Gideon van Meijeren, FvD: ‘Ik wil iets doen tegen de censuur op sociale media’

Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 9: Gideon van Meijeren (32), nummer 6 op de lijst Forum voor Democratie (FvD).

Door

Gideon van Meijeren (32), nummer 6 op de lijst Forum voor Democratie (FvD). Is nu: fractiemedewerker van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. Was eerder beroepsmilitair en rijksambtenaar.

U wilt het kalme Provinciehuis verruilen voor het roerige Binnenhof. Waarom?

Gideon van Meijeren: “Op het eerste gezicht lijkt het werk van de provincie saai, maar ik doe het met veel plezier. Als woordvoerder stikstof en klimaat ga ik over zaken die echt van invloed zijn op mensen. Wel loop ik tegen grenzen aan. De provincie voert vooral uit wat landelijk is besloten. We zijn bijvoorbeeld verplicht om plekken aan te wijzen voor zonneweides en windmolens en mogen er niet voor kiezen om in plaats daarvan een kerncentrale neer te zetten. Om beleid radicaal te veranderen moet je in de Tweede Kamer zijn.”

Eind vorig jaar brak er chaos uit bij FvD en volgde een leegloop. U kwam toen op plek 6 van de lijst. Heeft u getwijfeld?

“Geen seconde. Ik ben heel gedreven om me voor Forum en Nederland in te zetten. Ik vond het een eer dat de partij mij zo’n mooie plek aanbood.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Gideon van Meijeren. (Door: Brian Mul)

Stel, u wordt verkozen. Welk dossier pakt u als eerste op?

“Ik ben gespecialiseerd in constitutioneel recht, dus alles op het gebied van bestuurlijke vernieuwing. Het urgentste onderwerp vind ik de vrijheid van meningsuiting. Ik wil iets doen tegen de censuur op sociale media. Facebook verbiedt bijvoorbeeld Zwarte Piet. LinkedIn verwijderde de fantastische speech van Wybren van Haga (FvD-Kamerlid, red.) over het coronabeleid. Ik wil een wetsvoorstel indienen dat bepaalt dat socialemediabedrijven uitingen alleen mogen censureren als die strafbaar zijn.”

Welke andere bestuurlijke vernieuwing heeft u voor ogen?

“De gekozen burgemeester. Als je ziet hoeveel verregaande bevoegdheden burgemeesters hebben, ook om burgerlijke vrijheden in te perken, dan is het raar dat zij geen democratisch mandaat hebben maar benoemd worden.”

Ik kan niet wachten op het eerste kabinet-Baudet.
Gideon van Meijeren

 

Partijleider Thierry Baudet is geregeld onderwerp van controverse. Is hij wel een goede premierskandidaat?

Gideon van Meijeren: “Ik kan niet wachten op het eerste kabinet-Baudet.”

Evenwel hebben VVD en CDA samenwerking uitgesloten. Gaat FvD de PVV achterna als eeuwige oppositiepartij?

“Ik ben overtuigd van niet. Het is tekenend dat partijen die de mond vol hebben van ‘mensen niet uitsluiten’ zelf een hele groep op voorhand uitsluiten. Het zijn spelletjes. Nergens wordt zoveel gedraaid als in de politiek. Als Forum zo groot wordt dat ze niet meer om ons heen kunnen, zullen ze maar wat blij zijn samen te werken. Alles om de macht niet kwijt te raken.”

Een jaar geleden leek plek 6 op de FvD-lijst een garantie voor een zetel. Nu is dat ongewis.

“Het is in de politiek vrijwel onmogelijk om voorspellingen te doen over de uitslag. Wel krijg ik veel vertrouwen als ik het enthousiasme zie bij onze campagnemanifestaties en op sociale media. Een momentum borrelt op. We hebben fundamenteel andere opvattingen over het klimaat en de EU. We zijn de enige partij die doorziet dat achter de coronacrisis een globalistische agenda schuilgaat. Er wordt de bevolking ongegronde angst aangepraat. Het terugwinnen van onze vrijheden is onze belangrijkste inzet van deze verkiezingen.”

DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van