juist op handen gedragen, vooral op sociale media.

 

In Den Haag is buitensporig opgetreden tegen vreedzame betogers
Gideon van Meijeren, FvD-lijsttrekker

 

“Het zal niet verbazen dat wij alles op alles zetten om alle coronamaatregelen van tafel te krijgen,” licht hij telefonisch toe. “De rol van de gemeente daarin moet je niet onderschatten, bijvoorbeeld op het gebied van handhaving en het demonstratiebeleid. In Den Haag is buitensporig opgetreden tegen vreedzame betogers.” Op veel dossiers van de Haagse raadspolitiek zal hij zich verder moeten inlezen, erkent Van Meijeren. Het verkiezingsprogramma wordt medio februari verwacht.

Naast Kamerlid en lijsttrekker voor de gemeenteraad is Van Meijeren ook Statenlid in Zuid-Holland. Hij denkt al die functies te kunnen combineren. “Het wordt flink aanpoten, maar tot nu toe is dat allemaal goed gegaan. Ik ben geen spookstatenlid. Gisteren had ik een debat in de Kamer, vandaag in de provinciale staten. Morgen zou ik bij wijze van spreken een raadsvergadering kunnen doen.”

Roopram met eigen lijst

Verder wordt duidelijk dat raadslid Janice Roopram op eigen titel meedoet aan de verkiezingen. Vorige maand verliet zij Hart voor Den Haag/Groep de Mos omdat ze niet op de kandidatenlijst stond. In ijltempo heeft ze negen medekandidaten gevonden voor haar lijst.

 

Oud-raadslid Kücük keert terug op de lijst van Haagse Belang

 

Ook Abdoel Haryouli, de beoogde lijsttrekker van Denk totdat hij in ongenade viel, heeft in korte tijd een lijst met elf kandidaten samengesteld voor zijn nieuwe partij, Haags Belang. Op de tweede plek staat Hasan Kücük, oud-raadslid van Islam Democraten.

Van de gevestigde partijen valt op dat de lijst van de PVV een bescheiden tien kandidaten telt. Lijsttrekker Sebastian Kruis wordt op plek twee gevolgd door Nick Kaptheijns, die tot vorige week nog Statenlid was in Noord-Holland. Twee kandidaten op de lijst wonen overigens niet in Den Haag, wat wel een vereiste is voor raadsleden.

Definitieve lijsten

Vrijdag stelt het centraal stembureau de definitieve kandidatenlijsten vast, evenals de lijstnummering. Een aantal kandidaten moet voor die tijd nog een instemmingsverklaring inleveren om aan te geven dat ze akkoord zijn met hun kandidatuur. Vier partijen hebben onvoldoende ondersteuningsverklaringen ingediend. In Den Haag hebben partijen dertig steunbetuigingen nodig om mee te mogen doen aan de verkiezingen.

Standaardportret
Bekijk meer van