Hanneke van der Werf, D66: ‘Den Haag profiteert ervan als raadsleden in de Kamer komen’

Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 6: Hanneke van der Werf (36), nummer 9 op de lijst D66.

Door

Hanneke van der Werf is nu: fractievoorzitter van D66 in de Haagse gemeenteraad en woordvoerder bij Aegon. Zij was eerder persvoorlichter van de Tweede Kamerfractie.

 

Waarom de stap naar het Binnenhof?

Hanneke van der Werf: “In de gemeenteraad stuit ik vaak op zaken waarvoor je bij de landelijke politiek moet zijn. Ik zit op het dossier veiligheid. De wetgeving om misdaad of overlast aan te pakken, wordt op het Binnenhof gemaakt. Daarnaast lijkt het me na de nodige vlieguren in de raad mooi om me voor het hele land in te zetten. Ik denk dat Den Haag ervan profiteert als haar raadsleden in de Tweede Kamer komen. Die kennen de complexiteit van de grote stad.”

De partij was enthousiast over uw sollicitatie. Prompt stond u op plek drie.

“Ja, bizar hoog! Bij de sollicitatie moest je een plek op de lijst aangeven waarop je jezelf zag staan. Ik had plek elf ingevuld. Ruim verkiesbaar en gepast voor een nieuwkomer. Die derde plek kreeg ik vanwege mijn ervaring aan zowel de ‘voorkant’ als de ‘achterkant’, dus als raadslid in Den Haag en als persvoorlichter van de Kamerfractie. De D66-leden hebben me uiteindelijk op negen gezet. Een mooie plek, daar had ik vooraf voor getekend.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Hanneke van der Werf. (Door: Brian Mul)

Veiligheid is uw onderwerp. Voor welke zaken wilt u zich inzetten?

“In de gemeenteraad heb ik werk gemaakt van de strijd tegen ondermijning, met een initiatiefvoorstel als hoogtepunt. Dat wil ik landelijk doorzetten. Tegelijk vind ik overlast in de wijk een belangrijk thema. Zoveel mensen ergeren zich aan zaken waartegen het nu moeilijk optreden is, zoals luidruchtige auto’s of lachgasgebruik. Ook de veiligheid van vrouwen verdient meer aandacht. Elke keer zijn de cijfers over besnijdenis of de bereidheid om aangifte van verkrachting te doen weer schokkend.”

 

Dat politici zo persoonlijk worden aangevallen, is geen goede zaak. Daar wil ik niet aan wennen.
Hanneke van der Werf

 

Als Kamerlid krijgt u meer bekendheid, en mogelijk meer negatieve aandacht op social media. Bent u daarop voorbereid?

Hanneke van der Werf: “Social media zijn belangrijk om mensen te spreken. Meestal is dat leuk, al zie ik ook een lelijk randje. Kritiek op de inhoud houdt me scherp. Maar dat politici zo persoonlijk worden aangevallen, is geen goede zaak. Daar wil ik niet aan wennen. De gedachte is nu: als je in een slangenkuil duikt, moet je niet raar opkijken als je gebeten wordt. Hoezo accepteren we dat? Politiek wordt te weinig gezien als ambacht. Het is hard werken, het gaat om meer dan mooie ideeën. Zichtbaarheid is gebakken lucht zolang je niets voor elkaar krijgt.”

Er zijn veel Haagse kandidaten. Wie hoopt u tegen te komen op het Binnenhof?

“Als ik één iemand moet kiezen, dan Pieter Grinwis (kandidaat voor de ChristenUnie, red.). Ik heb veel met hem samengewerkt, ook op onderwerpen waar wij verschillend over denken. We hebben dezelfde instelling. We zitten in de politiek om dingen voor elkaar te krijgen. Plannen moeten niet alleen mooi klinken, maar ook realistisch zijn. Hoe gaat de regelgeving in praktijk uitpakken? De toeslagenaffaire laat zien wat er kan gebeuren als daar niet goed over wordt nagedacht.”

DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van