Ingrid Michon-Derkzen, VVD: ‘Ik wil niet worden opgeslokt door de bubbel van het Binnenhof’

Stapt u straks met groengele bril het stemhokje in? Den Haag grossiert in Tweede Kamerkandidaten. DHC stelt tot de verkiezingen op 17 maart bekende en minder bekende Haagse kandidaten aan u voor. In deel 2: Ingrid Michon-Derkzen (44), nummer twintig voor de VVD.

Door

Wat is uw huidige beroep?

Ingrid Michon-Derkzen: “Ik ben manager bij het Rijksvastgoedbedrijf. Dat is een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik ben bijvoorbeeld vrij druk met de renovatie van het Binnenhof.”

 

U heeft ook al flinke politieke ervaring.

“De VVD zie ik echt als mijn club. Ik ben lid geworden toen ik in 2000 naar Den Haag verhuisde. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt toen ik in 2010 voor Ivo Opstelten ging werken (voormalig minister van Veiligheid en Justitie, red.) als politiek assistent. Dat waren fantastische jaren. Keihard gewerkt, veel geleerd en vooral heel erg van genoten. Het belangrijkste was dat ik heb geleerd om te vertrouwen op mijn intuïtie, je eigen liberale kompas. Daardoor durfde ik mijn vinger op te steken voor de gemeenteraad, en nu voor de Tweede Kamer. Ik wilde zelf op de bühne staan.”

 

Waarom nu op de lijst voor de Tweede Kamer?

“Dat is er één in de categorie ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’. Politiek is mijn passie, de VVD is mijn club. Toen ik in de raad kwam, werkte ik fulltime en was mijn tweeling zes maanden en de oudste drie jaar. Dat waren intensieve jaren. Dus ik wilde me na vier jaar concentreren op het gezin en de baan. Dat heb ik dus maar drie jaar volgehouden Uiteindelijk zei mijn man: ‘Ga nou maar gewoon weer. We fixen het wel samen.’ En ik heb er ontzettend veel zin in. Ik krijg er energie van.”

 

Waar komt die energie vandaan?

“Genoeg mensen zeggen: ‘Waar begin je aan?!’ Maar politiek is veel meer dan een baan. Het is heel intensief. Het contact met mensen, echt iets op de agenda krijgen. En als je de ambtelijke en politieke processen snapt, want het is wel ingewikkeld, en je kan je resultaat behalen, dan geeft dat veel voldoening.”

 

 

Ik denk bijvoorbeeld dat iedereen die zegt niet meer te gaan vliegen wel weer gaat vliegen.
Ingrid Michon-Derkzen

Wat brengt Ingrid Michon-Derkzen voor expertise naar de Tweede Kamer?

“Ik heb allerlei facetten gezien van het speelveld. Ik ben nu twintig jaar ambtenaar bij de rijksoverheid. Ik overzie heel goed hoe het ambtelijke samenwerkt met de politiek. Als raadslid heb ik gezien hoe landelijke wetten vallen op het moment dat ze door de gemeente moeten worden uitgevoerd. Erg leerzaam. Ik heb in de coulissen gestaan, op de bühne, dus ja… met die ervaring hoop ik een goed Kamerlid te zijn. Maar ik wil ook een Kamerlid zijn dat – onparlementair gezegd – met de poten in de klei staat. Ik wil per se niet worden opgeslokt door de bubbel van het Binnenhof, maar in contact blijven met de mensen waar het om gaat.”

 

Die verschillende perspectieven samenbrengen lijkt belangrijk, zeker in de huidige tijd van de toeslagenaffaire en de jeugdzorg die er na de decentralisatie slecht voor staat.

“Ik geloof niet in de slechtheid van mensen. Ik denk dat het er wel aan ontbreekt om verder te kijken. Soms wordt iets verzonnen en opgebouwd zonder dat wordt gedacht: waarom doen we dit eigenlijk en waarom willen we dit eigenlijk? Zet nou centraal wat je wilt bereiken en niet puur op het proces of allerlei loketten. Ik vind dat je grote problemen moet proberen uit elkaar te trekken en te bedenken: wat is er precies aan de hand en wat willen we nou eigenlijk? Zo’n groot probleem is vaak heel lastig op te lossen. Maar als je het partje voor partje pakt, terwijl je het grote geheel wel in je hoofd houdt, dan kán het wel. Als iets heel ingewikkeld is, moet je toch gewoon beginnen. Afpellen en beginnen. Dat moet een overheid ook doen. Je moet vooruit. Iets neerzetten. Wat zit je daar anders te doen?”

 

Waar gaat u zich voor inzetten?

“Ik denk niet dat er maar één ding is dat we moeten bereiken. Maar als er één ding is, dan is het met z’n allen goed uit deze coronacrisis komen. Daar vind ik mijn partij en Mark Rutte als voorman daarvan de beste keuze voor.”

 

Waarom?

“Hij heeft bewezen dat hij doet wat nodig is. Dat hij de problemen die er zijn oppakt. Dat hij zorgt dat we de stappen zetten die gezet moeten worden. Dus steunpakketten, dus de regels die er zijn (hoe omstreden ook) neerzetten en handhaven.”

 

Daar heeft hij wel in moeten groeien, toch? Eerst wilde hij vooral dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid nam en niet zozeer regels stellen.

“Dat heb ik zo niet in mijn hoofd. Niemand kon toch een jaar geleden overzien wat ons nu precies boven het hoofd hing? Ik vind het knap dat je, als je vaart in de mist , toch maatregelen neemt. Het mag niet te weinig zijn, het mag niet te veel zijn… Je moet het goed uitleggen, er voor staan en vasthouden. Ik neem mijn petje er wel echt voor af. En we moeten onthouden dat nazorg nodig is, bijvoorbeeld voor die ondernemers die nu nul omzet hebben en als ze weer open kunnen niet in no time alsnog failliet gaan. Het is niet alsof het de dag na de laatste vaccinatie meteen hosanna is voor iedereen. Dat gaat nog wel even duren.”

 

Moeten we terug naar wat het was? Of is dit het moment is om dingen te veranderen?

“Ik vraag me af wat er de facto structureel verandert. Niemand overziet hoe we hier precies uit komen. Ik denk bijvoorbeeld dat iedereen die zegt niet meer te gaan vliegen wel weer gaat vliegen. Maar ik vind wel dat het aan politici is om daar een visie op te hebben. Neem thuiswerken. Als je dat structureel maakt, zal er ook gelijk minder filedruk zijn. We hebben nu gezien dat het kan, dus laten we dat proberen vast te houden. Maar dat is natuurlijk niet iets wat politici alleen kunnen regelen, dat is een afspraak met werkgevers.”

 

 

Ik begeef me in ontzettend goed gezelschap straks en in de fractie hebben we een mooi Haags geluid.
Ingrid Michon-Derkzen

Haagse kandidaat – wat betekent dat? Gaat u iets voor de Haagse regio betekenen?

Ingrid Michon-Derkzen: “Ik zit natuurlijk in de Kamer zonder last of ruggespraak. Maar ik ben Haagse, dus ik weet wel goed wat er in de stad speelt. In de Binckhorst gaan duizenden woningen komen, maar daar is ook een goede ov-verbinding nodig. Geen rails, geen woningen. Ik zal er wel voor zorgen dat dat op de agenda blijft staan. Zo Haags ben ik dan wel.”

 

De VVD heeft flink wat Haagse kandidaten.

“Ja, een mooi team! Mark Rutte natuurlijk, maar ook Bente Becker (plek 4) die scherp en helder het eerlijke verhaal over integratie en migratie vertelt. Ockje Tellegen (plek 10) is hardcore Benoordenhout. En Eelco Heinen (plek 12) heeft zeker tien jaar achter de schermen bij de VVD-fractie gewerkt, dus hij is een wandelende encyclopedie. Ik begeef me in ontzettend goed gezelschap straks en in de fractie hebben we een mooi Haags geluid.”

 

Op welke coalitie hoopt u?

“Een die werkt. Er zijn natuurlijk partijen die dichter bij ons liggen dan andere. Dat is een feit. Maar als een partij die minder dicht bij ons ligt met ons samen wil werken en ons programma uitvoert, vind ik het ook goed.”

 

Wie moet premier worden?

“Inkoppertje, dat is er maar één. Dat is Mark. Ik zie ook geen alternatief. Dat is er gewoon simpelweg niet. We willen Rutte!”

 

Op welk onderwerp zou u woordvoerder willen zijn? Veiligheid?

“Ik weet er veel van, ik heb er een brede achtergrond in. Ik vind het ook een prachtig onderwerp. Maar in mijn tijd als raadslid deed ik naast veiligheid bijvoorbeeld ook sociale zaken. Dat was nieuw voor mij, maar heel boeiend. Ik heb ook een tijd bij het ministerie van I&W op luchtvaart gewerkt, een prachtige portefeuille. Dus ik heb niet een specifieke voorkeur. Brede interesse, zou ik zeggen.”

DHC stelt bekende en minder bekende Haagse Tweede Kamerkandidaten aan u voor. Deze portretten en ander (lokaal) verkiezingsnieuws leest u in onze online special. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op DHC. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van